Läsare: ”Sista spökresten av Hamngatsbacken”

I helgen inleddes en ny satsning här på bloggen – poddradio om Stockholms gator. Den har vi skapat eftersom många av er läsare har efterfrågat guideturer. I varje avsnitt fokuserar vi på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Först ut var läsaren Kerstin Oddsdotter som har många starka band till Hamngatan.

Jag gläds förstås mycket över att så många har mejlat egna bilder och historier om Hamngatan – allt från upplevelser av Hamngatsbacken till Blanch café. Jag har samlat en del i ett bildsvep som ni når via denna länk.

Bland annat visas där denna fina bild – tagen av Kerold Klang.

hgklang500

Han var på plats när sista biten av Hamngatsbacken försvann på slutet av 1960-talet. ”Det var sista spökresten av Hamngatsbacken. Jag tror att det var i Erland Josephsons besjälade backe (han skrev så i sina memoarer) som det gamla Norrmalm brast”, skriver Kerold bland annat. Kerold Klang beskriver också detta närmare i sin blogg som du når här.

Ni som inte har testat podden med vandringen på Hamngatan får gärna göra det (beskrivning längre ner i inlägget). Om ni vill lägga till en dimension i upplevelsen kan ni promenera mellan platserna samtidigt som ni lyssnar. Ta då gärna hjälp av kartan som ni kan ladda ner via denna länk.

karta

Ni kan också se platserna som vi besöker i ett bildspel som du hittar via denna länk – givetvis bilder både från förr och nu. Här ett exempel – snacka om förvandling från Sagerska husen till dagens Nordea:

Foto: Vänstra bilden: Lennart af Petersens/Stockholms stadsmuseum. Högra bilden: Johan Lindberg

Det som skiljer den här satsningen från tidigare Mitt Stockholm-material är att den är exklusiv för SvD-prenumeranter. Om du inte prenumererar kan du dock prova SvD digital för 1 kr i en månad. Sedan övergår det i vanlig prenumeration om du inte säger upp den.

Här en manual för hur du når podden. Det är några steg, men ska gå på ett kick om allt går som det ska med all teknik.

Så här gör du som prenumerant för att ta del av Mitt Stockholm-podden:

1. Logga in på svd.se/minasidor. Ditt användarnamn är din mejladress eller ditt kundnummer. Om du inte kan ditt lösenord kan du enkelt få ett nytt skickat till dig genom att trycka på knappen ”Glömt ditt lösenord?”

2. På Mina sidor klickar du på fliken Mina erbjudanden

3. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

4. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Så här gör du som inte är prenumerant:

1. För att lyssna på podden behöver du en aktiv SvD prenumeration.

2. Du kan prova SvD digital i en månad för 1 kr. Klicka här. Om du gillar SvD digital så övergår din provmånad automatiskt till en tillsvidareprenumeration på SvD digital. Om du säger upp din prenumeration inom provmånaden betalar du endast 1 kr.

3. Efter att du har tillgång till SvD digital loggar du in på SvD.se/minasidor med de inloggningsuppgifter du valde vid din beställning. Podden hittar du sedan under Mina erbjudanden.

4. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

5. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Denna första poddsäsong kommer vi att besöka fem Stockholmsgator. Ni får gärna komma med önskemål eftersom alla avsnitt inte är spikade än. Välkomna att lyssna!

 

Ny poddsatsning – upptäck pärlor på Hamngatan

I dag inleds en ny satsning här på bloggen – poddradio om Stockholms gator. Den har vi skapat eftersom många av er läsare har efterfrågat guideturer. I varje avsnitt fokuserar vi på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor.

Först ut är läsaren Kerstin Oddsdotter som har många starka band till Hamngatan. Kerstins farfar Oscar har en viktig plats i gatans historia – han låg bakom NK:s allra första julskyltning. Ni som lyssnar på podden kommer att få höra om Kerstins upplevelser kopplade till Allan Edwall, korvgrillning och ett hus med fantastiska balkonger.

