Jag har blandat mitt eget lyxvin

Det är kul och nyttigt att leka vinmakare. I förra veckan skrev jag om att man ska inte ha för stor respekt för vin. Att blanda ihop lite olika viner kan lära en mycket. Samma dag som krönikan publicerades stod jag själv i ett rum med massor av flaskor, mätglas och spottkoppar.

Det är inte lätt att blanda sju druvrena viner så att det blir bra.

Det var Cheval Blancs lyxvin från Argentina, Cheval des Andes, som presenterades. Jag och några kollegor fick då möjlighet att labba med vinerna som ska ingå i det kommande vinet.

Jag hade nogsamt mätt upp min vinkomposition och den blev hygglig – men inte mer.

Cheval des Andes vinmakare Nicolas Audebert var på plats och gick igenom de olika druvrena vinerna – tre olika malbec, tre olika cabernet sauvignon och en petit verdot. Uppgiften var att skapa något med delar ur dessa flaskor som kunde likna en välbalanserad Cheval des Andes. Det var inte lätt – men kul.

Jag var väl sådär nöjd med mitt resultat. Vinmakare Nicolas Audebert doftade och gav mig några uppmuntrande ord. Men det syntes att han inte var begeistrad.

Vinmakare Nicolas Audebert doftade och gav sitt utlåtande till alla som var med på blandningsövningen.

Men detta skedde ju i Frankrike. I slutet av november räknar jag med att vara i Mendoza och då kanske det blir bättre med mina blandningsförsök.

 

Visa kommentarer (82 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://www.facebook.com/sebastianprintz Sebastian Printz

  Tycker inte att stämningen på Nalen var kaotisk utan relativt sansad. Även så länge Hans Lindström närvarade på mötet hölls en civiliserad ton. Dock fanns hos många medlemmar på stämman en känsla av att nu är det nog. Och det blev ju också tydligt dels när Hans Lindström röstades ur organisationen och till slut fick lämna mötet, samt när majoriteten av styrelsen ej fick ansvarsfrihet.

 • http://www.facebook.com/people/Henrik-Westerberg/100001213526255 Henrik Westerberg

  Man borde se till att de 80% av alla SAMI-anslutna som inte är med i SYMF, MF eller TF också får inflytande.
  Och genomdriva tydligare skrivningar i stadgarna om vad SAMI ska syssla med. Själv var jag kritisk redan till att driva Nalen. Därefter spårade det ur helt. Det räcker fint med att fördela musikernas pengar, ha några replokaler och en studio!

 • Anonym

  Vet man vilket/vilka språk talades då? Nestorkrönikas originaltext på vilket idiom blev den nedskriven? Någon som vet?

  • Anonym

   Intressant fråga, undrar om inte något slaviskt eller baltiskt språk var vanligt som lingua franca i östersjöregionen då. Anmärkningsvärt att det finns ord med handel i funktionen som liknar varandrar  t.ex trg  – torg, Meer-morje

   • Hank Wiseman

    Knappast eftersom Östersjön dominerades av nordmän och därefter av Tyska orden/Hansan.

  • Hank Wiseman

   Because the original of the chronicle as well as the earliest known copies are lost, it is difficult to establish the original content of the chronicle. The two main sources for the chronicle’s text as it is known presently are the Laurentian codex and the Hypatian codex.
   The Laurentian codex was compiled in what are today Russian lands by the Nizhegorod monk Laurentius for the Prince Dmitry Konstantinovich in 1377. The original text he used was a lost codex compiled for the Grand Duke Mikhail of Tver in 1305. The account continues until 1305, but the years 898–922, 1263–83 and 1288–94 are missing for reasons unknown. The manuscript was acquired by the famous Count Musin-Pushkin in 1792 and subsequently presented to the National Library of Russia in Saint Petersburg.
   The Hypatian manuscript dates to the 15th century. It was written in what are today Ukrainian lands and incorporates much information from the lost 12th-century Kievan and 13th-century Halychian chronicles. The language of this work is the East Slavic version of Church Slavonic language with many additional irregular east-slavisms (like other east-slavic codices of the time).Whereas the Laurention (Muscovite) text traces the Kyivan legacy through to the Muscovite princes, the Hypation text traces the Kyivan legacy through the rulers of the Halych principality.The Hypatian codex was re-discovered in Kyiv in the 1620s and copy was made for Prince Kostiantyn Ostrozhsky. A copy was found in Russia in the 18th century at the Ipatiev Monastery of Kostroma by the Russian historian Nikolai Karamzin.

 • Anonym

  Det  är en självklart att Rurik var en roslagsbo
  Åtminstone för oss boende i roslagen. Att danskarna i vanlig ordning försöker
  stjäla även en sägen från hör till saken. Vi skall ju komma ihåg att danskarna
  stal Skåne Blekinge  Halland och Köpenhamn ifrån oss. Land som Magnus
  Eriksson löst för reda pengar.

  Så egentligen är det bra med den extra gränsbevakningen som danskarna satt upp
  gentemot Sverige.
  Då slipper vi kanske inte in en massa ”presumtiva” tjuvar. Men vi
  borde för säkerställa att tjuvarna hålls utanför landets gränser införa en
  särskild gränskontroll

  • http://Svd.se Larsviberg

   Rurik var väl från Roslagen och Ryssland är en avledning av detta namn. Gränskontroller tycker jag räcker vid snabbköpskassan. Senast fick jag en check på 25 kronor för att de tagit för mycket betalt för en vara.

  • Anonym

   Hoppsan! Måndagmorgon?

 • Anonym

  Betraktade man sig verkligen som svenskar och danskar på 800-talet eller är det ett påfund av 1800-talsromantikerna för att skänka ära åt det egna landet?

