Många schyssta lökar kom till Stockholm

Det går mycket frukt och grönt för konstens skull. Ölands Skördefest gjorde reklam på Stockholmsmässan förra helgen. Det skedde genom denna löktavla som mätte 3 x 7,5 meter. Den består av 6000 lökar av fyra olika sorter: gul lök, rödlök, purjolök och silverlök. Imponerande.

Löktavlan som visades upp på Stockholmsmässan vägde hela 700 kilo.

Löktavlan har motivet Världsarvet – Södra Ölands odlingslandskap och är skapat av konstnären Theo Janson med hjälpa av alla dessa lökar som Ninni, Ingvald och Niklas Petersson på Norrgården Ventlinge plockat fram.

I franska Menton gör man enorma konstverk av apelsiner och citroner.

Ännu mer imponerande är alla dessa frukt och grönsaksverk som förekommer runt medelhavet. I den franska kuststaden Menton, vid italienska gränsen, tror jag det är värst. Varje år under deras citron och apelsinfestival gör de fantastiska konstverk av dessa orange och gula citrusfrukter.

 

Visa kommentarer (130 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Med tanke på hur bra säkerheten är inom it för tillfället så är det ju väldigt smart av Ask att rota i detta, bad timing kan man nog säga.

  Fördelen med elektronisk röstning är att vi kommer kunna rösta i sakfrågor så givetvis blir det mer demokratiskt, tänk att kunna få rösta vad man vill lägga sin skatt på som första val andra osv, denna biten tror jag inte politikerna med sin höga utbildning tror vi simpla medborgare är kunniga i så visst kan man sitta o drömma om riktig demokrati.

  • http://profiles.google.com/johan.f.edlund Johan Edlund

   Säkerhetsproblemen du nämner är relaterade till användning av enkla lösenord som enda källa till användarverifiering. För röstning via internet så kommer förstås någon form av elektronisk legitimation att krävas, troligtvis ihop med någon form av kod från valkortet, då blir säkerheten på en helt annan nivå. Den server som hanterar rösträkningen är förstås övervakad och anslutningen med servern krypterad.

   Värre är det dock med valhemligheten. Men de som vill dölja sitt val för absolut alla får väl fortsätta med att rösta med papper och kuvert.

 • Anonym

  Med tanke på att det är kryptokommunisten Ask som kom på det är det en mycket dålig idé. Resultaten är hur lätta som helst att manipulera. Demokrati är alltmer en fars, men många i detta land tror blint på skojandet, så nog går förslaget genom.

 • http://pulse.yahoo.com/_4XXCWG67ABQUZFL3TNNQ6NHTPQ Bibliofilen

  Jag är mycket skeptisk. Som vi har sett i andra länder så öppnar elektronisk röstning för valfusk i mycket högre utsträckning än dagens svenska system. Tycker också att en del ofrivilliga kandidaturer och röster på Kalle Anka är sånt som man får ta i ett öppet demokratiskt system. Det SKA gå att fem i tolv bli upprörd över ett politiskt beslut och skapa ett missnöjesparti som får mandat och kan påverka i kommunfullmäktige. 

  • Anonym

   Vilka andra länder – källa?

   I Brasilien har man ett idiotsäkert system som flera andra länder köpt in sig på, analfabeter kan rösta – inte ett fall av röst fusk ska ha hittats vad jag hört. Tredje världen har bättre system än Sverige – säger en del. Brasilien måste alla partibidrag redovisas – transparent och demokratiskt – det kan man inte kalla det Svenska.

   • Anonym

    Nu är iof Brasilien ett extremt korrupt land på sina håll. Poliskåren har fortfarande stora problem med korruption. Så helt perfekta är man knappast.

    • Anonym

     Nått du läst i nån svensk tidning eller? Brasilien är en före detta polisstat med allt vad det innebär – jag vet jag bor där när jag inte är i Sverige. 

     Den erfarenhet jag har av Sverige och Brasilien gör att jag ser Brasilien som en demokrati och Sverige som en socialist stat. 

     Namnbytet på Regeringsrätten till Högsta Förvaltningsdomstolen skedde utan att man förändrade dess arbetsuppgifter att omfatta tillsyn av politiker och statstjänstemäns tillkortakommanden. Allt för att ge sken av det i Sverige råder en god rättsordning – vilket det inte gör. Sånt sker i diktaturer och socialiststater. 

     En åklagare som bygger om sitt eget hus med svart arbetskraft samtidigt som denne utreder svart betalning till hantverkare i ombyggnadssektorn – det säger allt och lite till. 

     Mannen som handhar stasi registren i Tyskland sägs ha jämfört Sverige med en diktatur pga dess ovilja till insyn i de numera fritt tillgängliga arkiven. 

     Brasilien är mer demokratiskt än Sverige – Jag vet vad jag talar om.

     • Anonym

      Nej, läst mycket samt sett dokumentärer om Brasilien. Har även sett Tropa De Elite 1 och 2. Något du skulle behöva se.
      Brasilien är inte mer demokratiskt än Sverige. Åtminstone inte enligt det officiella demokrati-indexet.

     • Anonym

      Jag vet jag talar om har levt många år som fotograf dokumenterat deras situation – Brasilien är ett land större än Europa med allt vad det innebär som har lyckats med ett lyft till en demokratisk ordning man inte sett nån annanstans på den här planeten. Jag behöver inte se nått av det du föreslår, jag har flera tusen negativ och egna erfarenheter från Brasilien såväl som från Sverige. Dom som känner till mina utställningar och vad jag fått uträttat vet att jag har bra på fötterna och kan uttala mig. 

      Svenskens Grandiosa Självbild är internationellt känd. 

    • Anonym

     Jag är en Holländare som flyttade till Sverige för 6 år sedan och var förvånad över hur röstningen gick till. Jag har röstat på elektroniskt sätt i vallokalen mellan 1986 (!) och 2005 utan problem…

 • Anonym

  Låter bra. Det skulle eliminera problem som att valsedlar plockas bort i ställen i vallokalerna, vilket skedde på många ställen för SDs valsedelar, och fusk vi rösträkningen. Kanske även röstpåverkan kan minska genom att ”folk” inte kan sticka ”rätt” valsedel i händerna på dom röstande. Om å den andra sida elektronisk röstning kan göras utanför vallokalen öppnar ju det en möjlighet för otillbörlig påverkan av folk som ska ”hjälpa” vid röstandet. Sossarna har ju en långvarig tradition härvid och jag tror inte för en sekund att dom inte kommer att utnyttja alla chanser dom har till fusk. Gäller att tänka till ordentligt här sålunda.

