Mikael Mölstad
Mat- och vinkombinationer kan vara överraskande. Amarone är som bekant ett alkoholstark vin med massor av kryddig frukt. Det känns lite sötaktigt trots att det är helt torrt. I förra veckan var den stora Amarone-producenten Masi på besök för att visa upp sina Amarone-drycker tillsammans med svensk husmanskost.
De gick ut hårt: matjessill med kokt potatis, brynt smör och krutonger på kavring till en Campolongo 2004. En oväntad bra kombination där sötmatonen och alkoholen dämpar sältan och syran. Det brynta smöret blir en snygg smakbrygga.
En Janssons Frestelse fick mäta sig med en Costasera 1997. Det mäktiga vinet balanserar Jansson-smaken på ett spännande sätt. Karaktären på frestelsen försvinner något – men gott är det.
Den kokta piggvaren med kantareller, rimmat fläsk och rödvinssky tog sig an en Vaio Armaron 2005. Den heta körsbärsnötiga frukten i vinet var ett kul ackompanjemang till piggvaren – dock förtogs lite av den fina fisksmaken.
De fem Masi-vinerna gick en framgångsrik kamp mot svensk husmanskost.
Det fjärde vinet, en Costasera Riserva 2004, utmanade norrländska specialiteter i form av renskav med mandelpotatispuré med kaffe-chokladton. Vinet gick bra ihop men mer som ett tillbehör, en extra upplevelse till den smakrika rätten.
Skånsk Kalops med rödbeta blev avslutningsvis en riktigt bra kombo till en Mazzano 2004.
Ja, där ser man – ett norditalienskt vin med anor från medeltiden kan funka alldeles utmärkt till svensk husmanskost. Det är aldrig försent att testa nya vin- och matkombinationer.
Bonus! Alla bilder på rätterna och en intressant intervju med Masi-ägaren Sandro Boscaini hittar du här.