Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Inget är längre som det var en gång. Det gamla stolta Vin & Sprit är definitivt borta. Sedan hela bolaget såldes till Pernod-Ricard 2008 har det sakta men säkert monterats ned och sålts. Nu återstår bara the Absolut Company med kassakon Absolut Vodka hos Pernod-Ricard.

De gamla varumärkena inom Vin & Sprit finns nu på olika händer. Det som hette Danish Distillers en gång, med bl a Ålborg och Gammel Dansk, är nu norskt genom Arcus (som var Vin & Sprits motsvarighet i Norge). Alla svenska snapsar, som fanns under Reimersholms-varumärket, är nu i finska händer genom Altia (som var Vin & Sprits motsvarighet i Finland). Hänger ni med?

Men där Ålborg fortfarande får heta Ålborg har Reimersholmssnapsarna precis fått nytt namn. Nu ska de heta PRIMA Svensk Aquavit och Brännvin. Hur kul är det? Prima låter kanske prima – men ack så könlöst. Visserligen är inte Reimersholm något gammalt varumärke för kryddat brännvin – men själva platsen (eller ön) i Stockholm har ju en historia som brännvinsö ända sedan L.O. Smith producerade Absolut brännvin där. Men det kanske hänger ihop med att Pernod Ricard äger Absolut-varumärket?

Nu är varumärket Reimersholm borta – de svenska snapsarna ska istället heta PRIMA Svensk Aquavit och Brännvin.

Om du inte har koll har nu följande sorter blivit prima: Årsta Brännvin, Bäska Droppar, Gammal Norrlands Akvavit, Hallands Fläder, Herrgårds Aquavit, Läcka Slotts Aquavit, Nyköpings Brännvin, Östgöta Sädes Brännvin, Rånäs Brännvin, Skåne Akvavit, Svart Vinbärs Brännvin och Östagårds Brännvin

Dessutom kom just en Prima Julsnaps 2012 där årets smak är hämtad från Selma Lagerlöf och hennes äppelträdgård på Mårbacka.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.