Om ni vill lägga till en dimension i upplevelsen kan ni promenera mellan platserna samtidigt som ni lyssnar. Ta då gärna hjälp av kartan som ni kan ladda ner via denna länk.

karta

Ni kan också se platserna som vi besöker i ett bildspel som du hittar via denna länk – givetvis bilder både från förr och nu. Här ett exempel – snacka om förvandling från Sagerska husen till dagens Nordea:

Foto: Vänstra bilden: Lennart af Petersens/Stockholms stadsmuseum. Högra bilden: Johan Lindberg

Det som skiljer den här satsningen från tidigare Mitt Stockholm-material är att den är exklusiv för SvD-prenumeranter. Om du inte prenumererar kan du dock prova SvD digital för 1 kr i en månad. Sedan övergår det i vanlig prenumeration om du inte säger upp den.

Här en manual för hur du når podden. Det är några steg, men ska gå på ett kick om allt går som det ska med all teknik.

Så här gör du som prenumerant för att ta del av Mitt Stockholm-podden:

1. Logga in på svd.se/minasidor. Ditt användarnamn är din mejladress eller ditt kundnummer. Om du inte kan ditt lösenord kan du enkelt få ett nytt skickat till dig genom att trycka på knappen ”Glömt ditt lösenord?”

2.Mina sidor klickar du på fliken Mina erbjudanden

3. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

4. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Så här gör du som inte är prenumerant:

1. För att lyssna på podden behöver du en aktiv SvD prenumeration.

2. Du kan prova SvD digital i en månad för 1 kr. Klicka här. Om du gillar SvD digital så övergår din provmånad automatiskt till en tillsvidareprenumeration på SvD digital. Om du säger upp din prenumeration inom provmånaden betalar du endast 1 kr.

3. Efter att du har tillgång till SvD digital loggar du in på SvD.se/minasidor med de inloggningsuppgifter du valde vid din beställning. Podden hittar du sedan under Mina erbjudanden.

4. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

5. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Denna första poddsäsong kommer vi att besöka fem Stockholmsgator. Ni får gärna komma med önskemål eftersom alla avsnitt inte är spikade än. Välkomna att lyssna!

 

Bilder från tiden före Sergels torg

Läsaren Gunnar Nordqvist har tidigare visat upp sina fina bilder här på bloggen. Här är nu två till.

Så här skriver Gunnar: Du hade en läsarbild för ett tag sedan som visade hötorgsskraporna i slutet av 60-talet. Här får du en bild från andra hållet som är tagen av mig mot det som är kvar av rullstensåsen (tror jag) med Skandinaviska bankhuset till vänster. Sedan kom Kulturhuset. Du får också en bild med gropen där Sergels torg växte upp. Hoppas de kan komma till användning. Det är diabilder scannade med 2400 dpi”.

Sergels-torg1969ny

Här är bilden från Sergels torgs-gropen:

Sergels-torg-före-1

Om ni vill se ännu mer om Sergels torg så finns denna film som vi gjorde här på bloggen förra året. Där framgår hur man såg på torget när det var nytt 1973 (se denna länk):

 

Lösningen på veckans Stockholmsgåta

Då är det dags för lösningen på veckans Stockholmsgåta. Det handlar om Stora stenskjulet vid Radiohuset – vilket många av er läsare till slut listade ut. Här ännu en bild där vi närmast ser statyn av radio- och tv-legendaren Lennart Hyland (Radiohuset syns i höger bildkant).

sk

Foto: Johan Lindberg

Tack för det stora intresset – över 400 läsare mejlade in gissningar. Allra snabbast med rätt svar var Micke Seid följd av Hans Gustafson, Lovisa Westerdahl, Kjell Åkerberg och Per Schönning.

