Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Tio dagar kvar till White Guide-galan. Nu är det bråda dagar för mig – och då handlar det inte om att prova viner och skriva artiklar för Svenskan. Nej, nu ska det bli White Guide Gala igen. Mycket jobb för mig som är ansvarig. Det är många, många detaljer som ska stämma. Men som tur är är vår eventbyrå, Subito, jätteduktiga och vår konferencier Sofia Wistam är pålitligheten själv när hon står där på scen i en ny sprakande klänning.

När jag skriver att krögarna i Sverige darrar som asplöv veckan före galan så är det en viss överdrift. Vissa påstår att de gör det – men tillåt mig betvivla. Men ändå är det en viss spänd förväntan bland dem. Vem ska vinna de stor priserna?

Förra året fick René Redzepi från Noma i Köpenhamn pris. Prisutdelare var Anna Maria Corazza Bildt. I mitten Sofia Wistam i en för dagen glad romantisk Sverige-klänning.

Måndagen den 7 mars mellan 16 och 17 delar nämligen White Guide ut de mest prestigefyllda krogpriserna i Sverige: bästa restaurang, bästa matupplevelse etc. Att få pris nästa måndag för en krog betyder mycket ära och berömmelse. De blir omskrivna i tidningen och deras hjältegloria lyser kraftigare. Det finns många tävlingsmänniskor där ute i restaurangköken.

Dessutom premieras en av världens bästa kockar i White Guide Global Gastronomy Award. Han heter Alain Passard, en fransman som varit föregångare inom grönsaksköket. Han var mig veterligen den förste krögare i en storstad som anställde egna trädgårdsmästare för sina odlingar.

Det handlar mycket om terroir – dvs att grönsakerna ska ha smak av växtplatsen. Om detta kommer du att kunna läsa mycket mer i SvD de kommande veckorna.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.