Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

En klassisk påskblandning för dig som har lite tålamod. Det är mycket som hör till påskens traditioner. En gammal fin tradition är att göra sin egen äggtoddy.  Jag är normalt inte så förtjust i äggdrinkar men när det kommer till påsk vill jag åtminstone en gång röra ihop min ägg- och sockerblandning och späda med hett vatten och någon sprit (eller juice, för den som vill ha alkoholfritt). Det kräver lite tid och tålamod – men resultatet är – ack, så gott.

Ägg och socker är grundingredienserna i äggtoddy – med lite tålamod är det starten för en riktig påsknjutning.

Här är mitt recept på äggtoddy (för en person).

Du behöver: Ett stort kraftigt glas och en rejäl gaffel, en äggula, 5-7 teskedar socker, 5 cl cognac (alternativt 10 cl punsch eller apelsinjuice), 20 cl hett vatten.

Gör så här: Lägg äggulan och sockret i glaset. Rör kraftigt med gaffeln. Det kan ta upp mot 20 minuter innan det är klart. Den färdiga ägg-sockerblandningen ska bli ljusgul, pösig och inte droppa från gaffeln.

Häll i  cognacen (alt. punsch eller juice) och fyll upp glaset med 20 cl hett vatten. Rör om och njut! Vill du ha lite kraftigare äggsmak tar du två äggulor och ca 10 teskedar socker.  För att snabba på ”rörandet” av ägg-sockerblandningen kan du ta hjälp av en elektrisk visp. Men detta kräver att du gör en större sats – minst 3-4 äggulor och motsvarande mängd socker.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.