Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

I fredagens Svenska Dagbladet skrev jag om min julmumma. Här kan jag avslöja receptet.  Mumma var egentligen ett populärt tyskt öl på 1500- och 1600-talen – mörkt, starkt och mycket fylligt. Idag är mumma namnet på den ”drickablandning” vi gör till julbordets fröjder. Basen är alltid porter men sedan kan var och en sätta sin familje-prägel på denna utmärkta juldryck.

Carnegie_Porter

Riktig julmumma enligt mig görs på Carnegie porter – en svensk klassiker som ger mumman den rätta smaken.

Mikael Mölstads mumma-recept

Ca 1 liter färdig dryck (mångfaldiga receptet vid behov)

• 30 cl Carnegie Starkporter

• 25 cl sockerdricka (fruktsoda går också bra)

• 30 cl öl av lagertyp (vanlig öl)

• 15 cl Marsala-vin eller Madeira (t ex Vintrys)

• 1-2 matskedar florsocker

• 1 kryddmått kardemummakärnor

Blanda porter, sockerdricka och öl i en stor tillbringare. Tillsätt florsockret och kardemumman strax innan serveringen och rör om (detta skummar upp mumman och ger en lite festligare karaktär). Gör du större sats kan du med fördel spara mumman i flaskor i kylen. Vänta då med florsockret till serveringen. Serveras svalt – men inte kallt.

Här är ett enklare recept för dig som har bråttom

Snabbaste julmumman

2/3 mörkt julöl eller porter

1/3 julmust

Kan spetsas med lite cognac eller gin.

Förhöj smaken med t ex nejlika, pomerans eller kanel.

Blanda i stor tillbringare precis innan serveringen.

GOD JUL!

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.