Mikael Mölstad
Mycket har jag sett i vinlisteväg– men detta tar priset. Under mer än tio år har jag provat restauranger med tillhörande koll på menyer och vinlistor. Vinlistan har oftast varit ett antal snyggt presenterade A4-papper med vinerna uppställda på lite olika sätt. Men bara i text.
En del lyxkrogar har kostat på sig riktigt svulstiga historier inbundna i läderband med någon slags fyllning så att de känns som en nystoppad läderfåtölj.
I champagnehuvudstaden Épernay ligger krogen La Grillade där Christophe Bernard har tänkt till. Hans vinlista är tjock som en välpackad resväska. När den hamnade på bordet med en dov duns tänkte jag att detta kommer att ta tid.
På La Grillade har man gjort det enkelt för sig. Inga beskrivande texter bara en inklistrad etikett och ett pris.
Men så var det inte. Som du ser på bilderna så har Monsieur Bernard helt enkelt klistrat in alla etiketter på vinerna i vinkällaren. Mycket fiffigt – men det tar ju plats. Vinlistan såg därför ut att rymma all världens viner men visade sig innehålla mest champagne och i övrigt, som brukligt i Frankrike: mest Bordeaux och Bourgogne, hyggligt med Rhône och lite Loire – men inte så mycket mer.
Vi drack en fantastisk Chenin Blanc från Couly-Dutheil i Chinon i Loire. Couly-Dutheil är berömda för sin Clos de l’Echo. Ett underbart Cabernet Franc-vin.
Chenin Blanc från Loire är en av mina favoriter – och den får gärna komma från Couly-Dutheil.