  • Hank Wiseman

   För att du inte ska behöva fundera mer över denna sak – denna händelse är från 839.
   – – – – – – –
   The first Western European source to mention the Rus are the Annals of St. Bertin. These relate that Emperor Louis the Pious’ court at Ingelheim, in 839, was visited by a delegation from the Byzantine emperor. In this delegation there were two men who called themselves Rhos (Rhos vocari dicebant). Louis enquired about their origins and learnt that they were Swedes. Fearing that they were spies for their brothers, the Danes, he incarcerated them.

   • Anonym

    Blev inte så mycket klokare av ditt säkert välmenta inlägg. Vem skrev det som du citerar, när och på vilket språk?

  • Anonym

   Sverige var ju ännu bara Svealand, vi hade inte ännu gått ihop med götarna. Så det är ju både ja och nej, beroende vad man menar. Såväl mälardalen som hela Svealand (inkl. Gästrikland) kallades Svitjod, eller Svithiod. (Senare inkluderades större områden, även i Ryssland). Det namnet gäller fortfarande på isländska och har gett upphov till bla ”Sweden”. Namnet Sverige stammar dock från ordet ”svear”, och ”svea rike”.

 • Leif Siltberg

  Vad hände med Andrej Amatrack? Han fängslades efter att ha lämnat
  Rurikdokument till Danska ambassaden (c:a 1960)som vidare befodrade dessa till
  Ryska UD?

  / Leif S

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Stolpe/100000053001387 Sven Stolpe

  Hur ställer man sig till Ruriks efterträdare då? De ska ju ha skandinaviska namn som Oleg (Helge), Igor (Ingvar), Olga (Helga)… Olgas son Svjatoslav (945-972) verkar dock ha ett slaviskt namn. Hans son bär dock namnet Vladimir (I av Kiev) som kommer av namnet Valdemar. Vladimir ska ju ha återvänt till Sverige efter att ha blivit bortjagad av sin bror Jaropolk och sökt stöd i Sverige för att sedan återkomma. Hur mycket vet man om detta och tyder detta på ett svenskt ursprung? 

  • Anonym

   Tvivlar på att Vladimir är ”svenskt”. ”Vlad” betyder makt ”mir” fred eller värld på olika slavisak språk. Hur ”svenska” är igor och oleg etc… Kanske är de gemensamma namn i en nu förlorad kulturkrets.

   • Hank Wiseman

    Mansnamnet Valdemar eller Waldemar är ett gammalt nordiskt namn besläktat med det slaviska namnet Vladimir som lär betyda ‘världens herre’ eller ‘prisad för sin makt’. Enligt vissa källor bygger det slaviska namnet i sin tur på tidigare germanska rötter, enligt andra källor anses de slaviska och germanska formerna gå tillbaka till samma indoeuropeiska rötter.

   • Anonym

    Fredrik?

   • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

    Igor kallar i andra samtida källor Yngar, Ingar…… se Khazardokumententen. Oleg kallas i en del samtida dokument för Anlaf respektive Onlaf……

  • Anonym

   Djingis Khan var kanske också svensk? Inge Håkan låter ju troligt som grundnamn. Karl den store torde ju också varit skandinav, Karl fungerar ju lite varstans. Att goterna var svenskar är ju allmänt accepterat bland alternativhistoriens anhängare här på bloggen genom den uppenbara namnkopplingen till götar, så att Rysslands grundare och hans arvingar var svenskar är väl egentligen inte särskilt långsökt. Vilket folk alltså!

  • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

   Finns en hel del att ta på om man jämför samtida kyrkoannaler och en och annan klosterkrönika med uppgifter från Khazarerna, greker samt ryska källor.

   Bl.a. de som skrivit om detta finns t.ex. Kogan V.M.,Istorija doma Rjurikovičej, St Petersburg 1994, boken är på ryska och själv fick jag viktiga delar som kopia med översättning från språkvetare samt arkeolog verksamma i St Petersburg åren närmast efter. På den arkeologiska sidan är Sedov VV, Srednevekovaja Ladoga, Leningrad Nauka 1985 en bok som jag gärna rekommenderar även om jag själv fick ha ryskspråkig hjälp för att ta mig igenom stora delar av den.

   • Hank Wiseman

    Inger,

    Jag har lagt märke till en sak om dig. Du namedroppar källor men går inte in på vad som står i de källor du nämner och hur de relaterar till en viss fråga. I detta fallet var det ”Sven Stolpes” fråga om Rurikidernas koppling till Sverige. Du säger ju absolut ingenting om detta.

    ”Sven”, Mstislav I av Kiev, 1076-1132, var gift med den svenska kungen Inge Stenkilssons dotter, Kristina. Så förbindelserna med Sveriga var täta och upprätthölls åtminstone till mitten av 1100-talet. Att Ruserna var från Sverige är ju som sagt redan klarlagt.

    • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

     Hank,
     om du bryr dig om att läsa vad jag skriver, så använder jag ofta citat alternativt när jag hänvisar till erkända forskares uppfattningar om en text där jag delar uppfattningen, så kan jag skriva referat samtidigt som jag diskuterar forskarens uppfattning. Namedropp – du har inte läst en bråkdel av de källor som de flesta som diskuterar i ämnet gjort. Sedan är det också så att du är fel ute om du tror att jag inte känner till Inge Stenskilssons släkt – bättre än du eftersom jag när jag höll i Historieprojektet Vreta, Kaga och Ledbergs socknar för Studiefrämjandet fick tillgång till privatarkiv bl.a. med medeltida handlingar som finns hos en i den släkten. Vad Du och många missat är att ett släktled aldrig flyttat mer än mellan två gårdar med 800 meters avstånd de senaste 900 åren.

     Sluta sitta på höga hästar och kom med giltiga argument för dina hypoteser. Presentera dem och premisserna som krävs vara sanna för att dessa hypoteser via giltiga argument som kan leda till en hållbar slutsats inte är möjliga att motbevisa.

