Mikael Mölstad
En av Sveriges mest hyllade krogar gör efterlängtad comeback. Idag öppnade Oaxen Krog officiellt en vecka efter bistrodelen kallad Slip. Det är många som sett fram emot detta. När Oaxen Skärgårdskrog på en ö utanför Mörkö stängde för några år sedan blev det snabbt saknat.
Oaxen Krog & Slip ligger precis vid överfarten till den gamla varvs- och industriön Beckholmen på Djurgården.
Nu finns de mitt i Stockholm vid Beckholmen på Djurgården. Ett drömläge på många sätt även om det är en rejäl långpromenad från centrala Stockholm. Huset är ett riktigt lyxigt bygge där allt verkar vara genomtänkt.
Bistrodelen är en riktigt tuff lokal med fem meter i tak där ekor och kanoter hänger ner. Det blir säkert populärt i sommar. Fine dineavdelningen är mer sparsmakad med ekpaneler och specialritade ekbord. Där ska det serveras menyer som ska ge Oaxen både ära och berömmelse i Guide Michelin, White Guide och Worlds 50 Best, är det tänkt. Skam vore det annars med tanke på krögarparet Magnus Ek och Agneta Greens meriter.
Ett stolt krögarpar. Agneta Green och Magnus Ek framför det öppna köket i fine diningavdelningen.
Jag har testat en av menyerna och det är uppseendeväckande i många avseenden. Elegant och lätt med flera smakkombinationer som man inte känt förr. Mycket hav och säsongens växtlighet. Genomgående handlar det en hel del om återvinning, fermentering och brända toner.
Spindelkrabban kokt i blåstång kommer in i en första servering med fänkålspuré, semitorkade morötter rullade i bränd peppar och rabarbercrudité.
Inget ska gå till spillo. Det överblivna musselrenset blir en koncentrerad soppa. Spindelkrabbans överblivna benskal och annat kommer in i en andra servering.
Stockholm har fått en ny gastronomisk destination på högsta nivå.