Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Sverige gör allt bättre vin. Har just haft glädjen att prova svenskt vin. För tio-tolv år sedan när jag provade svenskt vin för första gången var det inget nöje. Illa gjort på druvor som gav en besk bismak. Idag kan Sverige stoltsera med egna viner som väl kan mäta sig med många tyska praktexemplar. Vad har hänt? Ja, förutom bättre kunskap kring odling och vinifiering är svarat ofta Solaris. Denna tyska druva ger i det skånska klimatet bra viner med aromatisk frukt och bra syra.

Solaris-provningen hölls på Arilds Vingård. På plats fanns både vinjournalister, krögare och förstås skånska vinbönder.

Vi en unik provning på Arilds Vingård presenterades nio skånska exemplar av vin från druvan från sex producenter. Några stod ut lite extra – framförallt de från Vingården i Klagshamn (i synnerhet Interkardinal Solaris Kaxig) och Arilds Vingårds Solaris med årgång 2010. Men även Solaris-vinerna från Domän Sånana, Villa Mathilda, Kullahalvöns Vingård och Flädie Mat & Vingård var riktigt bra.

Tio viner från sex skånska vingårdar provades. Vinerna från Vingården i Klagshamn och Arilds Vingård stod ut lite extra.

Samtidigt var de release på en ny bok: Tjugo Skånska Vingårdar av Ann Jansson (Ebbab Förlag). En gedigen handledning och genomgång av vad Skåne kan bjuda av vingårdar idag. Bra guide för den som vill resa runt och titta på vingårdar i vårt sydligaste landskap i sommar.

Vem hade trott att en sådan bok skulle finnas bara för tio år sedan?

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.