Stora stenskjulet uppfördes 1750. Det användes under många år som kanonförråd och vagnslider (förvaring av jordbruksredskap och gårdens vagnar). I skriften ”Radiohuset, kv Förrådsbacken i Stockholm” finns många intressanta fakta. Bo Ancker skriver där bland annat att Stora stenskjulet var en slags centraldepå för den svenska kanontillverkningen från exempelvis Eskilstuna, Skultuna, Ankarsrum och Bofors. Hästar drog och släpade eldrören ut och in genom portarna på kullerstenen som ännu finns kvar.

Så här skriver Bo Ancker vidare i skriften: ”Avslutningsvis brukar jag summera epoken med att läsa – alt. sjunga – andra versen av ”Björneborgarnas marsch” med text av Runeberg: ‘Bort! Bort! Vila, rast och fred- En storm är lös, det ljungar eld och fältkanonens åska rullar’. Denna svenska fältkanon, vars åska här hörs rulla, kom med allra största säkerhet från Stora Stenskjulet”, skriver han.

Men varför heter det Stora stenskjulet? Jo, därför att det skulle klinga ihop med byggnaden Stora träskjulet som fanns i närheten fram till slutet av 1800-talet. I en del av Stora stenskjulet bodde länge en vapenhantverkare med familj. De hade en trädgård och ginade över Artillerikyrkogården när de skulle ut och in. I våningen ovanpå bodde en annan civilanställd hantverkare med familj.

Här en bild från modernare tider – 1970 – då Sveriges radio hade byggnaden som restaurang.

3221356_2000_1536

Foto: SVT Bild

Här ser ni platsen på en karta – 1899 jämfört med i dag. Det inringade visar de tre byggnader som i dag är kvar på platsen – varav den långa naturligtvis är Stora stenskjulet:

karta

Karta: Stockholmskällan

Här en bild på Stora stenskjulet från Gärdesgatan:

g

Det har kommit in många spännande berättelse från läsare – här några:

Lars: ”Det där ser ut som den gamla byggnaden på Radiohustomten, länge personalrestaurang och nu kontor för bl.a Unionen. Lite orättvist i så fall, eftersom marken bara får tillträdas av SR- och SVT-anställda och deras gäster”.

Tommy: ”Byggnaden var personalmatsal en gång i tiden, men används nu för andra ändamål. T ex fackliga klubblokaler och hemliga planeringsrum för Melodifestivalen…”.

Per Schönning har mycket kunskap om området. Han tillför bland annat detta: ”Jag bor i det hus som många av Sveriges Radios och SVT:s chefer flyttade in i när verksamheten förlades intill. Glömmer aldrig när TV-chefen Nils Erik Bæhrendtz skulle klappa vår lilla tax på magen i trappan innan hunden hade varit ute och fick sig en dusch i ansiktet! Det tyckte Nils Erik bara var kul. Stora Stenskjulet gjordes om till restaurang för Sveriges Radio-TV men det krävde mycket jobb för man hade provskjutit med olika eldvapen inne i det långa huset!”.

Här berättar Per vidare om en historisk händelse på platsen: ”Det statliga byggnadsminnet Kungliga Borgen uppfördes 1818 på högsta punkten på berget framför Drottningberget över Ladugårdsgärdet för att Karl XIV Johan bekvämt skulle kunna följa de militärövningar, exerciser och krigsskådespel som redan då hade mycket gammal tradi­tion där. Den platsen gav god sikt från sydost runt kompassen till nordost över det öppna gärdet. Platsen var inte slumpmässigt vald. I nordost invaderade danska skepp med tyska knektar 1517 vid Lindarängsviken i Lilla Värtan – ett stort slag stod där svenskarna ner mot Vädla Kungsladugård lyckas slå tillbaks invasionsstyrkorna. 400 danskar och tyskar stupade. Platsen var i sydvästra delen av kvarteret Förrådsbacken. Den s k Radio-/TV-eken på Oxenstiernsgatan bevittnade detta slag, men fälldes av trafikkontoret strax innan 500 årsminnet av slaget vid Vädla ska celibreras. Inget minnesmärke finns ännu men borde placeras vid Berwaldhallen”.

