Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Ett land med 190 miljoner invånare vill bli stor vinexportör. I veckan var jag på en vinprovning med Wines of Brasil. Det är ute på en turné i norra Europa efter att ha varit på den stora vinmässan Prowein i Tyskland. Det var inte mer än åtta producenter närvarande men deras vinkvalitet var hög.

Brasiliens vinexport är ännu liten men den ökar rejält. Senaste året med 33 procent. Totalt handlar det dock bara om tre miljoner dollar förra året. I år räknar de med fem miljoner dollar i omsättning på vinexporten.

Det intressanta är att de inte ska ge sig in och konkurrera med priser – utan med kvalitet. Det kan de kanske lyckas med för det fanns många bra viner. Problemet är väl att folk inte vill betala lika mycket som de önskar. Brasilien är ju ännu okänt som vinland.

Vinhuset Casa Valduga gör ett bra vin på druvan Marselan – en korsning av Cabernet Sauvignon och Grenache.

Vinerna jag provade kommer från de allra sydligaste regionerna nära gränsen mot Uruguay. Bäst tycker jag att deras mousserande är. Men det finns även bra vita på Riesling och Chardonnay – inte så unikt dock. De röda görs ofta Merlot och Pinot Noir – inte heller det så unikt. Men intressant är viner av druvan Marselan – en naturlig korsning av Cabernet Sauvignon och Grenache. Kanske kan det bli en nationaldruva?

Jag ser fram emot fler spännande viner från detta gigantiska land.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.