Mikael Mölstad
Hur många vet hur mycket vin de får i glaset? För en tid sedan skrev jag en krönika om mängden vin som serveras på restaurangen. Responsen blev stor. De flesta hade själva funderat över detta. Många jämförde med utlandet där man nästan alltid vet hur mycket vin man får. En som mejlade hade alltid med sig mätglas – men det är väl att ta i.
Måttränder är ju ett utmärkt sätt att hälla upp rätt mängd – och visa gästen att det är så. Anders Tronje på restaurangen Tysta Mari i Östermalmshallen i Stockholm hörde av sig. Han hade helt sonika beställt sina nya glas med graveringsstreck för 10 och 20 centiliter. Hur enkelt som helst.
Både gäster och personal är helnöjda. Dags för andra att ta efter, tycker jag.
På Tysta Mari har de måttränder på glasen. Obs: glaset till vänster innehåller tio centiliter (eller kanske elva, som det ser ut). Det till höger dubbelt så mycket, dvs tjugo centiliter. Håll med om att det inte är vad man tror.