  • Anonym

   Mycket bra kommentar. Ett elektroniskt system blir effektivare än dagens blankettsystem, men röstningen ska ske i ett neutralt rum där ingen utomstående kan påverka någons val.

  • Anonym

   Problem med elektronisk röstning finns även då den sker i vallokalen. Här är problemet att rösträkningen sker i röstmaskinen, utan någon möjlighet för vanligt folk att kontrollera så att röstningen och rösträkningen går rätt till. Röstmaskinen skulle t.ex. kunna bortse från röster på vissa partier, eller manipulera resultatet på andra sätt.

   Man kan kräva att få granska maskinens källkod, men hur kan man garanteras att den källkod man får se faktiskt är den kod som körs? Eller att den maskinkod som körs inte manipulerats av kompilatorn när källkoden kompilerats? Om någon nu tycker att detta är lite väl konspiratoriskt så kan jag säga att just den sistnämnda metoden demonstrerats redan för flera decennier sedan. Läs mer här:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Backdoor_%28computing%29#Reflections_on_Trusting_Trust

   Det enda säkra sättet att använda en elektronisk röstningsmaskin är genom att maskinen även skriver ut en röstsedel med den röst man avgivit, som sedan läggs i ett kuvert som läggs i en låda på konventionellt manér. På detta sätt kan väljare verifiera att datorn registrerat rätt röst, och denna pappersröst kan sedan användas vid en manuell rösträkning. Fördelen med att använda maskinen blir enbart att den ger ett snabbt preliminärt resultat när vallokalerna stänger, men röstsedlarna måste fortfarande räknas manuellt enligt gängse metod för att resultatet skall kunna bekräftas.

   Den valprocedur vi har idag är trots allt väldigt pålitlig. Vem som helst har t.ex. rätt att närvara under rösträkningen i sin vallokal, och kan därmed försäkra sig om att inget fuffens pågår. Om man tar bort detta och ersätter med en helt elektronisk röstningsprocess så försvinner denna trovärdighet, och det vore helt oacceptabelt.

   Mer information:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Voter_Verified_Paper_Audit_Trail

   • Anonym

    Det går naturligtvis att ordna tekniskt, tex genom att röstmaskinen är kopplad via nätet till en central dator som kollar elektronisk signatur på programkoden vid varje röstning. Det verifierar att koden inte är manipulerad. Man kan säkert tänka sig andra typer av säkerhetslösningar. Någonstans måste man ju lita på att staten inte manipulerar. Om vi slutar lita på det har vi inget land längre. Så var det med det.

    • http://www.magnusblogg.se Magnus Persson

     Det är fullt möjligt att skriva ett fejkat program som skickar en elektronisk signatur för det riktiga. Och den som manipulerar behöver inte nödvändigtvis vara staten – det kan lika gärna vara vem som helst som har tillgång till röstmaskintillverkarens programmerare (för fel som är med vid leverans) eller oövervakad tillgång till maskiner som används vid röstning.

     • Anonym

      Ja det går alltid att fuska men det kan bli rätt svårt om man vet vad man sysslar med. Röstmaskinen kan tex plomberas så att man inte kan komma åt den fysiskt, dess elektroniska ingång kan ha en brandvägg som inte tillåter ny att ny kod laddas upp och den kan testas av ett oeroende kontrollorgan före och efter valet. Om man snurrar som du så kan man inte göra nått alls och en elektronisk procedur kan göras betydligt säkrare än den manuella process vi har idag. Vad vill du egentligen komma? Vara motvalls? Man kan inte göra nått alls för det kanske blir fel?

    • Anonym

     Med din inställning får man ett land bestående av en fårskock (på engelska heter det ”sheeple”).

     • Anonym

      Nej, det får man inte. Man minskar bara möjligheten till röstfusk och kanske inte behöver ta in internationella valobservatörer för att se till att valen går rätt till. Det höjdes många röster om behovet av det innan valet 2010 och in retrospekt så hade det nog behövts. Du kanske redan har glömt alla konstigheter som skedde och att valet tom togs om på ett ställe.

 • http://twitter.com/markuskonow Markus Konow

  Väldigt positiv till förslaget! Skulle förmodligen öka valdeltagandet avsevärt!

  • senior

   och samborna kan kontollera att sambon röstar rätt. 

   • Anonym

    Nej det kan dom inte….
    Röstningen skulle fortfarande vara i en röstlokal. Avskilt med väggar vid varje dator.

    • senior

     På vad sätt skall då valdeltagandet öka ?

  • Vorster

   Kanske fler än som röstar?

  • Anonym

   Eller minska för pensionärer litar inte riktigt på it, det kanske är det Moderaterna tänkt på då de slog undan benen på pensionärerna och gav till restauranger via sänkt moms.

 • Anonym

  Bra idé! Alltid undrat varför vi har sånt stenålders-system.

 • http://profiles.google.com/pirinhagbg Fredrik Larsson

  Bra idé med elektronisk röstning.
  Dock måste det ske i vallokal, annars är det omöjligt att garantera valhemligheten.
  Ombud kan fortfarande rösta åt rörelsehindrade, så att rösta hemifrån bör inte bli tillåtet.

  • Anonym

   Spelar ingen eg roll om man är ensam i ett rum eller inte. Det enda som i slutändan betyder nåt är vad som till sist registreras i databasen, och det har den som röstar absolut ingen kontroll över i ett digitalt system.

   • Anonym

    Jaså inte? Registreras i databasen? Vad är det för system du tänker på då? Nått nät baserat förmodar jag, ja det skulle inte förvåna mig ett dugg om Sverige använder nått som ingen annan har använt även om det innebär att det kan hackas manipuleras – you name it -… Skönt att vara utlandssvensk när allt kommer omkring…

 • Anonym

  Det är ju perfekt för då kan ju inte nåt partis valsedlar plockas bort heller. Sen så dom som kanske är lite oroliga pga av att andra ska se vilka valsedlar man tar nu kan göra det hemma istället o slippa den oron. Låter som en väldigt bra ide :) 

 • Anonym

  Och hur bra fungerar det i alla de länder som har e-röstning?

  • Anonym

   I Brasilien super dom säljer sitt system som visat sig vara helt felfritt, har en bekant som servar min dator i Brasilien har är ansvarig för dem i den staden och han har inte hört ett enda fall där man fått ett fel. Använder speglade diskar och allt övervakas av NP och Federal Polis, flera länder i Sydamerika har köpt in deras system som är röstning med knappar som är färgade så att den som är analfabet helt på egen hand kan lägga sin röst. Eftersom det är elektroniska urnor får man omedelbart fram resultatet som vidarebefordras till den centrala valenheten i Brasilia. 

