Mikael Mölstad
Världens klimatproblem skapar nya möjligheter. Alla vet att ju högre upp man kommer i bergen desto svalare blir det. Med höjden förändras också jordmånen. Även vindar och solstrålning blir annorlunda.
Detta är faktorer som dagens vinproducenter nu upptäckt på allvar. I takt med att många av de gamla vingårdarna drabbas av den pågående klimatförändringen söker man sig nu upp på högre höjder för att hitta bättre odlingsförhållanden. I synnerhet i de bergiga vintrakterna i Nord- och Sydamerika. Speciellt i Argentina och Chile har man skapat nya förutsättningar för sin produktion av de bättre viner höghöjdsplanteringar.
Olika jordmåner styr druvvalet – här på Castello di Brolio i Toscana.
Även i Europa är intresset stort. Nyligen var jag på ett seminarium med den berömde producenten i Toscana – Barone Ricasoli. Baronen själv, sverigevännen Francesco Ricasoli, presenterade deras stora projekt att skapa nya vingårdar på olika höjder över havet. Varje vingård analyseras noga med tanke på jordmån och mikro-klimat. Sedan väljer man ut den perfekta klonen av den druvsort som passar bäst.
Det krävs mycket datateknik för att överblicka vingårdarnas olika terroir.
Resultatet ska bli bättre druvfrukt med mer karaktäristisk terroir och därmed bättre viner. Vi fick prova ett antal vingårdsviner från olika höjder – upp till 500 meter över havet. Och visst, det smakade olika allihop. Vissa hade mer frukt och tannin – andra mer mineral och kryddörter. Men vad det kom ifrån är svårt att säga eftersom det var knepigt att utröna om de hade behandlats likadant av vinmakaren i vinkällaren.
Men nog är det en spännande utveckling av vinodlingen. Räkna med många höjdarviner där ”altitude” kommer att vara ett säljargument.