     • Hank Wiseman

      Du bidrar ingenting med att bara ange andra källor. Det är den specifika informationen i källan som är viktig och i vilket kontext den hör hemma. Utan detta är det värdelöst.

      Vad den Stenkilska släkten och de gårdar du pratade om har med detta ämne att göra övergår mitt förstånd.

      Jag har angett källor och specifik information där det är uppenbart att ruserna är svear. Punkt. Ämnet är utrett och klart och det  i huvudsak genom boken ”Viking Rus”. Finns att köpa på bl a Barnes & Noble för summan 1 700 riksdaler. Köp den, läs den och gå vidare!

 • Hank Wiseman

  Dick försöker som vanligt ifrågasätta självklarheter. Riktiga forskare som Wladyslav Duczko, forskare vid Uppsala universitet, har redan bevisat, bortom allt tvivel, att Ruser var Svear från Roden, dvs dagens Roslagen.

  För Er som vill läsa en riktig historiebok av hög kvalitet så kan ni köpa Wladyslav Duczkos bok här:
  http://www.barnesandnoble.com/w/viking-rus-wladyslaw-duczko/1006346008

  Den kostar en del, betydligt mer än Dicks alster, men så är den också på en högre nivå – kvalitet kostar. Eftersom Dick felaktigt påstår att det bara är en ”hypotes” att Ruserna kom från Sverige, så hade han väl inte råd att köpa Wladyslavs bok.

  • http://www.facebook.com/people/Jan-Erik-Klang/100000694244469 Jan-Erik Klang

   Jag tycker inte alls om din ton. Dryghet och en överlägsen attityd känner jag en inbiten avsky för. Håll dig borta från den här bloggen om du inte kan vara hövlig. Det finns så många kunniga kommentatorer som kan ge en ny vinkel och intressanta uppslag och du tillhör inte en av dem!

   • Anonym

    Delar din uppfattning. Tydligen har den anonyme ”Wiseman” något personligt emot Harrison men den fiendskapen har ingen plats på den här annars utmärkta bloggen.

    • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

     Förmodligen för att Dick Harrison insett att de starka grupperna under vikingatidens höjdpunkt och slut fanns i Götaland och inte i Uppsala……

     • Hank Wiseman

      ”De starka grupperna”. Tja Inger. Som ett bevis på hur undermålig du är vad det gäller historia, så räcker den repliken från dig. ”De starka grupperna”. Du har ingen aning eftersom du inte var där. Du såg aldrig någon ”stark grupp”. Fakta är som följer: Birka ligger i Mälaren. Det finns ingen motsvarighet i öster- eller västergötland. De krigare som vaktade Birka var krigare som hade kopplingar till Ruserna. Deras utrustningar var delvis från Kiev, Konstantinopel samt inre asien. Svärden var gjorda i Sverige. Den första myntslagningen startade i Sigtuna. Det var också ”Svear äga taga konung och så vräka”. Därmed inte sagt att det inta fanns starka stormän i Götaland. Självklart. Men makten under vikingatid låg i Mälardalen.

  • Anonym

   Visst är väl Dick Harrison en riktig forskare? Åtminstone är han mer känd än Hank Wiseman : )

   • http://www.facebook.com/leila.borg Leila Borg

    Att vara mer känd är i sig inte ett tecken för en seriös forskning. Å andra sidan har jag inga höga tankar som historiker som  ”bevisar, bortom allt tvivel…” någonting. Oavsett vilket vetenskap det gäller så är det svårt att vara kategorisk så fort människorna berörs. Dick Harrison gör helt rätt när han pratar om just hypoteser och inte tvärsäkra påståenden när han behandlar händelser och personer i det förflytna.

   • Hank Wiseman

    Självklart, men så är det inte jag som skrivit boken ”Viking Rus” utan just Wladyslav Duczko ;o)
    Jag vet inte vad du menar med ”riktig”, det är ett relativt begrepp. Men om vi bara använder vanligt sunt bondförnuft, så inser majoriteten att Dick inte vet vad folk i allmänhet tänkte på under medeltiden. Jag ser inte att Dick har tillfört något av värde med sin s k ”forskning”. Kanske lika mycket som ”professor” Leif GW Persson, dvs 0. En professorstitel i Sverige är tyvärr inte en självklar kvalitetsstämpel.

 • Anonym

  Magnus hade kanske inte lås på ladan :)

 • Anonym

  Magnus hade kanske inte lås på ladan :)

 • Anonym

  Försvan det ”Svenska/Vikinga” inflytandet över Ryssland/Ukraina med Mongolerna eller hade Byzanterna starkare inflytande i områdena, med tanke på att de konverterade till ortodoxa läran?

  Man säger att Mongolerna skar av banden med Ryssland, men det låter som en ganska vag förklaring. Är det inte snarare de enorma avstånden mellan Ryssland och övriga Europa som var mera avgörande?

  Dessutom hur var Ryssland under det Mongolska tiden?  

  Finns det några Svenska direkta källor om Mongolerna, då menar jag inte någon som hänvisar till andra källor?

  Fans det någon kontakt mellan Sverige och Mongolrikerna i Ryssland?

  • http://www.facebook.com/leila.borg Leila Borg

   Vad exakt menar du med inflytande? Täta kontakter mellan Ryssland och Skandinavien samt andra länder i västeuropa upphörde aldrig. Hansan tex hade en otroligt stark position i Novgorod, de blivande sveskarna hyrdes gärna in i dåvarande arme´ mm, även när Byzantiska rikets inflytande växte.
   Jag undrar också om det finns några Skandinaviska källor om mongolerna…

   • Anonym

    Jo jag är medveten om den täta handeln med Novgorod och att ”svenskar” togs in som soldater i Byzans. Men Mongolerna kom betydligt senare under 1200-talet. Så jag undrar varför skedde eller om det skedde en minskning av svensk närvaro i Ryssland och skedde den innan Mongolerna kom?