 • Anonym

  Omöljigt att genomföra så länge det av moDDRaternas Friedrich Reinfeldt grundade geFRApo kartlägger varje bit som passerar digitala kablar och sorteras till respektive individs lilla sociogram.

  MoDDRaterna har konsekvent utmärkt sig för spionage mot undersåtar, censur av tsunamifiler och censur av de nära STASI-kollegornas väldokumenterade arkiv. Det förekommer inte ens den allra minsta anledning för någon enskild individ att ha ens den allra minsta tilltro till att de nu härskande übermoDDRaterna kommer att spionagecensurera till dennes bästa.

  Minns att Adolf Hitler valdes till makten därför att alla uppfattade honom som en kompromissvillig  mittenpolitiker som skuffade allt det där med ”ideologier” åt sidan för kollektivets (påstådda) bästa!

 • Anonym

  Härligt! Snart finns det inga ursäkter kvar för att förhindra införandet av folkomröstningar á la Schweiz.

 • Anonym

  På samma sätt som man deklarerar över nätet med en personlig kod o så borde ju elektroniskt röstning funka. 

  • Anonym

   Det finns en avgörande skillnad, och den stavas valhemlighet. Samtidigt måste man legitimera sig för att inte kunna rösta flera gånger. Och här har vi kärnan av problemet: Man måste identifiera sig samtidigt som man skall avge en röst som inte skall kunna kopplas till din person. Hur det skall gå till är det vad jag vet ingen som har lyckats lösa.

   Ett annat problem är hur man skall lyckas få väljarna att känna tilltro till att systemet inte sparar kopplingen mellan identitet och avgiven röst. Även om man skulle skapa ett system som verkligen inte sparar kopplingen mellan rösten och identiteten så är det ju värdelöst om väljarna inte litar på att så faktiskt är fallet.

 • Ulla Pettersson

  Inte förrän moderaterna berättar vilka som stöder dem med pengar. Snacka om valhemligheter och tänk på FRA.

  • Anonym

   ”Ulla min Ulla” man får tacka för din kommentar –  den visste var den tog den :)

 • Anonym

  Nej Nej NEJ
  Inga digitala röstningar. Det är så otroligt lätt att manipulera. Det finns igen garanti alls att röster inte flyttas så att ett visst valresultat garanteras.

  • Anonym

   Och det vet du? Det hänger på hur det utförs, finns idiotsäkra system som inte ligger ute på nätet – men dom kostar – men det har väl FR råd med nu när vi har en Pippi Longstocking ekonomi eller? 

 • Swedan

  Ja det är ju lättare att ”fixa till” resultaten då. Cybervärlden är ju så säker, där blir inget system hackat eller myglat med eller hur ?

  • Anonym

   Med den åsikten utgår jag från att du gör alla bankärenden på bankkontor eller via papperspost, och håller dig ifrån allt vad internetbank heter. Samma sak med deklaration, endast papper….

  • Anonym

   Elektroniska rösturnor är inte ute på nätet – det är röstning utan papper men tack vare att det är elektroniskt går det kvickt att få fram resultat när lokalerna stänger. I alla fall är det så i Brasilien hur det är på annat håll vet jag inte. 

   • Anonym

    I artikeln står det dock att ett av alternativen de tittar på är röstning via nätet.

    • Anonym

     Ja det blir säkert nått som kostar skjortan och sämre än nu – Die Dumme Schwedish. 

   • Anonym

    Jag stödjer tanken, om röstningen fortfarande sker i vallokaler eller vid de förrättningar som tog emot förtidsröster.

    Jag accepterar att man ska kunna rösta i rådgivande(?) folkomröstningar hemifrån, t.ex. via e-legitimation.

    Men för allmänna val vill jag INTE att de ska ske hemifrån, på grund av risken för att människor utsätts för påtryckningar eller att inte rätt människa/familjemedlem utför röstningen.

   • http://www.facebook.com/people/Tomas-Nilsson/608482481 Tomas Nilsson

    Jag kan inte förstå hur röstsammanräkningen kan gå mycket snabbare om inte de elektroniska rösturnorna är anslutna till nätet. Då kommer vi fortfarande att bli tvungna att vänta på budet från långträsk – med skillnaden att han har med sig en usb-sticka istället för en säck med röstsedlar.

    • Anonym

     Kan du inte förstå… – när röstlokalen stängs trycker den ansvarige ut resultatet som i varje urna finns på speglade diskar – tar resultatet vidarebefordrar det till Den centrala valenheten. MAN SLIPPER TA FRAM ALLA KUVERT ÖPPNA OCH RÄKNA, FÖR ATT RÄKNA EN GÅNG TILL FÖR SÄKERHETS SKULL. Resultatet kan överföras med Fax / Internet. Det viktiga är att röstningen sker i vallokal att alla kan delta och att valurnan är förseglad och att det hela övervakas. Hur man sen vidarebefordrar resultatet är en smaksak. Resultatet finns i dom förseglade valurnorna intakt efter valet tills valet är godkänt då diskarna skickas till den centrala valenheten som kontrollerar resultatet och sparar diskarna.

     • Anonym

      Fax? Las inte det systemet ner på 90-talet?

     • Anonym

      Ambassader i Stockholm har fax, men nu när Telia lägger ner fasta nätet försvinner väl deras oxå dom kanske lämnar Sverige om dom inte kan behålla möjligheten att kommunicera – vem vet? Bra land det här. 

      I andra länder finns fax och man har kvar sina fasta telefoner – dom är säkrare än de mobila näten – i alla fall på flera ställen i Stockholms området som många känner till. 

   • http://politisktinkorrekt.info/ Anders

    Elektronisk röstning i vallokal vore ett bra steg framåt. Men att låta röstning utföras från hemmet är att gå för långt. De som är förtryckta i sina egna hem (tänker mig tex muslimska invandrarkvinnor), hur ska dessa kunna rösta utan påtryckningar från omgivningen?

 • Anonym

  I Estland har de redan e-röstning sedan länge. Verkar fungera jättebra. Bara att göra studiebesök.

 • Anonym

  Visst kan vi e-rösta, men då ska vi också kunna folkomrösta flitigare (vilket är i princip omöjligt idag tack vare den nya grundlagen) om stora kärnfrågor som EU, NATO, invandring…   Och fru Ask skulle kanske fokusera på sitt JOBB istället för att ständigt orera om saker hon har noll kunskap om.  Nu påstår jag absolut inte att fru Ask behärskar sitt nuvarande jobb, men hon har ju trots allt betalt för att vara justitieminister.

