Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Hur många olika sorters smör behöver vi? Förra söndagen skrev jag en krönika om matsouvenirer och undrade hur många sorter av varje matslag vi egentligen behöver. Samtidigt som jag erkänner att jag tycker det är besvärande svårt att välja bland 48 sorters olika kaffe – där de ena är den andra förvillande lik –efterlyste jag också fler sorters smör. Just smör har ju varit ett enkelt val i Sverige. Ett smör för hela folket. Nu finns det några fler – ibland från gårdsmejerier. Men urvalet är ändå begränsat

I USA är det  generellt ingen hejd på hur många sorter man kan ha av varje vara. Men ändå var det med en viss förvåning jag stannade till vid kyldisken i en amerikansk supermarket nyligen. Jag konstaterade att det fanns över trettio olika sorters smör till salu.

Smör i olika sorter

I valfrihetens land USA är det inte ens lätt att välja smör. För de flesta svenskar är ju smör bara smör.

Vad ska man välja? Ja, är man amish (en gammalreligiöst samhälle i USA) – är valet enkelt. De har ett eget smör som förmodligen ska ge en känsla av gammaldags smak. Om har irländsk ursprung har man förstås et Irish Butter som specialitet. Men det finns också tyska, franska och engelska varianter.

Leve valfriheten! Eller?

Om Vinbloggen



Välkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.