Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Kalifornien bjuder på stora vinupplevelser. För mer än 100 år sedan gjorde Kalifornien världens bästa viner – åtminstone enligt världsutställningen i Paris.. Även i jämförelse med Bordeaux och Bourgogne. Sedan kom Prohibition, dvs alkoholförbudet som pågick 1920-1933 och lamslog hela vinnäringen.

43 år senare i Paris visade Kalifornien återigen att de bjöd på världsklassupplevelser när det gäller vin. En av dem som varit med hela tiden är Ridge Vineyards uppe i Santa Cruz Mountains söder om San Francisco. Nyligen var de i Sverige för att visa upp sina viner. Och det är ingen tvekan. När Ridge är som bäst kan de mäta sig med alla storheter i vinvärlden. Deras Monte Bello-viner har en ståtlig kraft som ändå är välbalanserad och elegant.

Det moderna Ridge har skapats av vinmakaren Paul Draper (inte släkt med den fiktive reklammannen i Mad Men). I Stockholm befanns sig dock John Olney, vinmakare på systerföretaget Lytton Springs, som också gör en räcka läckra viner.

120 vinglas för Ridge och Lytton Springs. Det är skönt att slippa diska efteråt.

Det blev provning av Santa Cruz Mountains Chardonnay, Monte Bello Chardonnay, Geyserville och Lytton Springs. Som avslutning en vertikal av Monte Bello med viner från de bästa årgångarna ner till 1985. En upplevelse.

Femton personer och åtta glas var – summa summarum 120 glas med stora upplevelser för varje vinvän.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.