    Med inflytande menar jag både kulturellt och fysisk närvaro av handelsmän och dylikt som har en viss politisk makt med olika medel, språket prats bland dem som inte har det som modersmål etc etc.

    • Hank Wiseman

     Mongolerna var extremt grymma och de anställde enorma massakrer varhelst de dök upp. Det gick inte längre att ta sig från Sverige till Konstantinopel. Det var för riskabelt helt enkelt. T ex, när mongolerna intog Kiev 1240, så överlevde 2 000 personer av ursprungligen 50 000.

  • Hank Wiseman

   Hej Hanko1981. Svaret är ja. Mongolerna krossade Kiev Rus och andra slaviska småkungadömen som Vladimir, Suzdal med flera med undantag från Novgorod, Novgorod Rus. Vid denna tid var Moskva bara en liten utpost i ingenstans, en håla med andra ord. Moskoviterna vad dock kreativa. De allierade sig med mongolerna, gick deras ärenden som t ex att inkassera tribut till mongolerna. Där har du för övrigt rysk maffias födelse med sk ”beskyddarpengar” ;o)

   Genom detta fick moskoviterna mongolernas hjälp med att lägga övriga slaviska riken under sig. För att sedan skaffa sig ”legitimitet” så bytte moskoviterna namn till på ”Moskva” (Muscovy) till ”Tsardömet Ryssland”. De hade ingen Rusisk härstamning själva, men de var ”kreativa”. Först efter freden vid Nystad mellan Sverige och ”Tsardömet Ryssland” 1721, så proklamerade Tsar Peter det nya namnet ”Det ryska imperiet”, dvs Ryssland.

   Efter den mongoliska invasionen, som inte innefattade Novgorod, så hade Sverige kontakt med Novgorod och därigenom indirekt kontakt med övriga Ryssland. Kontakten blev över tiden dock alltmer fientlig och första fredstraktaten är så tidig som 1323, Nöteborgsfreden. Ivan den förskräcklige utförde en massager på Novgorods invånare 1570 och i och med det så försvann de sista resterna av nordisk kultur i Novgorod.

   I forskaren Charlotte Hedenstierna-Jonssons avhandling, rekomenderar den starkt, så har hon bl a kartlagt Birka-krigarnas utrustning. Den var för sin tid det bästa man kunde få tag på. De pilbågar Birka-krigarna använde var t ex av samma typ som mongolernas, vilket visar att det åtminstone fanns ett handelsutbyte med det inre asien. Svearna kände de facto till de asiatiska nomadfolkens pilbågar, hur bra de var, och kunde även skaffa sig sådana. Pilbågarna är mycket svåra att använda men Birka-krigarna behärskade dem. Jo, en detalj. Man hade ju länge trott att det var danska vikingar som brände Birka men det var andra rusiska vikingar från Gnezdovo i Rusland.

   Om mongolerna påverkan på Ryssland/Rusland så kan du läsa följande:
   http://www.sras.org/the_effects_of_the_mongol_empire_on_russia

 • http://pulse.yahoo.com/_RO4X6QOSQNEKEW5LN77B63EISQ Peter

  Dick verkar ha missat att det för ett par år sedan publicerades en DNA-undersökning enligt vilken Rurik med största sannolikhet härstammade från Finland. Danmark nämns inte där.

  ”It
  was found that Rurik was of the Finno-Ugrian descent (haplogroup N1c1,
  earlier known as N3a, probably beginning with the following markers : 14
  23 14 11 11 13 11 12 10 14 14 30 18 9 9). However, from some historical
  sources it comes out that he was born in Sweden on the Roslagen
  seashore (north of Stockholm). There have been three groups of males
  which are (roughly) matching Rurik : the Finns, The Swedes and the
  Norwegians, and the British. The 1st group is believed to have
  originated from one of Rurik’s ancestors who never left Finland for
  Sweden.”

  Här är en lista över Ruriks släktingar.

  http://www.familytreedna.com/public/rurikid/default.aspx?section=yresults

  • Hank Wiseman

   Peter,

   En enkel. Det går inte att fastställa Ruriks Haplogrupp om du inte hittar hans kropp/skelett det vill säga. Om bara en kvinna under en 1200 års period har varit otrogen, så kommer den så kallade ”undersökningen” att visa fel. Hur troligt är det at EN kvinna, i en ättelinje, har varit otrogen under en 1200-årsperiod? Kanske 99.99%?

   I Birger Jarls fall var det enklare, vi hade en kropp samt andra kroppar som ska vara hans släktingar. Vad det gäller Rurik, så har vi ingenting. Vi vet att Rurik var Rus, dvs från Roslagen så att han då hade ”uigrisk” DNA är ganska långsökt. Det borde vara I, R1b eller kanske R1a.

   • http://pulse.yahoo.com/_RO4X6QOSQNEKEW5LN77B63EISQ Peter

    Hank. Jag tror inte på din ”en otrogen kvinna-teori”. Läs nedan.

    ”Surprisingly, a lot of males in Spain and in Mexico are having N
    Ugro-Finnish haplotypes. This can be explained by an invasion of the
    Russ-Varangians of the southern part of Spain as early as in the year
    845. And this also suggests that the Russ-Varangians appeared in
    Russia by the year 862 (suggested in Nestor’s chronicle), possibly
    around the years 837-842.”

    ”After 842, when the Vikings set up a permanent base at the mouth of the Loire River, they could strike as far as northern Spain. They attacked Cadiz in AD 844. In some of their raids they were crushed either by Kingdom of Asturias
    or Emirate armies. These Vikings were Hispanised in all Christian
    kingdoms, while they kept their ethnic identity and culture in
    Al-Andalus.”

