Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

USA-glimtar 5: USA har gamla whiskytraditioner. Jag har ingen överdriven entusiasm för whisky. Det är spännande dryck – inte minst på grund av kulturhistorian. Som vinprovare kan jag dock tycka att det blir för starkt och emellanåt med för påträngande dofter. I Skottland kan det bli för rökigt – i USA drar det för mycket mot söta vaniljtoner.

I en spritbutik i Tennessee fanns ett flertal sorter Jack Daniels som jag inte kände till. Den honungssötade finns dock i Sverige nu.

På min USA-tur ville jag ändå besöka de två stora: Jack Daniels och Jim Beam. Jack Daniels är en Sour Mash Tennessee Whisky. Det betyder att man använder en slags surdeg från tidigare jäsningar för att sätta fart på den nya. En sour mash kan bli hur gammal som helst. Jim Beam är en Straight Bourbon Kentucky Whisky. Den görs på vanligt vis – men som straight är det bara den rena whiskyn utan blandning eller tillsatta smak- och färgämnen. Bourbon är namnet på den county där det produceras.

Jim Beam är en storsäljare – men den är inte ensam. Här står Kentuckywhisky på rad tillsammans med whiskylikörer som Southern Comfort.

Båda whiskysorterna lagras en tid på nya fat av amerikansk vitek som rostas rejält. Genom rostningen får whiskyn färg men också sin söta vaniljton. De flesta av dessa fat fraktas sedan till Skottland för lagring av skotsk whisky.

Sour Mash Tennesseewhiskyn George Dickel känner jag inte till. Och vad jag vet finns den inte i Sverige heller.

Jag imponerades verkligen av de båda anläggningarna som ligger ut på landet. Och båda har också mycket trevliga besökscenter med massor av skojiga prylar att handla. I synnerhet imponerade Jim Beam. Där fanns det mest av roliga whiskysaker, kläder och grilltillbehör. Båda har också välordnade rundturer för att se hur whiskyn produceras. Pedagogiskt och trevligt.

Amerikanare är mycket proffsiga på att ta hand om besökare.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.