X
Annons
X

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Uppumpade viner är inte kul. I dagens tryckta SvD finns en krönika om ekchips, ekfat och viner med alldeles för mycket av allt. Det började en gång med den vita Lindemans Bin 65 på 1990-talet. Sedan dessa har de vita vinerna blivit betydligt elegantare.

Nu är det istället många röda viner som packas med allt som går: frukt, extrakt, ekfat och alkohol. Tanken är väl att ju mer allt som finns desto mer kan man ta betalt. Vissa är helt i obalans med tydlig spritighet – andra är mer balanserade men smakar som portvin. Jag tycker det är tokigt.

Jag ska inte skylla på Amaronetrenden – men faktum är att just Amarone nu drar upp mot 17 procent alkohol. Och nog har framgången för Amarone och Ripasso skapat en marknad för dessa superpackade viner.

För mig är alltihop väldigt svårtuggat – i alla avseenden.

Uppumpade viner

Här är sju viner med tuggmotstånd: packade med frukt, extrakt, ekfat och alkohol. Se listan nedan.

Igår provade jag nya årgångar i oktober och provade mig igenom denna parad av viner. Se alkoholhalten i listan nedan. Du kan själv döma genom att prova dem – de finns i fasta sortimentet.

• La Tyre 2010, 795 kr, 15,5% alk (Alain Brumont)

• Finca Sophenia Reserve Malbec 2012, 99 kr, 14,5% alk

• Chakana Estate Selection Malbec 2012, 109 kr, 15% alk

• Gestos Cabernet Sauvignon 2012, 89 kr, 14,5 (Finca Flichman)

• Tahbilk Shiraz Museum Release 2006, 149 kr, 13,5% alk

• Amarone della Valpolicella Classico 2009, 379 kr, 16,5% alk (Zenato)

• Domìni Veneti Amarone Classico 2010 750 189 252 15% alk (Cantina Valpolicella Negrar)

Om Vinbloggen



Välkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.