    • Hank Wiseman

     Peter, man har på olika sätt kommit fram till att det är ca 10% risk att ett barn har en annan pappa än den som är angiven. Siffran varierar beroende på om det är stad eller landsbyggd, tidperiod, allmän moraluppfattning etc, men 10% är ett hyggligt riktmärke och är den siffra som används bland etablerade släktforskare. DNA-släktforskning kommer att hjälpa oss att få klarhet i olika släktskapsfrågor, men inte i denna av den orsaken att vi inte har något DNA som vi VET är från just Rurik. Om vi räknar med 4 generationer per århundrade och så tar vi 12 århundraden så blir det 48 generationer. 0,9 upphöjt i 48 blir………0,006362685. Så stor sannolikhet, grovt sett, är det att ingen har varit otrogen i 48 generationer.

    • Hank Wiseman

     Jo, en sak till. Svenskar har haplogrupp I, R1b eller R1a. N finns hos finnar och delvis hos samer i norr, inte i Svealand. Nu räknar jag inte med senare finsk invandring (1600-). Detsamma gäller för Danskar och Norrmän, så några vikingar med i huvudsak N haplogrupp har aldrig funnits. Om det hade varit så, så hade dagens svenska män haft den haplogruppen.

     Läg gärna ”Y-chromosome diversity in Sweden – a long time perspective” i ”European Journal of human genetics”.

 • Hank Wiseman

  Allt som har hänt före just NU är historia. Dick har tyvärr ägnat sig åt s k politisk korrekthet vilket devalverar honom som seriös historiker. Om vi nu bara tar frågan om Rurik, ruser, väringar etc som ett exempel så är frågan uttömd och som Wladyslav Duczo själv konstaterar så har ryska historiker redan kapitulerat inför den massiva flora bevis, historiska som arkeologiska, som visar att Ruser var Svear. Det är väl då typiskt att en svensk B-historiker ska ifrågasätta detta eller sätta frågetecken framför saken. Nu är ju, tack och lov, Dick ingen auktoritet i ämnet så skadan är obefintlig. Tycker bara det är tråkigt att han, kanske omedvetet, vilseleder den breda allmänheten.

 • Hank Wiseman

  Och jag tycker inte om din. Det är väl ett minimikrav att Dick inte ska fabulera? Nu finns det en modern sammanställning om Ruser och Rurik och då kan man hålla sig till det? Om Dick har invändningar mot vad Wladyslav Duczko har skrivit eller hans slutsatser, ja då kan väl Dick skriva det. Om inte, så kan Dick hålla sig till vad den senaste forskningen i ämnet har producerat.

 • Hank Wiseman

  Jag har inget personligt emot Dick bortsett från att han ibland ”skarvar” med sanningen. Jag tycker inte om det. Ett exempel. Om Dick skriver att folk inte ”tänkte” eller ”tyckte” eller ”kände sig som” etc på medeltiden, så reagerar jag. Varför? För att ingen vet. Ingen. Man ska hålla sig till fakta och sen kan man spekulera utifrån det. Vissa spekulationer kan några tycka långsökta, andra inte. Men det är spekulationer. Just vad det gäller Ruser och Rurik så finns det mycket fakta, både historisk och arkeologisk. Vad det gäller den historiska så är det många olika källor, inte bara Nestors krönikor från Kiev.

 • Hank Wiseman

  Brukar bara vara ”vänster” som uttrycker sig som du. Ingen fakta som du tar upp utan bara racka ner på Sverige och svenskar. Nej, Djingis Khan var inte svensk men många i Moskava härstammar från mongoler, det är därför de har såna alkoholproblem. Nedan citerade text är ursprungligen från det ryska ”Pravda” och då måste det ju vara sant?

  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/article997968.ece

 • Hank Wiseman

  Jag angav källan ”Annals of St Bertin” eller ”Annales Bertiani”. Språket är latin. By the way. Dessa två Ruser informerar också kejsaren att, citat: ”… and that they lived in northern Russia, but that their ancestral homeland was Sweden.”

  Tja, Dick har säkert en intelligent förklaring till varför man ska ifrågasätta dessa två ruser om att de var svenskar. Dick påstår ju t ex att folk på den här tiden inte hade någon etnicitet. Ändå uppger de en och kejsaren vet också vad den etniciteten betyder. Dessa svenskar hamnar i fängelse i och med att kejsaren är i krig med danerna, svearnas ”fränder”. Så var det med det.

 • Hank Wiseman

  Ruisrock. Varför klankar du på att jag är anonym? Glashus?

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

  Här har jag problem med att ingen går ett steg längre och ser vad som står i Ansgars Vitan. Observera att det finns tre olika översättningar till svenska, så det är en fördel om de som kan läsa latin gör så. Övriga kan gärna läsa den engelska översättningen t.ex. via ‘Medieval Sourcebook’ på http://www.fordham.edu/halsall/basis/anskar.html läs kapitel XXX till XXXII. Kom ihåg att Rimbert skrev Ansgars vitan tätt inpå händelserna som vi talar om. Det finns forskare som hävdat att Rimbert själv befann sig i området vid tidpunkten för händelserna. Det finns en Rimbert som Rimbert nämner i sin skrift som befann sig i det Baltiska området runt de aktuella åren.

  Det finns mer att säga i frågan än det som sagts ovan. Men man bör nog börja med att se i samtida dokument och skrifter. När det gäller händelserna där Rurik och händelserna finns omnämnda, finns det mer att göra bland källor i österled som finns i ex på KB.

  • Hank Wiseman

   Rimberts ”Vitarii Ansgari” nämns också i boken. Det här är tröttsamt. Av alla kända källor i ämnet så har Wladyslav Duczko samlat dem Alla inklusive arkeologiskt material, utrett var och en av dem samt satt in dem i sitt sammanhang. Läs boken!

   • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

    Nu är du tröttsam. Landhöjningen gör att ditt kära Roslagen inte håller. Med eller utan de källor som finns som ger klar beskrivning om ön som Ruserna kom från när de kom över vatten till östra sidan av Östersjön. Duczko är inte lösningen om än han är bra.

    • Hank Wiseman

     Inger, fortsätt med din amatörforskning men ditt resonemang håller inte. Man blir så trött på diverse amatörer som ska gå emot etablerade forskare som har lagt ner ett liv på sin forskning och sen komma med det ena ogenomtänkta påståendet efter det andra. Alla mer eller mindre långsökta. Vi har i svensk historia västgötaskolan, historieextremisterna i Lund, Palmespanarna och så vidare.

     Saken är klar och ditt ältande är bara tröttsamt. De, Ibn Rustah och Tahir, som angav att Ruserna kom över havet och att de bodde på en ö kunde inte ha någon exakt bild av hur denna ö såg ut. Jag kan gott tänka mig hur det kunde låta när en rospigg skulle förklara hur landet han kom ifrån såg ut. Det kunde inte vara lätt att förklara till det kommer språkförbistringen. En sak till, för de som skrev om Ruserna så var geografin inte huvudsaken. Det räckte med att förklara ungefär var de kom ifrån. Detta i en värld utan detaljerade kartor.

     • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

      Hank,
      du må hacka på mig som du gjort så många gånger under åren. Dock har flera av de källor du påstår inte existerar, alternativt inte behandlats akademiskt, varit uppe till akademisk behandling bl.a. när jag själv skrev min D-uppsats Källorna till svenskt 800-tal i europeiskt perspektiv en kritisk granskning av Lars Gahrns avhandling Sveariket i Källor och Historieskrivning, Institutionen Tema avdelning för Historia 1995.

      Men det finns flera betydligt mer namnkunniga personer än dig och mig som har arbetat med samma källor. Konstigt nog finns i princip alla utom tre av mina källor under åren tillgängliga via KB….. så sitt inte på höga hästar. Kalla inte en person för amatör för amatör är den som inte skrivit ett akademiskt arbete och även om D-uppsats inte räcker till himlen och professionella forskarvärlden, räcker det längre än de forskare som inte tillämpar vetenskapsteori oavsett vilka positioner inom forskarvärlden de sitter på.

      För att återgå till Rurik…… beklagar din okunskap om var amerikanska och canadensiska forskare står i dessa frågor. Men det är väl skillnad på forskare som delar din uppfattning och framstående forskare som inte delar din uppfattning.  Okunnigheten min käre Hank Wiseman står den för som inte presenterar giltiga argument för att stötta upp sin hypotes och som inte är öppen nog att förstå att forskning oavsett nivå aldrig kan gå ut ifrån att den ena eller andra ‘lösningen’ är den som när alla fakta är på bordet kommer att visa sig leda till en hållbar slutsats.
      återgåti

     • Hank Wiseman

      Exakt vilka källor pratar du om och vad är det för information i dem som på något sätt ändrar det jag tidigare skrivit. Försök vara tydlig för en gångs skull!

      Jag bryr mig noll om professorstitlar och D-uppsatser – antingen för man ett intelligent och initierat resonemang eller så gör man det inte.

      Vad det gäller våra kära amerikaner så var det glada amatörer jag avsåg. Det finns gott om amerikanska hemsidor som anger att Rurik var dansk. Inget att göra åt.

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

  Vem är det som är politisk korrekt? Att veta att någon var Rus innebär INTE att vi vet att vederbörande kom från Roslagen. Tvärt om för det finns i österled två äldre källor som klargör var Ruserna hörde hemma.

  En av dessa källorna är Sharaf Al-Zaman Tahir c1056-c1120, Marvasi on China, utgiven London 1942 läs sid 35-36. I Marvasi on China berättas om ön i den stora sjön som är tre dagsresor lång m.m. Samma uppgifter finns även i andra källor från 900-talet då i  samband med att en Yngvarr, Ingvar, Igor, Ingar som avled 943 i mer än 20 källor skrivna före 1000 e.Kr. var med om/ledare av i princip exakt samma saker som det som står på Ingvars stenarna daterade till 100 år senare.

  Ska vi krångla till det lite, så finns det i såväl Adam av Bremen som i Rimberts Ansgars vitan, en Olof som tidsmässigt svarar mot den Oleg som finns omnämnd i de ryska krönikorna. Men så krångligt som att gå in på vilka uppgifter som finns i klosterannaler och kyrkofäders skrifter om honom skall vi väl inte ha det på Rurikdiskussionens nuvarande stadie.

  • Hank Wiseman

   Inger, inget av det du skriver är nytt, absolut ingenting. Allt finns med i Wladyslav Duczkos bok men så förstås så mycket mer eftersom han även är arkeolog. Ruserna var, för andra folk, Svear inklusive Rospiggar, Gutar men kunde även vara andra vikingar, t ex daner och norrmän, men att huvudparten var svear är det inget snack om. Det var så vanligt att svear var i Konstantinopel att äldre västgötalagen säger att den som är i Grekland inte kan ärva. ”Ingsins man arv takär han, män i Girklandi siter”. Västgötalagen gör också skillnad på vem som är Västgöte, Smålänning och Svear, vilket tydligt visar att de var mycket medvetna om etnicitet. Varför skulle de inte vara det?

 • Hank Wiseman

  Ju mer jag läser Dicks ”krönika”, ju mer obegriplig ter den sig. Okunnigheten riktigt lyser. Frågan om Rurik från Roden och Rörik från Danmark är en ickefråga bland etablerade seriösa historiker. De enda som verkar ha tagit till sig att Rurik är från Danmark verkar vara amerikaner och hur goda deras kunskaper om geografi och historia är lämnar jag osagt. Det är typiskt av Dick, ”skolad” i Lund, att kalla Nestorskrönikan från 1100-talets kiev ”dålig”.