Per tipsar också om en intressant film om planeringen för Sveriges Radios hus från 1957 finns att se via denna länk.

Karin Holmgren: ”Jag växte upp på Gyllenstiernsgatan på 1950-talet när den var gränsgata dvs den sista gatan mot Ladugårdsgärdet. Bebyggelsen tog slut här och mittemot vårt hus höll Svea Livgarde till med sina övningar. Jag minns att det var ett taggtråds- stängsel och ett dike som vi gick ner i och genom taggtråden, där växte syrener som vi plockade men inte fick. Detta var ”ett paradis”; vi barn hade obegränsade lek- utrymmen och vi spelade brännboll – ett av de bästa minnena från min barndom. Sen blev gatan asfalterad och då spelade vi brännbollen där. Det fanns bilar men ingen trafik. När vi kom så drog Svea och Göta Livgarde härifrån men det fanns en liten övergångstid då jag minns hur de värnpliktiga marscherade i långa rader fram och tillbaka. Karlavägen såg ut som en landsväg och knappt det. Man kan nästan se framför sig de sista kor och getter som gått ut på gärdet för att beta. När TV-ekens öde var avgjort väckte den starka minnen och känslor hos inte bara mig utan också hos många andra”.

Karin Holmgren hörde ju också av sig när vi tidigare på bloggen fokuserade på Tv-eken. Hon mejlade då över denna fina bild som är tagen från balkongen på Gyllenstiernsgatan 1951. Lägg märke till Tv-eken längst till höger och den då helt annorlunda Oxenstiernsgatan. Då fanns ju varken Tv-huset eller Kaknästornet…

Foto: Georg Assarsson

En som också har väldigt mycket kunskap om denna plats är läsaren Jan Dock – som tidigare medverkat i bloggen i den nämnda filmen om TV-eken – se denna länk.

Så här skriver Jan Dock: ”Förrådsbacken – där det nuvarande Radiohuset och TV-huset finns – har anor sedan århundraden tillbaka. Mina minnesbilder sträcker sig från slutet av 1940-talet och över 50- och 60-talen. Född hösten 1943 växte jag upp på Valhallavägen mitt emot Gärdesskolan och flyttade 1955 till nybyggda fastigheten Oxenstiernsgatan 31 och bodde där till dess att jag flyttade till studentrum 1963. Mina föräldrar bodde kvar i lägenheten så länge de levde, min mor avled -99″.

Här Jan Docks bild på en kamrat på Gärdet 1957.

dock1

Här fortsätter Jan Docks historia: ”Detta innebar att jag vid återkommande besök kunde följa förändringen på och kring Oxenstiernsgatan. I unga år lekte vi på det nerlagda militärområdet, rikligt försett med buskar och hög växtlighet samt gamla spännande hus. Det som heter Carl XIV Johans förrådshus låg högt och lite mer oåtkomligt för oss. Det fanns massor av bråte på området som var inhägnat med rostigt ståltrådstaket, här och var trasigt och genomsläppligt. De gamla stenbyggnaderna, som jag efterhand lärde mig namnen på, tyckte vi var häftiga och annorlunda och i början nog lite skräckinjagande. Det löpte ett vattenfyllt dike utefter Valhallavägen nedanför området och där letade vi efter småfisk, grodor och ödlor. Senare under gymnasietiden väcktes mitt livslånga fågelintresse och militärområdet och hela Ladugårdsgärdet var något av en oas att upptäcka fåglar i, inte minst under flyttningen höst och vår. Jag minns t ex min första blåhake i ett snår, ja, då bultade hjärtat. En jätteflock snösparvar fladdrade omkring som stora snöflingor en blåsig marsdag. Fjällvråkar kunde cirkla över området på väg norrut. En berglärka fann jag en gång i en flock sånglärkor, på flytt söderut, på fältet nedanför Borgen. Att en tidig vårdag strosa omkring på Gärdet, som vi sa, under sånglärkornas jubel minns jag ännu som något stort. Och att dra ut förbi Hakberget en kolsvart höstkväll och spana efter planeter och senare även passerande Sputnik var ett äventyr – inga lampor distraherade! Oxenstiernsgatan var ju på 50talet en grusväg med den mäktiga eken i centrum. När Radiohuset stod klart 1961 förändrades platsen även om det sk Stora Stenskjulet stod kvar – lika långt som det jättelika radiohuset (160 m) nu med status som personalmatsal. Oc h när TVhuset var klart 1969 kom hela området att vara annorlunda. ”TV-eken” var nu inte längre ett gammalt vackert, skuggande träd i en backe utan stod omgivet av tätnande och brusande trafik. Trädet fälldes 2011 pga bedömd risk att kunna skada trafikanter”.