 • Swedan

  Beatrice Ask ska se över ett system,nu börjar det bli riktigt farligt !!
  Kanske alla som inte röstar på Alliansen får ett blått kuvert i bästa fall.

 • Anonym

  Vi vet ju alla vilket parti som det är störst risk med för lite fusk, starkeman och hans bröder. 

 • Anonym

  Inte en dag för sent att även röstningen tar ett steg in i den digitala åldern och ut från stenåldern.

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Jag har kunnat sköta min ekonomi via internet ett bra tag nu. Inte en dag försent att införa röstning över internet.
  Det svåra är väl själva valhemligheten?

  • http://www.facebook.com/people/Tomas-Nilsson/608482481 Tomas Nilsson

   Det är inte bara det svåra – det är helt avgörande. Fria val bygger på att ingen ska kunna påverka hur du röstar, tex genom att efteråt straffa dig om du röstade ‘fel’.

  • Anonym

   Och internetbankerna kapas dagligen via facebook. Är inte valet lite viktigare än så?

 • Anonym

  Det vore förödande att rösta elektroniskt via internet. Detta har jag fruktat i flera år.

  Vårt system med pappersröster i vallokal är robust, röstsedlarna lagras, valet kan omräknas och överklagas. Vem som helst kan förstå hur det går till och man behöver inte vara datakunnig för att genomskåda oegentligheter. Med elektroniska val kan fixade val lätt genomföras. Hur skall internationella valobservatörer jobba?
  Röstning i hemmet? Hur vet vi att rösten inte är lagd under övervakning och tvång. Legitimation?

  Hur skyddas valhemligheten, grundbulten i vår demokrati? Hur skyddas proceduren från hackers? Inte ens elektroniska val i vallokal är optimalt. Elektroniken kan krascha (jämför vad som skedde när G.W Bush blev vald).

  Detta är ekvivalent med statskupp. Skall vi ha folkomröstning eller låta 2 riksdagar ta beslutet (med val emellan)? Jämför med statskuppen i november 2010! Då ändrades Sveriges konstitution genom att smyga på svenska folket en ny grundlag. Hur skall vi slippa eländet?

  • Anonym

   Att dra upp det riggade valet var dåligt – alla jag känner i USA var inte ett dugg förvånade över det. 

  • Anonym

   Det var ingen statskupp. Poängen med att ha val emellan är att medborgarna ska ha möjlighet att ta grundlagsrevisionen i beaktande, och då allt skedde öppet så var det inte något ”smygande”. Problemet var att nästan ingen brydde sig om det hela.

   • Anonym

    Problemet var att inget visste. Hörde inte om det förens den andra röstningen var några dagar från att ske…

   • http://www.facebook.com/people/Tar-Atanamir/100001456611556 Tar Atanamir

    Och vad skulle väljarna gjort då om förändringarna hade inneburit att Måååna Sahlin blev utsedd till evig diktator? ALLA partier i den dåvarande riksdagen var nämligen FÖR förslaget.

    Så om man skulle låta grundlagsfrågan avgöra hur man skulle rösta så fanns det då bara ett val, nämligen att rösta på det största partiet utanför riksdagen som var emot förändringen (SD) och hoppas på att de skulle få så pass många röster att de skulle kunna stoppa grundlagsändringen på egen hand.

    Demokrati?

 • http://www.facebook.com/mrhama Andreas Hämäläinen

  På det stora hela är förslaget totalpuckade. De felsta höjer trösklarna för nya konkurrenter på den politiska arenan att komma in och byråkratiserar ett system som egentligen ska vara helt obyråkratiskt och kontrollerat av medborgarna. Vi ska inte ha någon valcensur som skrotande av den fria nomineriongsrätten. Det är inte upp till valmyndigheten att avgöra vilket  parti jag ska rösta på. Kalle-Ankapartierna tar bara några hundra röster sammanlagt så det är ett ickeproblem och förslaget skadar främst legitima partier utanför spärren. Inte heller ska valmyndigheten bestämma vilka kandidater ett parti ställer upp med. Vill en person inte bli invald så är det bara att vägra att delta i kommunfullmäktige. Statsapparaten ska inte ha någon koll på vilka som ställer upp i valet på förhand. Det är att lägga farliga vapen i händerna på fel personer, vilket endast öppnar upp risker och inte gör någon som helst nytta.

 • Anonym

  det blir bra för de framtida folkomröstningar som det fortsatta eu-medlemsskapet kommer att medföra. helt nödvändigt att eu-frågor av mer omfattande slag kommer att avgöras av folkviljan i folkomröstningar. det gäller bara att få med dagens politiker på den saken. med facit i handen kan vi säga att folket hade helt rätt i €-frågan och politikerna helt fel.  samtidigt bör det sägas att det närmast incestuösa förhållandet mellan dagens politikerskrå är skadligt plus att vi har ngt som kan kallas det bankindustriella komplexet som i stor utsträckning styr dagens incestuöst sammankopplade politikerskrå.

  • http://www.facebook.com/people/Tar-Atanamir/100001456611556 Tar Atanamir

   Du verkar inte leva riktigt i verkligheten.
   Folkomröstningar om EU-frågor? LOL!
   Inte ens EU-parlamentet har makten att skapa några lagar. All sådan makt
   ligger hos kommissionen som består av ovalda byråkrater och som har
   målet att EU ska bli en centraliserad federation och att
   nationalstaterna ska upplösas i regioner direkt styrda från Bryssel.

   Den sista folkomröstningen angående EU skedde i Irland där de fick rätta
   sin nejröst till Lissabonfördraget till ett ja. Sen dess har man infört
   Lissabonfördraget och därmed så upphörde behovet av nya fördrag eller
   folkomröstningar. För nu kan kommissionen ändra på fördraget hur än de
   vill. Sådant omodernt som demokrati och folkvilja som kan komma i vägen
   för de politiska planerna behövs inte längre.

   När politiker och företag ligger i samma säng så kallas det korporatism
   och har ingenting med varken demokrati eller en fri marknad att göra.
   Korporatism är en av fascismens grundpelare.

   • Anonym

    korporativism indeed. det är mer eller mindre vad vi har idag. det bankindustriella komplexet i säng med ett incestuöst politikerskrå. vad mer är att €-gruppen är så omfattande att beslut snart kan fattas av denna grupp och komma att avse samtliga eu-länder, vilket i sig gör det mer angeläget att ifrågasätta det som händer inom eu. i england är cameron inställd på att repatriera vissa beslut som man överlåtit till eu och som man helst vill ha bestämmanderätt över.

    naturligtvis ska det vara möjligt att låta ‘folket’ bestämma inriktningen över sveriges förhållande till eu, om än bara vägledande. det finns alltid möjlighet att påverka beslut och dom som är bäst lämpade därtill är inte politikerskrået (som som sagt lever i ett närmast incestuöst förhållande i ett politikerskrå) utan folk på gatan som i första hand styrs av sunt förnuft.

    det är dags att ta tillbaka vissa beslut från skrået, att åter ge begreppet demokrati en reell innebörd. en början är faktiskt folkomröstningar.

