Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Hur är det med sambandet mellan smuggel och skatter? Just nu pågår en dispyt mellan alkoholforskare och verkligheten i form av polis och tull. Forskarna påstår att smugglingen minskar medan polis och tull menar att den tvärtom ökar.

Forskarna på Stockholms universitet är utsedda av socialdepartementet för att utvärdera hur mycket av vår all alkohol i Sverige som smugglas, bränns hemma och förs in över gränsen legalt av privatpersoner. Jag vet inte hur de går tillväga men nog känner jag större tilltro till tull och polis vet att de gör allt fler tillslag trots att insatserna är desamma.

Bordershop i Puttgarden är en gigantisk flytande alkoholbutik.

Alla som jobbar inom alkoholbranschen följer detta noggrant. De har koll på hur mycket som säljs på dessa gigantiska flytande butiker i Puttgarden och alkoholparadis på andra ställen.

Jag tycker att det är ett elände alltihop. Var och en som sett dessa varuhus med sprit, vin och öl staplat på varann i tre våningar kan bli nykterister för mindre. Osmakligt är ordet. (Jo, jag vet att det finns en liten avdelning för bättre viner.)

Effektivitet går före estetik. Det är bara att stapla på.

Hur mycket smuggel det än handlar om i liter så borde regeringen ta tag i detta med detsamma. Och inte bara starta en utredning som rinner ut i sanden. Jag undrar då hur klokt det är att höja alkoholskatten? För om det är något dessa alkoholens gränshandlare lockas av så här det att ”tjäna” ännu mer pengar på sina hamstringsresor till de tyska kusttrakter. Mycket av det säljs till ungdomar.

Sverige sitter som vanligt i en knepig sits när de vill hålla en hög alkoholskatt för att främja folkhälsan (och tjäna pengar) – men inte så hög att missbruket ökar på grund av smuggel och halvillegal privatimport.

I sommar kan detta bli värre än någonsin. Huvvaligen.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.