Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Forskningen kring alkoholens hälsofördelar kommer alltid att vara motstridig. I dagens SvD publiceras en artikel med rubriken ”Myt att alkohol skyddar hjärtat”. I artikeln underkänner professorn i socialmedicin Sven Andréasson alla de studier där det dras positiva slutsatser kring alkoholens hälsofördelar vad gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Det är i och för sig märkligt – men förståeligt med tanke på att uppdragsgivaren delvis är en nykterhetsorganisation.

Allting kan egentligen sammanfattas i Sven Andréasson citat i artikeln: ”Alkohol kan vara gott och trevligt, men det går inte att påstå att det är bra för hälsan.” Det första håller jag med om och det andra är helt sant utifrån vedertagna regler för forskningsstudier. Men därmed går det inte heller att påstå att alkohol generellt är farligt för hälsan.

Det är lätt att skjuta alla studier i sank med Sven Andréassons argumentation. Det går nämligen inte att göra studier som Sven Andréasson önskar. Han menar, med all rätt, att all dylik forskning måste göra enligt vedertagna principer med en kontrollgrupp under vetenskapliga former.

Med andra ord ska man egentligen under lång tid frivilligt förmå större grupper människor att dricka exakta mängder alkohol – medan en lika stor kontrollgrupp ska dricka placebo. Resultatet efter många års studier ska sedan analyseras utifrån sjukdomar och felkällor.

Var och en kan förstå att detta är omöjligt. Det är för det första ytterst oetiskt att mer eller mindre tvinga människor att dricka alkohol. Och vad gäller kontrollgruppen kommer de lätt att förstå att det inte är alkohol i den vätska de dricker.

Allt detta vet Sven Andréasson. Genom att underkänna alla tiotusentals studier kring alkoholens hälsofördelar med argumentet att de bara är obeservationstudier är det lätt att dra slutsatser om faran med alkohol.

Det imponerar inte på mig. Det kan lika gärna vara så att alla positiva studier kring alkohol har rätt. Bara för att det är omöjligt att bevisa behöver inte betyda att det inte osant.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.