Här ytterligare en bild tagen av Jan Dock från 1957. Det är Karl-Johans-förrådet – taget från balkongen på Oxenstiernsgatan-Taptogatan:

förrådssbacken-div-020

Om du har en egen historia om platsen så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

Jan Docks balkong ser ni längst ner i det vita huset till vänster på bilden. Lägg märke till att varken Tv-huset eller Kaknästornet fanns vid denna tidpunkt…

Kriminalitet är just nu aktuellt på Stadsmuseet och Medeltidsmuseet genom utställningen Skuggsidan – en tidresa genom Stockholms brottshistoria. Jag har därför samlat några exempel på uppmärksammade brott i Stockholms historia – bläddra gärna i bildspelet och läs historierna.

kärlekny

Foto: Stadsarkivet

Ta också gärna en titt på någon av kortfilmerna som gjorts här på bloggen – se denna länk eller klicka på bilden.

 Välkomna tillbaka till en ny Stockholmsgåta framöver!

Veckans gåta: Ännu en bild

Då är det dags för ännu en ledtråd till veckans Stockholmsgåta! Här är en ny bild – som vanligt ska ni lista ut var i Stockholm bilden är tagen:

bild-3

Bilden tog jag häromdagen (här kan ni se bild 1 och här är bild 2). Mejla in din gissning till mittstockholm@svd.se. Fler ledtrådar följer fram till fredag då du kommer att få en spännande historia om platsen.

Ta också gärna en titt på någon av kortfilmerna som gjorts här på bloggen – se denna länk eller klicka på bilden.

 

Nya bilden ger gåtans lösning?

Då är det dags för en ny ledtråd till veckans Stockholmsgåta! Här är en ny bild – som vanligt ska ni lista ut var i Stockholm bilden är tagen:

bild-2

Bilden tog jag häromdagen (liksom första bilden som ni kan se här). Mejla in din gissning till mittstockholm@svd.se. Fler ledtrådar följer fram till fredag då du kommer att få en spännande historia om platsen.

I väntan på nästa ledtråd får ni gärna läsa om SvD-läsarens Jan Holgerssons historia. Det han håller i på bilden är en skärva från en av de bomber som Sovjet släppte över Stockholm 1944. 

Jan-Holgersson

Jan Holgerssons farmor och farfar bodde i Lillängen i Nacka. På kvällen den 22 februari 1944 hörde de plötsligt ett kraftigt dån i trädgården. ”Hade den exploderat hade jag inte stått här i dag”, säger Jan Holgersson. Läs mer om denna historia och se bilder från skadade hus på Södermalm via denna länk.

Ta också gärna en titt på någon av kortfilmerna som gjorts här på bloggen – se denna länk.

 

Ny gåta – var i Stockholm är vi?

Då är det dags för en ny Stockholmsgåta! Här är startbilden – som vanligt ska ni lista ut var i Stockholm bilden är tagen:

s1

Bilden tog jag häromdagen i vårsolen. Mejla in din gissning till mittstockholm@svd.se. Fler ledtrådar följer fram till fredag då du kommer att få en spännande historia om platsen.