  Det mest mystiska med Dicks artikel är varför han lyfter upp frågan ”Svensk” eller ”Dansk” när det viktiga ligger i begreppet ”Ruser”, ”Väringar”, ”Varjager” etc och deras ursprung (ingen tror att Ruser, generellt sett, var Daner). Detta bortser Dick helt ifrån? Varför? Ännu djupare okunskap eller därför att frågan inte är ”politiskt korrekt”?

  För min egen del har jag raderat ut Lund som en plats där det bedrivs seriös historieforskning. Weibull förstörde Lund i grunden.

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

  På förekommen anledning vill jag rikta intresserades blickar mot ett antal källor som sällan diskuteras här i Sverige.

  Photius patriark i Konstantinopel 858-867 samt även en period senare (d. 893) Beskrev i epistel för 866-867 hur kristnandet gick till för de Rusiska prinsarna. (finns en hel del intressanta uppgifter i Photius kvarlämnade verk. Hans uppgifter styrks av John Zonara Paralipomen (skriven runt slutet av 1110-talet) där Zonara också berättar liknande historia med fler detaljer. Sedan har vi Nicetas Paphlagonitus, visserligen bara ett fragment men där det ändå framgår samm uppgift som t.ex. Biskop Liutprand (text finns lättillgänglig om man söker på Thomsén V, samlede Afhandlinger I utgiven 1919) som jämnställer ruser med Norrmannos.

  Härutöver finns det skäl att jämföra Nestors krönikan med Sylvester’s Novgorod Annals…
  Birünï skrev i ‘Tahdïd’ 1125 (obs engelsk översättning används här) ”the coast-dwellers of the sea of Varangians…..” finns en hel del intressanta uppgifter för den som bara vill läsa…..

  Men det är klart – de som vill ha färdiga uppfattningar och inte är beredda att ompröva sin egen uppfattning när ny kunskap eller gammal kunskap som är okänd för personen kommer fram – den ser inte skogen för bara trän.

  • Hank Wiseman

   Tack Inger för att vi börjat få lite fakta från de källor du nämner. Inte så mycket som jag skulle vilja, men det är ett steg i rätt riktning och sådana skall uppmuntras. Den information du gav ger dock inget nytt.

   Som jag ser det så är Rusernas identitet helt klarlagd. De är Svear men i detta inkluderas även rospiggar och gutar. Icke-skandinaver inkluderar även daner och norrmän i begreppet men de har varit en minoritet.

   Vad det gäller Rurik själv, så är det svårt att se att han inte skulle vara Svear om folket var det. Den s k DNA-undersökningen av ”Rurik-ättlingar” ger jag inget för eftersom ingen har access till DNA som man med säkerhet vet verkligen tillhörde Rurik.

   Det kommer mer information om ruserna fortlöpande allt eftersom fler arkeologiska utgrävningar görs i Ryssland. Genom att jämföra DNA med begravda ruser i t ex Gnezdovo så kommer vi att få direkta bevis för var de kom ifrån. Dock kommer med största sannolikhet Dick inte vara inblandad i den intressanta och viktiga forskningen.

   Tack vare professionella och skickliga svenska arkeologer och historiker, så vi vet t ex redan att de som anföll och brände Birka var ruser från Gnezdovo.

   • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

    Tänk vad långt du kommit Hank. Du borde vara glad och inte bitter.
    Visserligen saknar du det mesta man kan begära av en forskare när det gäller vetenskapsteoretisk analysförmåga, men du är ju så säker på att du har rätt och andra har fel. Fråga dig varför de som inser att det krävs giltiga argument och god textanalys likväl som analys av vilka premisser som måste vara sanna för att varje enskilt argument för en hypotes skall kunna leda till en hållbar slutsats.

    • Hank Wiseman

     Det är inte jag som kommit långt, Inger, det är proffessionella forskare. Jag är glad, jag är glad för att vi har proffessionella forskare som t ex Wladyslav Duczko och Charlotte Hedenstierna-Jonsson. Forskare som för forskningen framåt och inte bakåt. Forskare som inte är politiskt korrekta utan just objektiva forskare. Det är därför t ex Charlotte Hedenstierna-Jonsson börjar sin avhandling med att definiera skillnaden mellan en krigare och en soldat. Garnisonen på Birka bestod av krigare, inte soldater. Denna definition är en sak som Dick Harrison aldrig skulle göra av den enkla anledningen att han i grunden inte förstår skillnaden. Inte ens den svenska försvarsledningen förstår denna skillnad men för att förstå vår historia, så måste man förstå en sådan skillnad. Det är därför den bysantinske kejsaren anställer Svear och andra vikingar till sitt Väringagarde. För att de är krigare och fruktade sådana. Annars kunde han ju ha anställt slaver eller ungrare till sitt garde, men det gjorde han inte.

     Om du har något att invända mot min analys, gör det då men ange då exakt vad som är fel.

     Jag är anställd av ett multinationellt företag för att just göra analyser så där har du inget att komma med, men jag sitter inte i sandlådan och ifrågasätter det uppenbart självklara. Du ser inte skogen för alla träden, Inger.

     • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

      Du talar om det jag redan visste.
      Skrämmande att du så gärna avslöjar din egen okunnighet.

     • Hank Wiseman

      Okunnighet om vad? Har sällan stött på en sån svammlande nolla som du.

     • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

      Användandet av Ad Hominem avslöjar okunskapen om skillnaden mellan giltiga och ogiltiga argument.
      Svamlandet hos min bäste herre som inte klarar av att presentera giltiga argument och som tror att han själv kan mer än de som läst historia på akademisk nivå men inte delar hans uppfattningar, det svamlandet avslöjar mer än så.

 • Hank Wiseman

  För att återknyta till ämnet Ruser så skulle jag vilja belysa några källor inklusive centralt innehåll.

