Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

I norra Rhône är man modernist är traditionalist. I de flesta av Frankrikes klassiska vinregioner pågår en intensiv utveckling. I norra Rhône är det många som vill göra lite mer lättklunkade viner som inte behöver ligga i en vinkällare många år.

Mitt i staden ligger Domaine Chave. Det hela är så diskret att det inte ens finns en läsbar skylt. Det enda som syns är en brun rostplåt på väggen.

Andra tycker att det viktigaste är att förvalta sitt arv. Domaine Chave i Mauves tillhör dessa. De har inte ens en vettig skylt vid gatan. Vinerna göra precis som på farfars vis. Men när det handlar om vin på denna fantastiska nivå är det en del av konceptet.

Jean-Louis Chave själv gillar sina gamla källare där traditionens makt är stor – och mängden mögel imponerar.

Vinkällarna är gamla och väggarna är täckta av mögel. Här verkar tiden ha stått still i hundra år – vilket det kan ha gjort, även om vinerna är yngre.

Jean-Luc Colombo är en superkändis i Cornas. Vinerna är fräscha och matvänliga. De bästa kommer från Cornas-sluttningarna.

Nere i Cornas finns Jean-Luc Colombo. Hans druvor kommer från de gamla vingårdarna på branterna ovanför byn. Men vinproduktionen sker med senaste teknik.

Finns det något rätt eller fel hos dessa två producenter. Nej, menar jag. Men med tiden kommer naturligtvis de gamla mögliga källarna att försvinna.

I papperstidningen den 22 mars berättar jag mer om detta.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.