Mikael Mölstad
Det kokas laglig sprit lite överallt i Sverige. För femton år sedan öppnade det första privata bränneriet i Sverige på över 100 år. Ett monopol var brutet. Inom kort fanns det flera producenter av svensk sprit. Jag hade tillfälle att prova spriten från de flesta av dem och kan idag ärligt säga att det mesta var rätt uselt. I alla fall när det handlade om göra sprit på svensk frukt.
På Kullamust utanför Jonstorp i Skåne satsar man på att göra en Kullados – en skånsk äppelsprit.
Idag har den svenska fruktspriten blivit riktigt bra. Det senaste är att göra en svensk variant på calvados, den franska äppelspriten. Det är äppelmustproducenten Kullamust i nordvästra Skåne som nyligen presenterat en egen variant – som naturligtvis heter Kullados.
Härnö Brenneri i Härnösand har specialiserat sig på gin – av absout högsta kvalitet. Produktionen är exklusiv.
Annars gillar jag många av de svenska ginsorterna. Vi har ju en tradition av att krydda sprit med enbär och andra kryddor. Spirit of Hven gör en mycket bra – liksom Tärnö. Men frågan är om de inte slås av världens nordligaste ginbränneri utanför Härnösand. Där producerar Härnö Brenneri sin Swedish Excellence – som är just excellent med en ren snygg enbärsdoft.
Produktionen är fortfarande småskalig – men med en sådan kvalitet är det bara att bygga ut, tror jag.