Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Här känner man hela vinhistoriens vingslag. Ett stopp på vägen till mer bubblande franska trakter tog oss till Trier. Den vackra staden vid Moselfloden med säte för den pfalziska kurfursten. I slutet av 1700-talet bestämde denne att det bara fick planteras Riesling längs floden. Och se – det blev starten för Moseldalens världsberömmelse.

Här i Trier påminns man också om Europas vinhistoria. Trier är en gammal romersk provinshuvudstad grundad av Julius Ceasar. Utanför Reichsgraf von Kesselstatts anläggningar vid den magnifika domen i staden står en kopia av en skulptur från romartiden. Den föreställer ett romerskt vinskepp fullastat med vintunnor. En bild av detta skepp finns i alla mina vinskoleböcker.

Utanför Reichsgraf von Kesselstatts vinbutik och restaurang i Trier står en kopia av det berömda romarskeppet med vintunnor.

Det var nämligen romarna som satte igång hela vinodlingen längs Moseldalen. Floden blev en naturlig transportled. Det sägs till och med att Rieslingdruvan uppstod som en naturlig mutation i en Moselvingård redan på romartiden.

Allt det här kan man fundera på när man sippar på ett utmärkt glas Riesling feinherb på torget vid den nästan helt intakta stadsporten Porta Nigra. Priset per glas? 1,50 euro – knappt 14 kronor. De’ni.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.