Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det blev inget stjärnregn över Sverige. Årets upplaga av Guide Michelin Main Cities of Europe 2011 har just kommit. Just inget att yvas över för Sveriges del. Sjömagasinet i Göteborg tappade sin stjärna – inte så konstigt då de har stängt, byter ägare och inte öppnar förrän framåt sommaren. Thörnströms Kök i samma stad fick dock en stjärna. Det var verkligen på tiden. Thörnströms har presterat på topp i många år nu och jag kan undra vad den röda guiden sett för fel hos dem tidigare. Ännu märkligare är det att inte Operakällaren fick tillbaka sin stjärna (som togs ifrån dem förra året). Nästan alla seriösa krogrecensioner i Sverige har satt toppoäng på detta klassiska mattempel. Jag har jobbat med krogbedömningar i tolv år och fattar absolut ingenting.

Michelins europeiska storstadsguide är en diger lunta. Med alldeles för få stjärnbeströdda svenska krogar.

Överhuvudtaget tycker jag att Guide Michelin är mycket njugga mot Sverige. Om du varit på en-stjärniga krogar i Frankrike (det finns över 450 av dem) så vet du att de sällan kan jämföras med de nio i Sverige som fått den äran. De svenska en-stjärniga, som jag upplevt det, lagar mat som är väl värda två stjärnor i jämförelse. Det är något konstigt med att deras bedömningsgrunder skiljer sig så mellan olika länder – kan det bero på att den röda guiden är född i Frankrike?

Jaha tänker du, men en stjärna handlar ju om allt annat på restaurangen också. Nej, det gör det faktiskt inte, för detta ändamål har de gafflar. Stjärnan är ett betyg på maten. En en-stjärning restaurang ska indikera ”a very good cuisine in its category”.

Jag har flera gånger försökt diskutera detta med Guide Michelin men aldrig fått något bra svar.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.