Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Kullahalvön blir Sveriges grönsaksträdgård. Sedan ett år tillbaka börjar jag lära känna mer och mer av mina nya sommartrakter i nordvästra Skåne. Det är fascinerande att uppleva hur mycket som växer och gror. Från Viken norr om Helsingborg till Ängelholm känns det som om det odlas grönsaker av olika slag överallt.

Två av de mest kända odlarna är Vikentomater och Larsviken. Hos Vikentomater har man skapat en helt ny nisch med smakrika och vackra tomater. Titta här på deras sortiment. Det har alltid 30 olika sorter på gång. Larsviken odlar potatis av alla möjliga sorter – de lär ha 150 olika.

Sparrisodling på Kullahalvön i Skåne – just när säsongens sista sparrisar plockas.

Nu senast hörde jag talas om en odlare av grön sparris. Jag hade ärligt talat aldrig sett en sparrisodling tidigare. Jag lärde mig att det är otroligt massa manuellt jobb med att gå igenom odlingarna dag efter dag och plocka de bästa sparrisarna. Samtidigt som man måste veta vilka som ska sparas för att växa sig stora – och vilka som bara ska brytas och kastas. Utan de arbetet blir det inga nya sparrisar till nästa år.

Vi handlade några hekto färskplockade. Vilken smak! Oslagbart.

Men någon sparrisodling ska jag inte starta.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.