Mikael Mölstad
Jästa äpplen och must passar bra i vår klimatzon. Nyligen berättade jag om Kullamust som ska göra en Kullados – en skånsk calvados. Även i Kivik och på andra ställen har man testat att göra äppeldestillat. De flesta lever dock till vardags på att göra äppelmust. Och faktum är att den svenska äppelmusten bara blir bättre och bättre. I veckan var jag på Ingarö, utanför Stockholm, och provade must från Värmdö Musteri. Riktigt bra.
I september kommer en världsnyhet på Systembolaget. En svensk iscider – det vill säga en sött dessertvin gjort genom att frysa och sedan jäsa äppelmust. Frysgraderna gör att det mesta vattnet fryser till is – men alla smakämnen och allt socker blir kvar. Jag har nyligen provat detta söta svenska äppelvin. Honungssött med en fräsch äppeldoft och bra syra. Riktig kul.
På Brännland Cider i Umeå har Andreas Sundgren gjort en svensk variant av kanadensisk Cidre de Glace – som blivit iscider på svenska.
I Kanada görs en liknande dryck kallad Cidre de Glace också med naturlig kyla. När jag skriver ”Världspremiär för svensk iscider” tror jag mig ha rätt. Jag vet att Göran Amnegård på Blaxsta Vingård i Flen har gjort en Apple Ice Wine Åkerö. Men den är gjord på hela äpplen som fått frysa och sedan pressas. På Brännland handlar det om äppelmust.