Över 100 gissningar kom in under förmiddagen – här är två av läsarmejlen som kommit in:

Hanna: ”Jag har en känsla att det är på Södermalm, men jag kommer inte på var. Samtidigt vore det märkligt om det såg ut så i det moderna Söder. Men Hornsgatan får bli en första gissning!”.

Sven: ”Jag tror att det på Hantverkargatan”.

I väntan på nästa ledtråd får ni gärna ta en titt på bildspelet om Kungsgatan. Klicka på denna länk eller på bilden:

kg500

Foto: Stadsmuseet  och Johan Lindberg

Ta också gärna en titt på någon av kortfilmerna som gjorts här på bloggen – se denna länk.

”Del av Sovjet-bomb mot Stockholm 1944″

Ni bloggläsare har verkligen otroligt mycket kunskap och bilder/intressanta föremål. Exempelvis mejlade Jan Holgersson över en mycket spännande bild – nämligen den här:

Jan-Holgersson

 

Det som Jan Holgersson håller i på bilden är en skärva från en av de bomber som Sovjet släppte över Stockholm 1944. Jan Holgerssons farmor och farfar bodde i Lillängen i Nacka. På kvällen den 22 februari 1944 hörde de plötsligt ett kraftigt dån i trädgården. ”Hade den exploderat hade jag inte stått här i dag”, säger Jan Holgersson.

Läs mer om denna historia och se bilder från skadade hus på Södermalm via denna länk. Här en av dessa bilder:

SSMF034057S

Om du har någon egen upplevelse eller historia kring detta så mejla gärna till mittstockholm@svd.se

Förra veckan handlade ju Stockholmsgåtan om Kristineberg. 86-årige Rune Lysén berättade då en spännande historia om hur det var att bo i ”barnrikehus” på 1930-talet. Nu har han mejlat in en fin bild som han skriver så här om: ”Skickar bild från min morfars Gustav Ling nya bil år 1923 poserande med fru och bekanta. Bilden är tagen vid Långholmsgatan”.

hpqscan0001

Tack för denna härliga bild som ger oss en fläkt av svunna tiders Stockholm.

Sedan kom även ett roligt mejl från Micke Rahm, apropå förra veckans uppmärksammande av Hornsbergsgaraget. Så här skriver han: ”Det fanns en gång på Kungsholmen ett läkemedelsföretag som hette KABI. Ursprungligen hette det Kärnbolaget Aktiebolag Biokemiska Industrier, som blev KABI. Idag återstår bara Fresenius Kabi av detta och är tyskägt och en del av den gamla Vitrumtillverkningen finns kvar i Uppsala. Jag jobbade på Kabi när jag pluggade under slutet av 70-talet med att köra företagets budbil i Stockholm på somrarna. Sedan jobbade jag på Hornsbergstomten som kemist och datortomte fram till 1992. Jag såg din bild på Hornsbergstomten i SvD från 30-talet, och kunde liksom inte hålla mig från att kommentera lite”.

Här är bilden med Micke Rahms initierade kommentarer:

Kabi

Ta också gärna en titt på någon av kortfilmerna om huvudstaden som gjorts här på bloggen – se denna länk.

”Hade gärna flyttat till barnrikehus”

Då ska ni få veta lite mer om lösningen på veckans Stockholmsgåta. Veckans bild var alltså tagen på Lindhagensgatan från Strandbergsgatan mot sydost på 1950- eller 1960-talet. Bilden var inskickad av bloggläsaren Ingela Klingberg. På bilden ser vi hennes pappa och en arbetskamrat:

x

Jag har alltså satt ihop en spännande historia om platsen i ett bildsvep som ni gärna får ta en titt på – det handlar bland annat om hur platsen har förändrats genom åren. Husen till höger i bild är barnrikehus från 1930-talet. Ni får i bildsvepet även möta 86-årige Rune Lysén som på 30-talet bodde i ett annat barnrikehus i Kristineberg. ”Det var ett himmelrike att få toalett inomhus”, säger han bland annat.

