Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det var länge sedan jag var på brasserierunda i Paris. Men nu har det just hänt. Passade på när jag ändå var i stan för att träffa några krögare med mina kamrater i White Guide.

Med en god ciceron och bra skor hann vi med en fem stycken. Det är ju egentligen ganska fantastiskt att uppleva dessa genuina ställen som ser likadana ut år efter år, decennium efter decennium. Menyn utvecklas visserligen, men oändligt försiktigt så att alla känner igen sig. Några klassiker har säkert funnits med sedan starten. Nej, här är det ingen som kastar sig över trender eller berörs  av GI-metoder och annat.

Och vinlistan innehåller vin från klassiska franska vinregioner. Bordeaux, Bourgogne, Rhône – ja det är väl ungefär allt. Sydafrika? Australien? Inte en flaska. Jag tror knappt de vet att det görs vin där. Och om de känner till nå’t vin, så går de förmodligen inte att dricka.

Vi drack röd bourgogne, ni vet de lätta fruktsyrliga vinerna på Pinot Noir-druvan. Och det beställdes halvflaskor, perfekt för två personer till en lunch. När såg vi halvflaskor på en krog i Sverige?

Två av de bästa brasserierna vi besökte var Chez Allard (Rue l’Eperon i St Germain) och Brasserie Flo (Cour des Petites Ecuries i 10:e arrondisement) – genuina så det förslår med vänliga servitörer som verkar ha ögon i nacken.

Hos Allard blev det en halvflaska Olivier Leflaive Volnay 2005 till en anklever, stor som en limpskiva. Det funkade fantastiskt med vinet tack vare syran i vinet.

På Brasserie Flo korkades det upp en halva Faiveley Mercurey 2008 till en verklig klassiker, en Andoulette-korv från Provence – fullmatad med hackade inälvor av sorter man inte alltid vill veta namnet på. Rejält spicy med en kolbränd yta tog korven för sig rejält. Men vinet klarade sig fint ändå tack vare fruktsyran.

Ska du avsluta kvällen på ett värdigt sätt är det bara La Coupole som gäller. Brasseriernas brasserie – i alla fall på natten.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.