Mikael Mölstad
Decemberbesök i Paris 5. Medan vi rimmar både skinka och på julklappar fyller fransmännen förråden med havets frukter. Även om en och annan Boeuf Bourguignon står och puttrar på spisarna. Jag gillar verkligen dessa små fiskaffärer som finns lite överallt i Paris. Här kan du slinka och ta en glas Chablis med några ostron eller räkor – eller handla med dig av alla dessa fantastiska skaldjur och fiskar.
En fiskaffär i Paris – nästan ett hål i väggen – men med sittplatser och bara det bästa av fisk och skaldjur.
Allt detta med ostron och snäckor av olika slag har för fransmännen samma dragningskraft som sillinläggningar hos oss. Jag befinner mig gärna i båda världarna då och då.
Pilgrimsmusslor och ostron tycker många fransmännen tillhör traditionen på jul och nyår.
Till nyår blir det ett evigt frossande med ostron och champagne bland många i Frankrike. Det ska man inte underskatta här i livet – även om jag inte är Sveriges största fan av denna kombination.
Här hittar du snäckor och andra mollusker med namn du sällan hör tals om. Men goda är de i alla fall.
Däremot umgås jag gärna med människor som är det. De har många goda sidor – liksom fransmännen – när det gäller viktiga mat- och dryckesupplevelser här i livet.