 • Rosenhane

  Ökad flexibilitet och stärkt demokrati är fördelarna med elektronisk röstning säger Beatrice Ask.

  Vilka är då fördelarna med STASI-hemligheten kan man undra?

  • http://www.facebook.com/people/Tomas-Nilsson/608482481 Tomas Nilsson

   STASI? jag antar att du menar valhemligheten?
   Meningen är att inte någon ska kunna hota med att straffa dig för att du röstade ‘fel’, och därmed påverka hur du röstar. Valhemligheten är helt avgörande för fria val.

 • MartinA

  Hahaha, tror nån på detta? ”Ett enklare sätt att behålla makten” borde det naturligtvis stått?

 • Anonym

  Det här är ju egentligen rena drömmen, men eftersom förslaget kommer från en komplett dåre och ett parti som är emot äkta demokrati så kan jag inte tro att intentionerna är goda. En bättre början om man vill stärka demokratin är att sluta mobba vissa partier och att bjuda in valövervakare. Sen bör man naturligtvis se till att den ”opartiska” statliga televisionen och radiokanalerna börjar vara just opartiska, istället för att som idag sprida politisk propaganda.

  Idén är fantastisk eftersom man då inte kan ”råka” slänga alla valsedlar för ett visst parti, ha ”röstvakter” som ser till att folk röstar ”rätt” och så slipper den som vill rösta på ”fel” parti göra det inför sina vänner (ingen människa tar en av varje valsedel).

  Men nej, det luktar mygel lång väg. Ask har aldrig velat att folket ska bestämma, så varför skulle hon vilja det nu plötsligt?

 • Anonym

  Som grund låter detta oerhört bra. Lagstadga även rätt till folkomröstningar om frågor som 55% av de röstberättigade vill rösta om. Tvingande så klart.

  Att man vill ”se över” den fria normeringsrätten låter däremot oerhört farligt. Självklart skall folk få rösta på vad de vill. Oseriöst är säkerligen i Ask ögon = alla som motsätter sig det rådande systemet.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000505121610 Mulle Skog

  Den här bloggen har fattat det här med demokrati,

  http://dummokraten.blogsome.com/2011/10/26/forlegad-syn-pa-demokrati-2/

 • Anonym

  Ett bra förslag som redan har lagts fram är att väljaren själv får skriva ut valsedeln från en dator i vallokalen och därefter lägga den i ett kuvert för att räknas för hand. Detta hindrar risken att någon ska kunna övervaka den enskilda väljaren, samtidigt som det tar bort problemet med att utmanarpartier måste bekosta valsedelstryckning på egen hand.
  Om förändringar ska genomföras i valsystemet så bör det främst göras för att alla partier ska kunna ställa upp på lika villkor. Jag tror dock knappast att Tant Gredelin är intresserad av att släppa de etablerade partiernas privilegier.

 • http://cbswe.myopenid.com/ Carl

  Nej tack. Jag föredrar om (S) stannar på ≤ 20%-nivån

  • Anonym

   Skulle du säga samma sak ifall det istället var (alliansen)!?

 • Anonym

  Efter att jag har ha fått massor med kommentarer raderade, blogglänkningar som inte visas, FRA-lagen o.s.v. är jag mycket skeptisk till detta. Vi har just sett hur massor med mailkonton hackats. Vad kan inte myndigheterna och politikerna göra om de vill, för att få vandra i maktens korridorer? Hur manipulerar man idag media och anlitar Interaktiv Säkerhet AB i Varberg för att radera opassande (men fullt lagliga inlägg)?

  Ok, det tar några timmar innan rösterna räknats, men vem behöver denna tid så desperat?

  Ett elektroniskt system skulle ge den totala möjligheten för de som vill manipulera valresultat att göra det, utan att någon kan kontrollera. Hade jag trott att svenska politiker var ärliga och att de inte försöker manipulera medborgarna hade det kanske varit ett alternativ, men den tilltron har jag inte till politikerna.

 • Anonym

  Elektronisk röstning = valfusk utöver risken för hackers. Se bara på hur de fuskar i USA och alla kontroverser kring elektronisk röstning. Maskinerna för röstning tillhandahålls sedan av privata företag som till råga på allt har kopplingar till ett av partierna. Hur bra låter det? Vill vi ha det i Sverige? Jag vi avreglera och privatisera demokratin nu också. Nu får det fan vara nog!

 • Swedan

  När Alliansen tycker något är bra ska man passa sig enormt noga,
  Elektroniska val är väl lättare att fiffla med så det skulle nog passa Fredrik, Calle Bildt och de andra myglarna bra för då kommer det nog att justeras & kvoteras flitigt innan valresultatet visas för väljarna.
  Sen vill dom tydligen också bestämma vilka partier som man kan/får rösta på och då blir väl allianspartierna de enda valbara och vi blir en diktatur över en natt.

  • http://www.facebook.com/people/Tar-Atanamir/100001456611556 Tar Atanamir

   Du vet väl om att av de som blivit fällda för valfusk i detta land så var 100% medlemmar i SAP eller hade direkt anknytning till just SAP.

 • Anonym

  Idén borde förkastas med anledning av hotet mot rikets säkerhet. Det är oändligt mycket lättare för främmande makt att manipulera ett online-val än ett pappersval. Alla andra argument torde väga mycket mindre.

 • Anonym

  Till exempel skulle ju en DDoS-attack (kolla wikipedia) på delar av infrastrukturen göra att en del av rösterna försvann pga av att röstarna blev frustrerade att det inte gick att rösta, ungefär som om det funnes ligor som störde på valplatser där oönskat parti dominerar.

  Dessutom finns det ju stor risk (oavsett säkerhetssystem) att det blir lättare att koppla individ till röst/åsikt.

  Själva misstankarna om dessa brister gör e-röstning till ett sämre verktyg ur demokratisynpunkt.

  • Anonym

   Du har absolut noll koll på hur sånt här fungerar, ta reda på innan du uttalar dig. 

   • Anonym

    Du som har koll på hur sånt fungerar, berätta för oss vad som gör att att e-röstning inte blir sårbart, istället bara för att idiotförklara andra.

  • Anonym

   Systemet kommer att bli oerhört sårbart. 