Som vanligt kommer ett bidrag från Stadsarkivet kring ämnet. Så här skriver Mats Hayen: ”Jag hittade lite kring arkitekterna Nils G:son Friberg och Ernst Hawerman, de ritade många barnrikehus i Stockholmstrakten. Vi har skrivit lite om dem och deras arbete i Årsta. Friberg och Hawerman hade tidigare arbetat åt Ragnar Östberg men började 1935 att driva eget, ibland under namnet Hawerman & Friberg”.

Tack för denna info! Via denna länk kan ni läsa mer om Friberg och Hawerman.

Läsaren Sonja Sandin kommer ofta med intressanta tankar och berättelser. Nu mejlar hon om barnrikehusen: ”Jag är 77 år och minns de gamla tiderna. Min mamma var lite avundsjuk på svägerskan, min faster, som fick flytta in i barnrikehus i Eskilstuna. Vi bodde i Gamla Hagalund – som de sentimentala yrar om att det var så mysigt – och det var väl bra men lite trångt. Kallt vatten inne i alla fall och toa. Men vi var bara två barn medan faster Aina hade fem barn och alltså fick komma till barnrikehus: En dotter och fyra pojkar. Pojkarna/männen blev ambulansförare och/eller brandmän, de finaste yrkena jag känner till”.

Läsaren Henrik D: ”Var på arbetsintervju när Lindhagensgatan 100 byggdes och hade sen hand om garantiarbetena där. Stått i korsningen vid MFO flera gånger och tittat i denna vy. Barnrikehusen har jag bara gått lunchpromenader bland”.

Peter N: ”Som extraknäckande taxichaufför i ungdomen fick man ju en hel del minne av staden som den varit. Det högre huset vid Lindhagensplan – om än ganska grynigt – gav viss ledning. De snedställda tegelhusen till höger gav mer. Den enda koppling till platsen är att jag föddes på Barnbördshuset Pro Patria när det låg på Thorildsvägen 5″.

Rebecca: ”Barnrikehusen i kvarteret Stormyrtösen på Ola Hanssonsgatan  hade gemensam dusch i källaren och ägdes av Familjebostäder på 80-talet när jag bodde där. Hyran var kanske 300 kr för en etta då. Denna fastighet såldes av Familjebostäder till hyresgästerna och blev bostadsrätter senare. Det fanns vildkatter i området som härstammade från en Norsk Skogskatts-mamma. En av ungarna tog vi in som blev hos oss i ca 9 år, gick ute i Kristineberg och kallades för busk-katten av alla eftersom hon gick fritt i hela Kristineberg men gärna låg i skuggan av buskarna på Ola Hanssonsgatan, men hon hette Kitty”. 

Ta också gärna en titt på någon av kortfilmerna som gjorts här på bloggen – se denna länk eller klicka på bilden.

Jag räknar med att lägga ut nästa gåta onsdag 2 april. Men fram till dess förstås Stockholmsgodis i annan form – välkommen tillbaka!

 

Essingeleden förvandlade platsen

Då är det dags för lösningen på veckans Stockholmsgåta. Veckans bild är tagen på Lindhagensgatan från Strandbergsgatan mot sydost. Bilden var alltså inskickad av bloggläsaren Ingela Klingberg:

x

Ingela Klingberg tillägger detta om bilden: ”Bilden föreställer alltså min pappa och en arbetskamrat på 1950-talet eller i början av 1960-talet – i varje fall innan Essingeleden byggdes. Ganska annorlunda mot idag. De arbetade på dåvarande Bilägarnas Inköpsförening IC kallat som senare blev OK. IC var en intresseförening. Huvudkontoret låg på nuvarande Strandbergsgatan när det byggdes hette gatan Huvudstagatan”.

Här en bild som Ingela tog häromdagen på samma plats:

bild-1

Snabbast av er läsare med rätt svar denna vecka var Jörgen Gustavsson följd av Kalle, Helena Olsson, Lotta Svensson och Anette Hallonsten.

