Mikael Mölstad
Allt är inte så enkelt som man tror. I onsdags var jag inbjuden till en provning av bourgogneviner på Münchenbryggeriet i Stockholm. BIVB var i Stockholm för att visa att gamla hederliga viner från den franska pinot noir- och chardonnay-regionen Bourgogne har framtiden för sig. BIVB står för Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne och har hand om marknadsföringen av vinerna både i Frankrike och utomlands. Det var både Master Class och provning med ett trettiotal olika producenter. Lokalen var ny för mig: Mälarsalen i Münchenbryggeriet. Mycket snygg, rymlig och med en hänförande utsikt över Riddarfjärden med norra delarna av Stockholm.
Master Class med utvalda bourgogne-viner. Man lär sig hela livet.
Under seminariet fick vi lära oss allt om ”climats” i Bourgogne, det vill säga olika jordmåner och växtplatser som är unika – ja de vill till och med jämställa det med ett DNA. Vi fick också lära oss att det produceras viner på druvan sauvignon blanc i Bourgogne. Den är ju annars känd från Loire och Bordeaux (och en massa andra ställen ute i den stora vinvärlden). Men uppe i appellationen Saint-Bris nära Chablis är den tillåten och ger läckra mineraliga viner med lite örtig rökighet. Vinet var Saint-Bris Montembrasé 2009 från Domaine Bersan & Fils.
Jag fick också lära mig att druvan César (ny för mig) används som extra krydda till pinot noir-vinerna i appellationen Irancy (som också ligger nära Chablis). Som vanligt är det bara att konstatera att allt är inte så enkelt som man tror. I vinvärlden är det nästan alltid så. Det är bara att acceptera och lära nytt.