 • Anonym

  Att man försöker övertyga med infantila argument som att ”man skulle kunna få resultatet en timma tidigare!” tyder på att de tappat all form av respekt för Svenska folkets rösträtt.

  Bara en korrumperad statsapparat kan tycka att ett röstsystem utan något som helst verifierbart ”paper trail” är önskvärt i ett äkta demokratiskt samhälle. Bevittnar vi nu avslöjandet att allt snack om demokrati enbart var varmluft? Mycket troligt.

  Korruption
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Korruption

  Dags att påminna om den i Bushs trägård överförfriskade Peter King som i stundens hetta kände sig oövervinnelig och tog bladet från munnen…

  ”Alex Pelosi’s new film ”Diary of a Political Tourist” catches a tipsy Congressman Peter King making a comment at a White House function before the election had been finished that, ”It’s already over. The Election’s over. We Won.”

  When Pelosi asks, ”How do you know that?” King replies, ”It’s all over but the counting. And we’ll take care of the counting.””

  http://whatreallyhappened.com/IMAGES/peterking.wmv
  (endast WindowsMediaVideo = IE rekommenderas)

  För dem som inte var med när det begav sig och/eller inte vet varför elektroniska röstsystem inte har något att göra i ett demokratiskt samhälle kommer här några klassiska länkar:

  The 2004 US Elections: The Mother of all Vote Frauds
  http://whatreallyhappened.com/WRHARTICLES/2004votefraud.html

  Bald-Faced Lies About Black Box Voting Machines
  http://whatreallyhappened.com/WRHARTICLES/blackbox.html

  20 Amazing Facts About Voting in the USA
  http://whatreallyhappened.com/WRHARTICLES/usa_vote_facts.html

  För att avsluta med några bevingade ord…

  ”Those who cast the votes decide nothing, those who count the votes decide everything.”
  – Joseph Stalin

  Så var vi slutligen nästan där…

 • Anonym

  Ett elektroniskt röstsystem kan bara göras 100% manipulationssäkert om man samtidigt avskaffar valhemligheten. Något annat sätt att garantera sig mot fusk på alla nivåer finns inte. Jag är emellertid beredd att acceptera näst intill säkra elektroniska val för att slippa hela det idiotiska förfarandet i vallokalen, där jag antingen bör ha tagit med mig egna valsedlar hemifrån eller får plocka på mig valsedlar från flera partier för att folk omkring mig inte ska se vad jag tänker rösta på. 

 • http://gtt.myopenid.com/ gtt

  Bra förslag! Att frakta runt papperslappar gör vi bara för att proceduren inte gick att sköta bättre tidigare. Idag finns alternativ. Det är dock nog en stor uppgift att ändra det befintliga systemet, inte minst för att folk är vana vid det. Nya saker väcker misstänksamhhet.

  • Anonym

   Var vänlig då och berätta vilka alternativ som är bättre!

 • Anonym

  Efter dagens stora rabalder om hackade Twitterkonton och gud vet allt, låter det inte som en höjdare direkt. Hur lätt är det inte för Expo att hacka sig in och kolla vem som röstat på paria-partiet så att de kan skicka sin väpnade gren AFA på hembesök hos dom som röstat fel?

 • Anonym

  Då önskar jag mig att man inte väljer det usla system man valt i USA, som främst levererats av företaget  Diebolt, som är hur lättmanipulerat som helst.

  Diebolt har bytt namn ett antal gånger, köpt upp sina konkurrenter, mörkat och hemligstämplat.

  För den som vill lära mer så kan man googla på ”manipulate+electronic+voting”http://alturl.com/kqd8y

  Jag skrev om det till en av höjdarna inom (m), Mats Gerdau, för något år sedan, som hade yttrat sig vid ett flertal tillfällen om ”elektronisk röstning”.

  Tråkigt verkade han tycka till utan att sett videon jag tipsade om. Svaret jag fick var ett ”avfärdande” klapp på huvudet, som mindre vetande. :-(

  • Anonym

   Svaret jag fick var ett ”avfärdande” klapp på huvudet, som mindre vetande
   Vad väntade du dig han var politiker = lite bättre än oss andra

 • http://www.facebook.com/people/Tar-Atanamir/100001456611556 Tar Atanamir

  Jag skulle sätta en tusing på att de kommer föreslå Diebolds röstningsmaskiner, för det har ju fungerat så ypperligt i USA.

  Någon som vill sätta emot? =)

 • Anonym

  Intressant att man bara lyfter fram fördelarna och inte nackdelarna. I USAs har det inte precis gått felfritt med elektronisk röstning. Den stora nackdelen med elektronisk röstning är att det är enkelt att manipulera ett stort antal röster utan upptäckt. Idag skulle manipulation av en lika stort antal röster kräva en hel del folk runt om i landet och risken för upptäckt skulle vara stor.

  Vid röstning via Internet skulle det även vara lätt för mindre nogräknade att tvinga folk att ”rösta rätt”.

 • Anonym

  Dagens röstningsprocedur är inte så gammal, bara dryga 90 år.

  Vi kan alltid återgå till som det var innan, att alla beslut fattas av stor-bonden, så behöver vi inga valarbetare som tycker det är jobbigt att jobba. (OBS IRONI)

 • Anonym

  Den stora fördelen för våra ”företrädare” är att dom kan få oss att rösta rätt utan massa krångel med att manipulera media och smutskasta ett parti dom inte gillar att vi röstat på. 

  • http://svavavalkyrie.wordpress.com Svava

    Inga partiföreträdare gillar att man röstar på andra partier. Vad har det med röstmetoden att göra?

 • Anonym

  Jag gillar inte att man ska se över den fria nomineringsrätten. Det betyder att det blir än svårare för de icke-etablerade partierna att komma till tals eller för medborgarna att kunna visa sitt missnöje genom att rösta på ett fiktivt parti.Elektronisk rösning möjliggör även mer direkt demokrati a’ la’ Schweiz, men man får väl anta att politikerna inte är intresserade av detta eftersom de själva tror sig veta vad som är bäst för oss medborgare.

 • Anonym

  Ännu ett väl genomtänkt förslag från tant gredelin. Nu blir åsiktsregistrering mycket lättare. Om man vill göra något för demokratin ta bort poströstningen. Varför skall man tillåta folk att rösta innan de valbara kandidaterna har talat klart. Dessutom så har en liten del av de röstande avlidit på valdagen och deras röster räknas.

