Håll koll på rosésäsongen

Sommar betyder rosévin även i Sverige. När jag bodde i mellaneuropa för 15-20 år sedan var det givet att köpa rosévin när sommaren närmade sig. Utbudet var stort och bra. I Sverige, på den tiden, var det mer än dåligt – med några undantag. Bland vinkännare var åsikten tydlig: rosévin var det sämsta av två världar. Ett missfoster mellan rött och vitt vin. Efter många års propagerande för bättre och mer rosévin har vi svenskar blivit lika rosévinsälskande som någonsin mellaneuropéer.

Några av maj månads rosépremiärer bjuder på en rik variation i färger – från ljust laxrosa till mer neonfärgat.

I maj kommer nitton nya spännande roséviner som kompletterar standardutbudet (som blir bättre hela tiden). Men fortfarande finns det ett antal riktiga stolpskott. Så håll koll på mina spalter framöver så vet du vad du ska dricka.

För mig finns inget bättre än ett svalt rosévin med frisk bärig syra och skalbitter frukt. Det passar perfekt till sommarens sallader och bufféer.

 

Visa kommentarer (20 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Prinsen av Mainau?

 • sgs

  För en gångs skull tycker jag inte DH har lyckats med pedagogiken. Vad bestod morgongåvorna av – titlar? eller materiella ting?  Vad menar DH när han skriver ”medan han inte får ta del av hennes”? Vad är det hon får ta del av som föranleder detta uttalande?
  Någon som kan hjälpa med ett klargörande?

  • Anonym

   En morgongåva kunde ofta vara t.ex jordegendom, d.v.s. ett gods, ibland flera. Vad beträffar uttrycket som sign ovan inte förstår, så syftar det på att den adliga kvinnan, som gifte sig med en ofrälse man fick behålla sin adelstitel, men att mannen inte inte upphöjdes till adligt stånd och fick ”del av hennes titel”, lika lite som den ofrälse kvinnan, som gifte sig med t.ex. en prins, fick prinsesstitel.

   • sgs

    Tackar – men det är ordet ”medan”, vilket jag läser som att hon tog del av något från honom ”medan” han ….. Vad är det hon tog del av?
    Men som också till viss del framgår av artikeln fick de ”mindre” adliga – Sophies var ju trots allt grevinna, vilket var den högsta kvinnliga adelstitel som fanns i Sverige – också en finare och mer passande titel. Var det också en del av morgongåvan?

 • Anonym

  Svar till sgs.
  Grevinnan Sophie Chotek upphöjdes till hertiginna, vilket är snäppet högre. I Sverige brukar prinsar tilldelas titeln ”hertig”. Vår nuvarande kung var t.ex. ”hertig av Jämtland”. Titlar har inget med morgongåvor att göra.

 • Red Scream

  Snart börjar rosésäsongen!
  För mig finns inget bättre än ett svalt rosévin med frisk, bärig syra och skalbitter frukt till sommarens sallader och bufféer! Sommar betyder rosévin även i Sverige, även om det inte alltid varit så. Mycket glädjande har både utbudet och kvaliteten på rosévinet ökat – vi svenskar blivit lika rosévinsälskande som mellaneuropéer. När jag själv bodde i Schweiz för en massa herrans år sedan var det givet att dricka rosé till sommarens lunchsallad.
  En liten rolig detalj med roséviner är att färgen kan variera en hel del, och årets laguppställning är inget undantag. Alla nyanser från ljust laxrosa till vad som närmast kan beskrivas som neonfärgat finns representerat!
  Starten för årets roséviner blir som vanligt i maj, då nitton nya spännande roséviner som kompletterar standardutbudet kommer in på Systembolaget. Jag kommer som vanligt att lägga upp en lista på de mest intressanta rosévinerna. Återkom gärna då!

 • Pingback: Zwiedzanie

 • http://www.facebook.com/people/Jonas-Sandberg/100002303485735 Jonas Sandberg

  Vart var denna ansamling mot begreppet ”svensk” när Reinfeldt hävadade att det enda som svenskar och sverige bidragit med till världen var barbariet. DÅ var det ingen som gick i taket över epitetet ”svensk”

 • KKL

  I Noprge talar man om Etniska norrmän. Varför är det så märkvärdigt i Sverige? Vem har bestämt att man inte FÅR säga etniska? Är det muslimerna själva eller? De ansåg sig själva  vara svenskar från dag ett. Och det för att vi skulle anpassa oss efter deras krav om  nyordningar inom många områden.

 • mllundqvist

  Mycket läst är inte detsamma som uppskattad. Pinsamt med en journalistkår som stormar över ordval. Särskilt när ordvalet är fullt korrekt och väldefinierat.

 • Erik Skancke

  Ni verkar ju ha fått mer än en skruv lös med era modereringar! Fy fan!

 • M Capensis

  Jag är etnisk svensk. Utan citationstecken!

  Nån som har ett problem med det?

 • Anonym

  Det visar bara att man har slut på argument om man blir upprörd över detta ordval.

 • Anonym

  Det är helt okej att skilja på inrikes födda och utrikes födda. Den definitionen håller jag med om – visst finns det problem som vi inte ska blunda för. Men börjar man trassla med begrepp som ”etniska” är man ute i grumliga vatten och fiskar. Många kan vara födda inrikes i första, andra eller tredje generationen men är följdaktligen inte etniska svenskar för det – och naturligtvis inte invandrare heller. Håll gärna på svenska traditioner, men utestäng inte dem som inte kan definieras som ”etniska svenskar” men känner sig svenska, är mitt i livet, har jobb och sköter sig.

  • http://twitter.com/morducai morducai

   Ska man utesluta de som ser sig som svenskar men inte har jobb och inte ”sköter sig” då? 

 • http://misslyckande.wordpress.com/ Misslyckande

  700.000 sökande – 170.000 utrikesfödda fått jobb 2006-2012

  Jag gör bara precis som Reinfelt… säger det ENTISKA

 • Anonym

   Eller så menade han helt enkelt etniska svenskar..?

 • Anonym

   Bara för att det inte finns statistik så betyder det ju inte att det inte är sant.

 • Anonym

  Eftersom de hänvisat till statistik som inte tar upp etnicitet utan talar om ”inrikes födda” gjorde han ju uppenbarligen inte det.

 • Anonym

  Låt honom bara påstå. Ju mer dessa skruvade människor exponeras dessto bättre är det. Jag tror att det sätter fingret på hur galet allt har gått i vårt samhälle. 

Krogguiden

Tråkigt ojämnt på Kött och fiskbaren

Melker Andersson kan bättre.

Lista: Sex bra viner
i nya årgångar

Mölstad

Flera fynd under 90 kronor.

Vi vill äta kyckling som levt gott

Trend

Försäljning av ekokyckling väntas fördubblas.

”Vill inte bli skinnade av notan”

Krönika

Bojkotta ställen som inte levererar.

Här kan man adoptera ett bi eller en fjällko

Grön våg

Följ maten från gård till bord.

Känd citykrog ska stänga för gott

Krognytt

Ville ge en känsla av Paris.

Paolo Roberto öppnar restaurang

Italienskt

Varuhuset storsatsar på mat.

Laga en riktig italiensk klassiker

Matprofilen

Isabella Morrone bjuder på tips.

Danmarks bästa restauranger utsedda

White guide

Köpenhamnskrogar i topp.

Krogguiden