Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Framtidens Systembolag måste bli ännu bättre på service. För någon månad skrev jag en krönika om Systembolaget och framtiden. Jag hoppas att det var den som inspirerade den folkpartistiske riksdagsmannen Carl B Hamilton att skriva sitt inlägg idag på DN Debatt.

Jag ansåg då att man skulle kunna betala sina Systembolagsköp direkt på nätet och sedan få varorna hemlevererade med samma personkontroll som i butikerna. FP-riksdagsmannen anser i dagens debatt-artikel att Systembolaget bör få rätt att införa e-handel med leverans hem till dörren.

Enligt Carl B Hamilton kan detta också vara ett sätt att lösa frågan om gårdsförsäljning genom att besökare på svenska brännerier och vingårdar kan beställa på plats och få leverans hem. Han får stöd av både moderater och folkpartister och eftersom Carl B Hamilton sitter i Systembolagets styrelse finns det även där en tyngd bakom orden.

Det tog inte heller många timmar innan nykterhetslobbyister trumpetar på. ”Detta blir spiken i kistan för lådvinsalkoholisterna” säger till exempel IOGT-NTO.

Vilken tramsig kommentar. Denna service ska bära sin egna kostnader och varorna måste beställas flera dagar i förväg. Däremot är det en konkurrens mot alla dessa webbföretag som levererar vinlådor fram till dörren. Via Systembolaget skulle vi vinälskare få tillgång till beställningssortimentet och privatimporten på att helt nytt sätt. Det vore fantastiskt, tycker jag.

Kanske detta är framtidens postbilar? (Om du undrar så är bilden ett montage)

Efter min krönika om Systembolaget fick jag massor med mejl som jag ska återkomma till. Flera underströk dock att detta med ”hemkört” vore en bra service. Göran Berglund i Forsbacka föreslog även att man borde kunna skicka Vinogram i form av en flaska via Systembolagets webb. Hans Jimgren i Göteborg tyckte att det vore bra med en ”vinbuss” som kommer till vissa platser på angivna dagar.

Själv tycker jag att Carl B Hamiltons förslag genast ska röstas igenom. Det har inget med lådvinsalkoholister och folkhälsa att göra. Det är en ren servicefråga som skulle göra Systembolaget ännu mera omtyckt av alla oss som gillar gott vin.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.