Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Huvudvärk och vin är ett populärt tema. Jag vet inte hur många som läst mina andra blogginlägg. Men när jag skrev om vin och huvudvärk hamnade jag i SvD-toppen. Många tusen personer var nyfikna på detta. Det finns anledning att återkomma. Bara en liten kommentar (till en kommentar) – visst är det så ett ekade vita viner ger större risk för huvudvärk eftersom de innehåller mer garvsyror som kommer från eklagringen. Det är detta som ger den typiska eftersmaken hos många chardonnayviner. Ett tydligt tecken på att vinet varit ihop med ek, på något sätt, är att färgen är gyllengul.

Ju mer färg – desto större risk för huvudvärk. En enkel regel.

Apropå huvudvärk som ligger farligt nära baksmälla. Det gjordes faktiskt en vetenskaplig undersökning för ett par år sedan då man konstaterade att just mörk sprit är boven i baksmälle-dramat. Det var forskare vid det amerikanska Brown University som lät nästan hundra testpersoner dricka sig berusade på olika typer av sprit. Sämst dagen efter mådde de som druckit den mörka whiskeyn bourbon.

Det handlar om tanniner, aceton och acetaldehyd, enligt dessa forskare. De finns i rikliga mängder i mörk sprit – men mycket begränsat i vit sprit.

Låt oss skåla för en trevlig och huvudvärksfri helg. I det stockholmska vintervädret är det kanske läge för en vit dag?

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.