Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Har Systembolaget något att lära? (1). I Sverige säger vissa att urvalet på Systembolaget är det bästa i världen. Då jämförs nästan alltid med det vinurvalet i livsmedelsbutiker och på varuhus i utlandet. Men det är inte hela sanningen. I de flesta länder utanför Norden finns specialiserade vinhandlare med både enorma urval och mer sparsmakade. Det ligger sällan på stora butiksgator.

Här är ett exempel på en modern elegant schweizisk vinbutik.

Här är ett exempel från Schweiz på den mer eleganta. En stor luftig butik med stiliga vinfack uppdelade efter länder. Vinerna var av hög kvalitet genomgående – och här fanns de flesta länder representerade. Det var sålunda inte billigt vilket tydliggörs av att längst bak i lokalen fanns ett urval viner i lådor där ingen flaska kostade mer än 25 schweizerfranken (ca 170 kr). Det lät som att ”här hittar du billiga viner”.

I samma lokal fanns också ett vinprovarrum med stort modernt kök som lånades ut till alla som ville.

En stor del av butiken upptogs av ett rum där man kunde prova vin. En vinprovargrupp kunde helt sonika träffas här och plocka viner från butiken för sin provning. Där fanns också ett stort kök. Där kunde man hyra in kockar eller också samlas ett gäng för att laga sin egen mat tillsammans.

Och var gång man blev sugen på ett nytt vin var det bara att gå ut i butiken för att botanisera.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.