Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det är sällan man får sådana wow-upplevelser. Hur mat och vin i kombination ska funka har studerats i snart ett sekel. Öl och mat är också en liten vetenskap idag – tack vare öltrenderna det senaste decenniet. Spritfabrikanterna vill förstås inte var sämre – men det är sällan de lyckas övertyga mig om att det går att dricka whisky eller rom genom en hel måltid.

Nu har jag dock gjort en upptäckt tack vare en provning hos Studio Frantzén. Det var importören Nigab som med hjälp av sina sprit- och likörmärken visade hur cocktails och mat kan gifta sig. Jag blev mäkta imponerad. Och det beror mycket på två personer: mixologen Ray MacIntosh som skapat drinkarna och kocken Victor Westerlind som parat ihop dessa med spännande mat.

Det hela var en kreativ smakupplevelse. Bara det faktum att en genomgående munrensare var en alkoholfri drink på roiboos, apelsin och kaktus. Cocktaildrinkarna var uppbyggda med både syra, sötma, fethet och beska för att matcha maten. Få hade en påtaglig sötma‚ vilket jag tycker är bra.

Cocktails&Mat

Det blev många cocktails. Men alkoholmässigt var det inga problem då smaken var överlägset mycket större än alkohoholhalten.

Här är den kombo som jag upplevde som en riktig fullträff:

Rätt: Fransk blodanka med blodapelsin, pistasch, bakad spetskål, picklade endiver & sanchopeppar.  Cocktail: Campari, citrongräs, Shōchū (ett risbaserat brännvin) samt rökt ägg. Här samspelade maten och drycken på ett fantastiskt sätt. Äggsmaken i drycken tog tag i ankan med sin apelsinton – och den syrliga beskan i Campari lyfte anrättningen.

Och andra som närmade sig fullträffen:

Rätt: Tartar på sotat svenskt vårlamm kryddat med hasselnöt- & misomajonnäs, friterad oxbringa, torkad gammal sherryvinäger, gräslök & Kalix löjrom. Cocktail: Glenfiddich 12 YO, jordgubbar, vermouth & salt crumble. Nästan fullträff – hur konstig kombon än kan låta. Drinksmaken var som en torrare Manhattan med jordgubbston.

Rätt: Ostron ”45 minuter” med blomkålsgrädde, rökt ålolja, pepparrot, fryst & torkad gurka. Cocktail: Hendrick’s Gin, absint, sherry & tomat. Alkoholen lyfter smaken på ostronet och tomaten i drinken matchade gurkan i rätten. Kul kombo – mycket att prata om.

Rätt: Krispig potatis kryddad med torkad gran, timjan & variation av svamp. Cocktail: Tullamore DEW, äpple – & dragonmousse, citron. En läcker kombo där skogsdofterna i både mat och dryck spelade mot varandra.

Rätt: Meuille-Feuille med päron, Tullamore DEW & vanilj. Cocktail: Licor 43, Cointreau, jamaicansk rom från Wray & Nephew och viol. Spännande i alla avseenden – det blev som två desserter, en fast och en flytande, som lyfte varandra.

Frågan efteråt: var det cocktailen som lyfte maten – eller var det maten som lyfte cocktailen. Men det kan göra detsamma. Bra var det, i alla fall.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.