 • Anonym

  Visst finns det många fördelar med elektronisk röstning men det finns också några allvarliga nackdelar. Skickliga hackers tar sig ju t.o.m. in hos Pentagon, Nasa och andra som har mycket hög säkerhetsnivå. Hur vet vi att valresultatet inte har blivit manipulerat av någon sådan skicklig hacker? Kan man gå tillbaka och räkna om rösterna om det uppstår några tveksamheter? Om svaret på denna fråga är ”Ja” – finns det då möjlighet att se vem som har röstat på vilket parti? Sist men inte minst, finns ju risken att tex far i huset bestämmer vad hela familjen ska rösta på – och ser till att de gör det också.

 • http://svavavalkyrie.wordpress.com Svava

  Elektronisk röstning ja, men inte hemifrån. Du kan aldrig säkert legitimera dig hemma, utan familjemedlemmar eller goda män kan använda ditt konto. Det bör vara en neutral part närvarande när du lämnar din röst, som kan se att det är du, att du är medveten och hyfsat opåverkad.

 • Anonym

  Aldrig att maskiner/datorer ska ersätta papperslappen i allmänna val! Där maskiner använts har det gång på gång bevisats att de kan manipuleras och ändra på valresultat utan att det kan upptäckas. Det går helt enkelt inte att lita på ett sådant system. Mycket bättre då att rätta till de fel och brister som eventuellt finns i dagens papperssystem.

  • Anonym

   Score:5, Insightful

 • Anonym

  Denna fars, som heter demokrati, tar alltmer tragikomiska former. Kommer det ens att vara lönt att rösta, eftersom det kommer att bli tokenkelt att manipulera valresultaten? Även om jag inte bryr mig ett dugg om kollegor/Polisen/Skatteverket vet vad jag röstar på, så tror jag att det med detta system blir lönlöst att gå och rösta, eftersom det bådar för att det politiska etablissemanget fördelar rösterna som de vill. Jag vill påpeka att Sovietunionen hade allmänna val och var en demokrati, även om vissa protesterar och säger att det finns skillnad mellan demokratier. Där var valen naturligtvis manipulerade. Vi är snart där med.

 • http://www.srf.nu Synskadades Riksförbund

  - Att ge ökade möjligheter för personer med funktionsnedsättning att delta i demokratin på jämlika villkor, säger Beatrice Ask som en kommentar till utredningen.
  Detta nuvarande brott mot vår grundlagsskyddade rätt att rösta, med bibehållen valhemlighet, har Synskadades Riksförbund framfört i flera år nu.
  Detta har vi även stöd för i FN-konventionen för rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Ingen har lyssnat.
   Nu hoppas vi på en demokratisk rättighet som ska gälla alla medborgare!

 • Anonym

  Jaha, ska vi tvingas att äga en dator, mobil telefon och internet bankkonto för att
  få rösta då? Just en fin demokrati? De blinda leder de blinda. 

 • Anonym

  Det finns flera allvarliga problem med elektronisk röstning.

  Det första är att även de mest perfekta IT-system går att hacka och manipulera. Med pappersröstning kan man alltid räkna om och granska rösterna vid misstanke om fusk men det är omöjligt vid hemlig elektronisk röstning.

  Det andra är att om förlorarna börjar bråka kan man dubbelräkna pappersvalsedlarna. Med e-röstning finns det inga möjligheter att sätta stopp för konspirationsteorier som undergräver tilltron till hela det demokratiska systemet.

  Problemen med röstning hemma är ännu större. Kvinnor som lever med auktoritära och våldsbenägna män kan tvingas rösta mot sin övertygelse.

  Det är även möjligt att sälja sin röst mot pengar om man röstar varsomhelst.

  E-röstning är en extremt dålig idë som bör slängas på soptippen.

 • Anonym

  Varför ska man inte kunna rösta genom iternet ?

  I dag gör man nästan alla myndighetskontakter via nätet på något sätt såsom deklarerar, hämtar upplysningar via olika mydigheter,försäkringskassan mm mm

  Att elektronisk röstning inte redan är infört har landets bakåtsträvare sett till för förslaget har varit uppe i riksdagen flera gånger förrut

  Klart att pappersröstningen ska vara kvar, för vissa är det en tradition att gå till valstugorna röstdagen och träffas och diskutera

  Internetröstning ska vara frivillig för de som vill

  Peter B / PP

  • Anonym

   Med ”PP” antar jag att du är piratpartist. Att du då, med tanke på PPs officiellt starka vurmande för personlig integritet, inte har förstått de oerhört svåra problemen som uppstår när man ska rösta med datorer via internet är inte bara obegripligt utan också skrämmande, och bekräftar bara min bild av PP som en samling nördar som bara är intresserade av legaliserad fildelning av upphovsrättsskyddad film och musik. Oseriöst!

   • http://twitter.com/knarf_se Frank Eriksson

    I stället för att klanka ner på PP:are och indirekt påstå att vi är digitala hippies eller nått, gå till handling! Gör nått! Själv sitter jag just nu och skriver ned en teori/idé om hur man skulle kunna implementera ett elektroniskt röstsystem som är robust, säkert och som bevarar valhemligheten.

    Så verkligen att jag är intresserad av försöka legalisera något som YouTube redan gör, lagligt, fildelar film! Hah!

    Jag är mera intresserad av mera transparanta myndigheter, och att myndigheterna tar till sig öppna standarder, ökad valfrihet, billigare omkostnader för landets IT och bekvämare myndighetskontakt.

    Jag har redan egenhändigt fått arbetsförmedligens IT-avdeling att börja byta ut deras embed-koder till deras YouTube-videos till den nya versionen så att man kan se deras videos utan att behöva ha Flash installerat på enheten.

    Ser du, jag har redan lyckats med ett litet mål på vägen till ett mer flexibelt samhälle.

    Jag tycker att vi borde sluta med “backtabber”-beteéndet och lära oss utav Afrikanerna, deras filosofi “Ubuntu” är nog något åt rätt håll. På colan med samma namn så står det att Ubuntu kan uttryckas som “I am, because we are”. Du borde titta på dessa videos där Archbishop Desmond Tutu och Bill Clinton, och när Nelson Mandela förklarar vad ordet Ubuntu står för:

    youtube. com/watch?v=6YswUI-yqXo
    youtube. com/watch?v=ODQ4WiDsEBQ

    För min egen del så är det en till skvätt kaffe som gäller, skriva klart min avhandling om det E-Val systemet, pusha den till en gist, designa en ny sektion på min hemsida, lägga avhandlignen som en pdf-fil där. Intallera om min dator, och fortsätta med det som jag bara älskar att göra, skriva fantastisk programkod!

