Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Mycket har jag sett i vinlisteväg– men detta tar priset. Under mer än tio år har jag provat restauranger med tillhörande koll på menyer och vinlistor. Vinlistan har oftast varit ett antal snyggt presenterade A4-papper med vinerna uppställda på lite olika sätt. Men bara i text.

En del lyxkrogar har kostat på sig riktigt svulstiga historier inbundna i läderband med någon slags fyllning så att de känns som en nystoppad läderfåtölj.

I champagnehuvudstaden Épernay ligger krogen La Grillade där Christophe Bernard har tänkt till. Hans vinlista är tjock som en välpackad resväska. När den hamnade på bordet med en dov duns tänkte jag att detta kommer att ta tid.

På La Grillade har man gjort det enkelt för sig. Inga beskrivande texter bara en inklistrad etikett och ett pris.

Men så var det inte. Som du ser på bilderna så har Monsieur Bernard helt enkelt klistrat in alla etiketter på vinerna i vinkällaren. Mycket fiffigt – men det tar ju plats. Vinlistan såg därför ut att rymma all världens viner men visade sig innehålla mest champagne och i övrigt, som brukligt i Frankrike: mest Bordeaux och Bourgogne, hyggligt med Rhône och lite Loire – men inte så mycket mer.

Vi drack en fantastisk Chenin Blanc från Couly-Dutheil i Chinon i Loire. Couly-Dutheil är berömda för sin Clos de l’Echo. Ett underbart Cabernet Franc-vin.

Chenin Blanc från Loire är en av mina favoriter – och den får gärna komma från Couly-Dutheil.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.