Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Är saluhallen framtidens gårdsbutik? Saluhallar har blivit på modet igen i kölvattnet av allt lokalproducerat. Och visst är det rätt. Få gårdsproducenter kan hålla personal för att sälja grönsaker för en femhundring om dan. En del här i nordvästskåne kör med ”lägg pengar i lådan”-upplägget. Det funkar alldeles utmärkt – men är knappast en lösning för framtiden.

Höganäs Saluhall har chans att bli en samlingsplats för lokalproducenter.

Jag hoppas på en ny typ av saluhallar som kan bli en samlingsplats för lokala producenter – både för att sälja produkter och utveckla koncept och idéer tillsammans med likasinnade. Höganäs nya Saluhall kan bli en sådan plats.

Det hela har just smygöppnats i Saltglaserats gamla lokaler som var en del av Höganäs AB. Lokalen domineras av de gigantiska ugnarna där keramiken fick sin glasyr och lyster. Sedan tidigare finns här nygamla möbler, designobjekt och konsthantverk.

Här finns också en stor färskvaruavdelning med allt av kött, fisk och fågel.

Bakom hela konceptet och genomförandet av den nya Saluhallen finns paret Eva Dahlberg och David Mill från Grand Hôtel i Mölle. Redan nu finns produkter från alla viktiga gårdsproducenter på Kullabygden tillsammans med utvalda varor från andra delar av sydsverige. Det blir till en nästan komplett livsmedelshall i en synnerligen spännande omgivning i den gamla fabriksbyggnaden.

Bakom saluhallen finns kocken David Mill med partner Eva Dahlberg från Grand Hôtel i Mölle.

Här ska det också produceras mat i olika former – allt från saftkokning och brödbakning till ölbryggeri och en mjölkvarn. I framtiden tror David Mill att  vissa producenterna själva kommer att driva egna enheter i saluhallen.

I Höganäs Saluhall ska det bli folkligt, festligt och förhoppningsvis fullproppat med kunder.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.