Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Att kombinera mat och vin är både lätt – och svårt. Ett av de vanligaste frågorna jag får handlar om att para ihop rätt vin med rätt mat. Även om det fins många teorier kring detta är jag övertygad om att det mesta funkar. Det bästa är att våga testa och fundera lite själv på vad man gillar.

Ibland blir det mindre lyckat just i din mun och då är det bra att komma ihåg vilken typ av vin det var som inte funkade till vilken mat. Ibland blir det extra gott för dig och då kan du lägga den typen av vin till den typen av mat på minnet.

Är du tveksam går det alltid bra med champagne eller rosévin – säger jag som vinkännare, både på skämt och allvar.

Jan Guillou har hittat sin perfekta matchning – Viognier och rökt lax. Rätt eller fel? Det är bara att testa.

En vinvän som länge letat efter det perfekta vinet till rökt lax är Jan Guillou. Han berättar för mig att han till slut fann vinet: en Condrieu från Guigal. Men förklarar också, med viss rätt, att detta vin är både dyrt och svårtillgängligt.

Nu har han dock äntligen hittat en billighetsersättning i det kaliforniska ståltanksproducerade Clay Station. Detta vin är liksom Condrieu också gjort på druvan Viognier. Ett tips av föra vidare, menar Jan Guillou, eftersom varm- eller kallrökt lax är så vanligt på svenska matbord.

Jag får väl tillägga att det kan gå lika bra med Viognier från McManis och Zuccardi också.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.