Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Fick en fråga från en läsare. Det handlade om färgämnen i vin och om dessa kan vara konstgjorda. Svaret är att det finns massor av färgämnen i vin, men att dessa inte är konstgjorda. Det finns kanske någon som fuskar någonstans, men jag har aldrig hört talas om det. Sanningen är att det finns flera naturliga sätt att göra röda viner riktigt mörka. Grundläggande är att färgämnena (önin) alltid sitter bara i skalen.

Ett vanligt sätt är att tillsätta så kallat pressvin. Pressvinet pressas ur de rester som finns kvar i vintanken (när allt vin runnit självmant). Dessa rester består av skal och annat. Det blir ett extremt koncentrerat vin som kan användas för att förstärka smak och färg på rödvinet.

I de blå druvornas skal finns det massor av färgämnen som kan koncentreras för att få mörkare vin.

Ett annat mer och mer vanligt sätt är att man gör så kallad bleeding dvs man tappar av en del av vinet precis när det börjat jäsa så att det blir mindre mängd must kvar till samma mängd skal. Detta ger då ett kraftigare vin med mer färg. Det avtappade vinet kan säljas som rosévin. Vilket är ett av skälen till att det kommer nya goda roséviner från kända producenter.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.