Mikael Mölstad
Ibland blir det för mycket av det goda. Under min sista dag i Argentinas nordligaste vinregion Salta fick jag prova ett osannolikt vin. Producenten San Pedro de Yacochuya har lyckats producera ett Malbecvin (med lite Cabernet Sauvignon) på över 16 volymprocent alkohol (16,1%). Druvorna har växt på en höjd av 2 035 meter över havet.
Kanske är det höjden – eller det faktum att Salta ligger i det tropiska bältet av världen – men mycket alkohol är det. Och detta utan att ha torkade druvor eller dylikt. Hur smakade det då? Jo, mycket kompakt fruktigt av björnbär, svartavinbär och blåbär, choklad- och lite kolatoner. Men framförallt alkohol. Man fick känslan av ett starkvin i doft och smak.
San Pedro de Yacochuya är en riktig frukt- och alkoholbomb. Lite too much i min smak.
Som du vet av tidigare bloggar och krönikor är jag inte förtjust i dessa alkoholdopade viner. Men de är kul som omväxling.
Frågan är nu – är detta världens alkoholstarkaste vin? Och då utesluter jag viner av amarone-typ där man torkar druvorna för att få mer sötma – och i slutändan mer alkohol. De förstärkta vinerna (typ portvin) gills förstås inte heller.
Är det någon som har en bevis på ett alkoholstarkare vin?