Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

I matens Sverige är 43 år en lång tid. En av Svenska Dagbladets medarbetare, Joanna Drevinger, har skrivit en bok. Uppdraget var att skildra maten och dryckens utveckling från 1970 fram till våra dagar. Jag fick nöjet att vara med på ett litet hörn och kolla det som hänt kring dryckerna. Från 1970-talets spanska rödviner som Parador till dagens enorma vinutbud och vinintresse. Och däremellan tider av syrliga lantviner, ekstinna chardonnayer och vaniljtunga riojor.

Matnostalgi

”Rätterna vi minns och de vi helst vill glömma” är undertiteln på Johanna Drevingers matnostalgiska bok.

Men framförallt handlar boken om vad vi åt och vilka rätter som var populära. Vem minns inte Nasi Goreng och Flygande Jakob – eller 1980-talets Quiche. Själv minns jag en riktigt mansschauvinistisk bok från 1980-talet. En enorm succé. På engelska hette den Real men don’t eat quiche (eller sushi). Men det var i USA – på svenska fick den heta Riktiga karlar käkar inte paté. Då var det ännu inte läge för mannen att stå i köket och pilla med matlagning. Riktiga karlar sysslar inte med sån’t.

Det är andra tider nu. Det förstår man på ett underhållande sätt i Joanna Drevingers bok.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.