Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Nytt är med nya föresatser. På fredag den 13:e (illavarslande nog) kommer min första krönika för året. Det handlar om vin och kalorier. Ett både svårt och känsligt ämne. Svårt därför att detta med kalorier är komplicerat – känsligt därför att det finns många åsikter. När jag skrivit krönikan insåg jag att detta måste granskas av sakkunskapen – i detta fall av vår ende bantningsprofessor Stephan Rössner. En man som dessutom vet hur man njuter av mat och dryck.

Stephan gav mig omedelbart backning på flera förklaringar jag gjort. Trots att jag läst på ordentligt. Dessutom la han till att alkohol är vårt mest energitäta livsmedel – näst efter fett. Det är inte så kul att veta även om det finns en tröst med att det kostar energi att förbränna alkoholen.

Visst kan rödvin vara nyttigt – men det innehåller ändå massa kalorier. Foto: Dan Hansson.

Men allt detta får du läsa om på fredag. Men med tanke på att alla kunniga SvD-läsare vill jag bara säga att jag har bemödat mig om att allt ska vara rätt.

Sedan tror jag mig ändå veta att några av er har andra åsikter. Det är uppenbarligen så att det finns olika skolor när det handlar om kalorier och förbränning. Det finns en del religioner också som förkortas GI eller LCHF.

Men å andra sidan så är det väl fortfarande så att var och en får bli salig på sin religion. Så länge man blir smal och vacker av den.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.