 • http://twitter.com/IBM_Gustaf Gustaf Soderlund

  Att rösta elektroniskt i vallokaler eller liknande är synnerligen vettigt att genomföra, vi på IBM har hjälpt flera länder med detta. Men att rösta på internet är inte förenligt med den svenska valhemligheten. Hur skall du säkerställa att ingen ser vad du röstar på därhemma. Eller, ännu värre – hur skall du säkerställa att inte någon står bakom dig med en pistol mot tinningen när du skall trycka på röstknappen…Läs gärna mitt blogginlägg för mer detaljer på: http://www.ensmartareplanet.se/2011/10/28/garna-elektroniskt-assisterad-rostning-men-inte-rostning-pa-internet

 • Anonym

  büsingen är alltså 7.6 kvkm och har 1500 invånare-snacka om byråkrati-dessutom ville ju 95% till schweiz?
  schweiz är ju dessutom inte med EU. det finns ju massor med gränsregler? är det alltså en tullstation in i schweiz och bevakas gränsen runt om?

  • Anonym

   Schweiz är med i Schengenavtalet och har dessutom ett avtal med EU som påminner om EES-avtalet, så det lär inte vara större problem vid gränsen än t.ex. för Liechtenstein.

 • Anonym

  momsen i schweiz är tydligen 8%-i tyskland 19. 11% det blir mycket pengar, hur hanterar dom det?

 • Anonym

  Vem är Engelbert?  Är det samme man som kallas ”Eberhard” i ett antal publikationer som avhandlar Büsingens historia?

 • Anonym

  Dick Harrison skriver att ”Engelbert, den österrikiske länsherren i Büsingen … så småningom dömdes till döden”.  Detta stämmer inte med med vad Büsingen officiellt (http://www.buesingen.de) skriver om sin historia.  Büsingen hävdar att mannen hette Eberhard och att ”gegen Eberhard Im Thurn wurde ein Verfahren eingeleitet, bei dem er nur mit knappster Mehrheit dem Tod durch das Schwert entging, jedoch zu lebenslänglichem Kerker verurteilt wurde”.  (Mot Eberhard Im Thurn inleddes en process, vid vilken han blott med knappaste majoritet undgick dödstraff genom halshuggning men dock dömdes till livstids fängelse.)

 • Anonym

  Märkligaste platsen vad gäller knasiga gränsen är helt klart Barle-Nassau på gränsen mellan Nederländerna och Belgien.

  http://maps.google.se/?ll=51.432501,4.938869&spn=0.06068,0.169086&t=h&z=13

 • Anonym

  eller vennbahn-en belgisk nedlagd järnväg som passerar tyskt territorium-fem tyska exklaver i belgien blev det.
  ofta är det väl markägararna som klagar och så skickliga jurister som ordnar det hela? masarna vägrade ju gå med på storskiftet en gång i tiden och åkrarna är uppdelade i smala remsor på de olika ägarna än i dag. man brukar väl marken i en bit och sen får man sitta och räkna ut vad som tillfaller alla ägarna? 

 • Anonym

  När detta kollapsade 1918 hölls en
  folkomröstning i Büsingen, som visade att 96 procent av invånarna ville bli
  schweizare. För att detta skulle bli verklighet var Schweiz tvunget att erbjuda
  Tyskland ett liknande territorium i utbyte, vilket dock misslyckades. Alltså
  förblev Büsingen tyskt.
  Im Jahre 1918 wurde
  eine Volksabstimmung durchgeführt, in der 96 % der Büsinger Bürger für
  eine Angliederung ihres Dorfes an die Schweiz stimmten. Dazu kam es aber nicht,
  weil die Schweiz kein geeignetes Austauschgebiet anbieten konnte. So blieb Büsingen
  beim Deutschen Reich.

 • Anonym

  jag undrar fortfarande hur büsingenborna upplever den tyska momsen på 19% när den är 8% i schweiz?
  förmodligen handlasr dom det mesta i schweiz? men företagen?

 • rudmark

  Måste vara rasistiskt att peka ut att individer frän Asien m.m. har torrare öronvax än nordbor.
  (Allt i enlighet med SvDs större fokus och ängslan över att kändisar inte får vräka ur sig vad som helst i SR/SVT, speciellt om det gäller kritik av visst riksdagsparti…….)

  • pela68

   Ajajaj!
   Nu är du illa ute!

   Att påpeka att nordbor är vitare och torrare borde väl ändå vara höjden av rasism?

   Läs:
   Borde!

 • carlos

  Felpost !

 • bigson16

  Hur man ska klura ut vilka platser personen besökt förstår jag inte.

  • pela68

   Tja-
   Har du en Nilkrokodil i öronvaxet så är det väl inte så svårt att utröna var du har varit…

 • Gravande_medborgare

  Hmmm, om man bytte ut ”nordbor” till annan typ i ovan citat så skulle nog det inte uppfattas med blida ögon bland de som oftast låtes höra ifrån sig inom ny o gammal media.

 • lars-åke persson

  Kan brist på önskvärd manlig utlevd heterosexighet också utrönas via detta strunt? Man får väl i så fall anta att kyrkpartiets heterokarlar (KD) – en vägg av manliga politiska frikyrko/pingstpastorer – ännu en gång får frispel i den luttrade omgivningens sängkammare.. Gamla njutbara vanor kommer man inte ur så lätt.. :)

 • pela68

  Och jag som växelvis får ut torrt och vitt samt (något) mjukare och brunare och dessutom är armhåleodörlös…

  Är jag då en smyghomo asiat eller hårdhomo europe?

 • http://www.youtube.com/watch?v=53A5AJoRxF0 Folknation

  ”Personer från Sydostasien – inklusive Kina, Japan och Korea – har
  torrt öronvax och mindre armsvett, medan övriga (inklusive nordbor)
  kännetecknas av vått öronvax och mer utpräglad armsvett och kroppslukt.”

  Någon har visst missat PK-direktiven att dylika rasskillnader måste förnekas och raser som sådana påstås vara icke-existerande. :-) Bra miss dock.

Matprofilen

Hon vill sprida den marockanska maten

Testa en marockansk klassiker.

Rosé – är det bra
eller dåligt?

Mölstad

Snart dricker vi mer rosé än vitt.

Fem rosa sommarfavoriter

Tips

Guidning i den svårnavigerade rosédjungeln

Här är hetaste matfestivalerna

Säsong

Matfest för foodies och nybörjare

Bar Central krånglar inte till det

Krogguiden

Rejält krubb utan krusiduller.

Mysiga innergårdar
– som är hetast i vår

Säsong

Här hittar du sköna ställen.

Odla en smakfull örtagård

Säsong

Enkla knepen för en odlingssuccé.

Sparrisodlarna i skärgården

Säsong

Tid för den gröna primören.

Koka soppa på din blomstrande potager

Säsong

Låt grönsakslandet blomstra!

Krogguiden