Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Allt är inte så enkelt som man tror. I onsdags var jag inbjuden till en provning av bourgogneviner på Münchenbryggeriet i Stockholm. BIVB var i Stockholm för att visa att gamla hederliga viner från den franska pinot noir- och chardonnay-regionen Bourgogne har framtiden för sig. BIVB står för Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne och har hand om marknadsföringen av vinerna både i Frankrike och utomlands. Det var både Master Class och provning med ett trettiotal olika producenter. Lokalen var ny för mig: Mälarsalen i Münchenbryggeriet. Mycket snygg, rymlig och med en hänförande utsikt över Riddarfjärden med norra delarna av Stockholm.

Master Class med utvalda bourgogne-viner. Man lär sig hela livet.

Under seminariet fick vi lära oss allt om ”climats” i Bourgogne, det vill säga olika jordmåner och växtplatser som är unika – ja de vill till och med jämställa det med ett DNA. Vi fick också lära oss att det produceras viner på druvan sauvignon blanc i Bourgogne. Den är ju annars känd från Loire och Bordeaux (och en massa andra ställen ute i den stora vinvärlden). Men uppe i appellationen Saint-Bris nära Chablis är den tillåten och ger läckra mineraliga viner med lite örtig rökighet. Vinet var Saint-Bris Montembrasé 2009 från Domaine Bersan & Fils.

Jag fick också lära mig att druvan César (ny för mig) används som extra krydda till pinot noir-vinerna i appellationen Irancy (som också ligger nära Chablis). Som vanligt är det bara att konstatera att allt är inte så enkelt som man tror. I vinvärlden är det nästan alltid så. Det är bara att acceptera och lära nytt.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.