  Bysantinska/grekiska källor gör alltid skillnad på Ruser och slaver. I sin avhandling ”De administrando Imperio” av Constantine VII så räknar han upp Dnieprs forsar både med slaviska namn och rusiska. Här är de rusiska namnen:
  – Essoupi (fornnordiska vesuppi: ”sov inte”)
  – Oulvorsi (fornnordiska holmfors: ”öfors”)
  – Gelandri (fornnordiska gjallandi. ”den skrikande/alltid gäll”)
  – Aeifor (fornnordiska eiforr. ”alltid rasande”)
  – Barouforos (fornnordiska barufors: ”vågfors”)
  – Leanti (fornnordiska leandi: ”leende, skrattande”)
  – Stroukoun (fornnordiska strukum: ”strykande”)

  Följande finns nedskrivet på en gotländsk runsten:
  ”Bjärtmålad uppställde denna
  sten Hejbjarn och hans broder
  Rodvisl, Oystain och Emund som
  har uppställt stenar efter Ravn
  söder om Rufstain. De kom vida
  till Aifur. Vifil gav uppdraget.”

  Till sist får vi inte glömma ”Ingvarståget”, ca 1038, den sista stora färden österut. 26 runstenar varav 24
  i mälardalen och 2 i Östergötland berättar om denna olycksaliga färd varifrån bara ett fåtal kom tillbaka.
  Den nordligaste runstenen finns i Tierp, den sydligaste i Norrköping (Sylten). Deltagarna är jämnt fördelade mellan husabyarna med undantag från Attundaland. Man tror att de behölls hemma av försvarsskäl. Ooops – Dick påstår ju att Sverige inte fanns då…

 • Anonym

  Vilket specifikt, och till vilken deadline tidigast onsdag kl 17.45? luckyluke@hotmail.com  

 • Vendela

  700 kvadratmeter kläder..ganska logiskt egentligen. Tack för lösningen på gåtan Anders Hanquist… 

 • Anonym

  Snarare än synonymt med kvadratmeter, är det inte mer troligt att det var nåt slags slang som sen snabbt gick ur modet? Idag säger vi ju kvadrat när vi menar kvadratmeter, om 50 år kanske ingen fattar vad som menas med t.ex. ”100 kvadrat”.

 • Anonym

  För mej är plan tex våningsplan inte golvyta. Men nu har lösningen kommit även om jag inte tror ricktigt på den men det viktigaste är att jag nu åter kan sova lugnt om natten för detta har varit en pärs utan dess like.

 • Anonym

  Om ovanstående stämmer kan ju synonymet vara ”700 kvadartplan”, vilket i mina öron ju skulle kunna vara gångbart även idag.

 • Anonym

  YESSS!!!! – plötsligt kan jag annonsera min lägenhet som en enorm skyskrapa om 80 plan!

  • http://www.facebook.com/people/Jonatan-Rullman/100002033738497 Jonatan Rullman

   Nej, men du kanske kan komma undan med att annonsera den som en lägenhet om 80 plan. Under förutsättning att en ev. process ser H&Ms reklamavdelning på 50-talet som en trovärdig källa.

 • http://profile.yahoo.com/XGWNVCAP5E4TECATWXHGUNLGTM Erik

  Har reklam någonsin varit logisk ? Diskussionen gick väl såhär ungefär:

  Reklambyrån:

  – Ska vi inte skriva ”700 kvm” på skylten, så folk fattar vilken gigantisk klädbutik vi har
  – Bra idé, men fattar folk verkligen vad kvm är, det kräver ju ändå lite utbildning
  – Jo, det har du rätt i
  – Hmmm, vi kallar det ”plan” istället, det är ju logiskt
  – Skitbra idé, så får det bli.

  Kunden: Vad är ”700 plan” ? Helt snurrigt, vad menas ?

 • Anonym

  Det finns stora klinkers som mäter 100×100 cm. Kanske det fanns/finns även andra byggmoduler som skivor, matttbitar etc som har dessa mått. Kanske dessa hade smeknamnet plan på den tiden? Och att det var såna som användes till golvet?

 • Anonym

  Vad glad han ser ut.

 • Anonym

  Joråsåatte, senast i Norrbottenskuriren för ett knappt år sen gick det angående en ny butik i Luleå att läsa: ”Den nya butiken ska rymmas på cirka 450 kvadratplan i det övre planet av Shopping.” Så det finns tydligen de som säger så (även om det var det enda som gick att hitta när man googlade på ordet). http://mobil.kuriren.nu/Default.aspx?id=6030605&p=Senaste+nytt

 • Anonym

  Märkligt att SvD, en stor morgontidning, inte kunde fråga H&M själva.

  • Anonym

    Inte läst hela artikeln?

 • http://lennart-svensson.blogspot.se/ mirotanien

  Tack för lösningen på gåtan. Jag lutade åt att det hade med Stockholms 700-årsjubileum att göra men så enkelt var det alltså inte.

 • Anonym

  jag skrev kvadratmeter 13 timmar sen.. ingen hedersomnämning?

Matprofilen

Hon vill sprida den marockanska maten

Testa en marockansk klassiker.

Rosé – är det bra
eller dåligt?

Mölstad

Snart dricker vi mer rosé än vitt.

Fem rosa sommarfavoriter

Tips

Guidning i den svårnavigerade rosédjungeln.

Här är hetaste matfestivalerna

Säsong

Matfest för foodies och nybörjare.

Bar Central krånglar inte till det

Krogguiden

Rejält krubb utan krusiduller.

Mysiga innergårdar
– som är hetast i vår

Säsong

Här hittar du sköna ställen.

Odla en smakfull örtagård

Säsong

Enkla knepen för en odlingssuccé.

Sparrisodlarna i skärgården

Säsong

Tid för den gröna primören.

Koka soppa på din blomstrande potager

Säsong

Låt grönsakslandet blomstra!

Krogguiden