Mikael Mölstad
Hästköttet kommer att sätta spår i livsmedelsindustrin. Förra lördagen skrev jag en krönika i SvD Magasinet (kommer på torsdagen utanför Stockholm). Den handlade om att vi måste lära oss att betala lite mer för maten för att få kvalitet och vara säkra på vad vi äter. Alla extrapriser leder ofrånkomligt till risker att det fuskas för att konkurrera med så låga priser som möjligt.
Jag förstod också att många skulle tycka jag är en matsnobb som har råd att betala. Jag fick till och med ett mejl från kvinna som undrade om jag var en så’n som sover över på Östermalmshallen. Min poäng var att alla ha råd att betala för bra mat om man undviker dyra halvfabrikat. Jag nämnde pizza och piroger – men kunde lika gärna tagit med färdig lasagne.
Engelsmännen (och säkert andra också) har kommit igång med att skoja om det falska nötköttet. Så här kan det se ut.
Köper man bättre råvaror (som är lite dyrare) tror jag faktiskt att man också slänger mindre. Nu ska jag, liksom min kollega Mats-Eric Nilsson, också klargöra att hästkött är alldeles utmärkt mat. När jag bott utomlands har det ofta funnits speciella butiker med bara höstkött.
Men problem är glasklart: stenhård priskonkurrens leder till att skrupellösa affärsmän ser chanser att tjäna pengar. Processat kött från stora matfabriker innebär alltid en fara för fusk.
Och det finns säkert de som blandat in annat än just hästkött.