Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Rheingau är själva hjärtat i tysk vinindustri. Är just återkommer från några dagar i tyska vinregionen Rheingau. Den vackra sluttningen ner mot floden Rhen mellan Wiesbaden och Rüdesheim bjuder på massor av stiliga vyer – och bra viner. Jag har besökt de tre stora: Schloss Johannisberg, Schloss Vollrads och Kloster Eberbach. Resultatet ska bli en artikel i vinmagasinet Allt om Vin i september tillsammans med andra artiklar i en Tysklandsspecial.

Schloss Vollrads tillhör sedan sexton år Nassauische Sparkasse.

Min tes för artikeln var att Rheingau står för både tradition och framtid. Och detta blev mer än väl bekräftat. De tre stora, Johannisberg, Vollrads och Eberbach, har sedan medeltiden stått för ett nytänkande när det handlar om odling och vinifikation.

Schloss Johannisberg var tidigare ett benedektinerkloster – men är idag privatägt.

Munkarna på Johannisberg och Eberbach var skickliga i allt de företog sig – och mycket handlade om vin. Munkarnas kunskap och framtidstro har sedan överförts till Tysklands första och bästa vinuniversitet: Geisenheim i Rheingau.

Kloster Eberbach ägs av delstaten Hessen sedan cistercienserklostret upplöstes.

I Rheingau var man först i Tyskland med att kunna framställa ädelsöta viner. Det hände 1775 och var en revolution. Eftersom tyska viner sällan kunnat skryta med hög alkoholhalt var sötma det bästa sättet att göra dem hållbara.

Lustigt nog har Rheingau de senaste tjugo åren varit ivriga föregångare och förespråkare för den nya torra tyska vinstilen. De läckra torra rieslingvinerna har nu sina bästa förebilder i denna historiska del av Tyskland.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.