Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Ibland blir det för mycket av det goda. Under min sista dag i Argentinas nordligaste vinregion Salta fick jag prova ett osannolikt vin. Producenten San Pedro de Yacochuya har lyckats producera ett Malbecvin (med lite Cabernet Sauvignon) på över 16 volymprocent alkohol (16,1%). Druvorna har växt på en höjd av 2 035 meter över havet.

Kanske är det höjden – eller det faktum att Salta ligger i det tropiska bältet av världen – men mycket alkohol är det. Och detta utan att ha torkade druvor eller dylikt. Hur smakade det då? Jo, mycket kompakt fruktigt av björnbär, svartavinbär och blåbär, choklad- och lite kolatoner. Men framförallt alkohol. Man fick känslan av ett starkvin i doft och smak.

San Pedro de Yacochuya är en riktig frukt- och alkoholbomb. Lite too much i min smak.

Som du vet av tidigare bloggar och krönikor är jag inte förtjust i dessa alkoholdopade viner. Men de är kul som omväxling.

Frågan är nu – är detta världens alkoholstarkaste vin? Och då utesluter jag viner av amarone-typ där man torkar druvorna för att få mer sötma – och i slutändan mer alkohol. De förstärkta vinerna (typ portvin) gills förstås inte heller.

Är det någon som har en bevis på ett alkoholstarkare vin?

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.