Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Livet har sina ljusa sidor. Befinner mig just nu i Champagne efter denna hektiska tid med restaurang-galor och annat. Det här är den tiden på året då de kommande champagnerna ska blandas och jag har fått nöje att vara med och prova en del. Från champagnehuvudstaden Reims åkte vi till den lilla byn Aÿ – utanför Epernay. I Aÿ ligger det berömda champagnehuset Bollinger, fortfarande privatägt, fortfarande otroligt bra kvalitet och fortfarande James Bonds favoritbubbel. Av en London-sommelier från Gordon Ramsay fick vi höra lite skvaller: dagens James Bond-skådis Daniel Craig beställer alltid Bollinger Rosé när han är på krogen  – bara så du vet.

Champagnehuset Bollinger tillhör de stora i världen – och kanske mest känd som James Bond-champagnen.

Om du tycker Bollinger (och många andra berömda champagner) är dyrt så ska du läsa följande. Standard-champagne har ingen årgångsbeteckning på grund av det är blandning av många olika viner från olika årgångar. En Bollinger Special Cuvée består av – hör och häpna nu – 120 olika viner från två olika årgångar samt en del äldre extra lagrade smaksättar-viner. Totalt finns det i standardcuvéen från Bollinger runt 250 olika viner. 250 olika viner! Tänk bara på jobbet att prova igenom alla dessa för att bestämma vilka och hur mycket som ska finnas med? Jag fick vara med och prova 16 av dessa grundviner – viner som alltså är helt unga och utan bubblor. Bubblorna skapas först när slutblandningen är gjord.

Alla grundviner är av olika karaktär – chardonnay och pinot noir från olika vingårdar, olika årgångar och med olika mycket ek. Det var fantastiskt spännande att får prova igenom dem för att förstå komplexiteten i en champagne – i synnerhet från de stora husen som Bollinger. Jag kan bara säga att det är inte dyrt med champagne när man betänker allt jobb bakom.

Här står den kommande Bollinger Special Cuvée som ska lanseras hösten 2014.

Jag fick också prova den färdiga blandningen av Bollinger Special Cuvée som nu ska korkas  och mogna på sin slutliga flaska där bubblorna uppstår – för att lanseras hösten 2014. Helt kort är den värd att se fram emot.

Som du förstår är det är inget snabbgöra det här med champagne. Den dyraste Bollinger-cuvéen med årgångsbeteckning kan ligga upp mot tio år innan den släpps.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.