Jag har satt ihop en spännande historia om platsen i ett bildsvep som ni gärna får ta en titt på – det handlar bland annat om hur platsen har förändrats genom åren. Husen till höger i bild är barnrikehus från 1930-talet. Ni får i bildsvepet även möta en 86-åring som bodde i ett annat barnrikehus i Kristineberg. ”Det var ett himmelrike att få toalett inomhus”, säger han bland annat.

Jörgen Gustavsson var alltså snabbast och han har också en del att tillföra angående platsen: ”På ungefär en vecka när, är det 30 år sedan jag flyttade till Thorildsplan. Även om jag flyttade från det omedelbara grannskapet lite längre in på kungsholmen 1988 har jag följt områdets senare utveckling från innerstadens baksida till modern stadsdel. Har varit på väg att köpa nybyggd lägenhet ett par gånger under de senaste åren, men läget intill Essingeledens ständiga trafikbrus eller hopplösa moderna planlösningar avskräckt så att vi avstått. Var ungefär på fotografens plats senast i eftermiddags. Men på din fråga om minnen från barnrikehusen har jag intet att berätta av egna erfarenheter. Runt Thorildsplan var medelåldern hög när jag flyttade in 1984. Men säljaren av min lägenhet, en HSB-etta på 41 kvadratmeter, berättade att han växte upp i lägenheten tillsammans med sina föräldrar och tre syskon, fem personer. De hade flyttat in när husen var nybyggda i slutet på 20-talet. Systern hade bott kvar i lägenheten i hela sitt liv, de sista åren själv. Trots det vi idag uppfattar som trångboddhet var familjen ändå mycket nöjd när de flyttade in. Stort kök och badrum med WC och dusch. Och både kallt och varmt vatten i både i duschen och köket. Lyx för en arbetarfamilj. En extra krydda hade varit när kungen invigde det moderna arbetarområdet, Holmia, som var ett av HSB:s allra första. Gustaf V hade passerat genom lägenheten för att stå på just deras balkong eftersom den var centralt placerad ut mot Thorildsplan”.

En annan läsare, Lotta Svensson, berättar följande: ”Mina morföräldrar bodde nämligen på Gyllenborgsgatan 5 i kvarteret alldeles i närheten, och mina föräldrars allra första lägenhet låg på Drottningholmsvägen 74 – en mini 1:a som vi tre sedan bodde i ända tills den nybyggda förorten Årsta hade en 2:a som vi flyttade till i mitten av 50-talet. Men mamma och jag (för pappor jobbade ju) besökte varje vecka min morfar (som blev änkeman 1955) under alla år tills han gick bort i december 1964 – så den delen av Kungsholmen kommer alltid att finnas med i mitt liv. Här jag och mamma utanför Westgärds Konditori som låg vid Lindhagensplan – och runt hörnan låg också Pettersson & Johnsson som var en charkuteriaffär (som det hette på den tiden)”.

k

Lars-Erik Hylander: ”Jag jobbar i området så jag tyckte bilden var bekant. Jag har också varit elev på Thorildsplans Gymnasium som inte ligger så långt därifrån. Jag kommer ihåg GoodYear-skylten på höghuset vid Lindhagensrondellen samt även bilförsäljningen där. Volkswagen såldes där. Jag minns att de hade en bil uppe på taket och det imponerade på en liten kille då”.

Urban Ryadal: ”Det var en knepig bildgåta vars lösning som jag kom på när jag såg höghuset i bakgrunden. Som treåring bodde jag i Arbetarebostadsfondens hus uppe i Stadshagen varifrån jag ibland med min papp gick Kjellgrensgatan ner till Hornsbergsgaraget för att titta på bussarna som körde ut och in”.

Peter Nordström: ”Jag är född på st Göran sjk och har bott vid thorildsplan och gått i thorildplans gymnasium, så lite vet jag om området. Angående husen så är det väl hus som byggdes under 30-talet för att minska trångboddhet och komma tillrätta med de sanitära olägenheter som var i staden. Jag har bott i samma typ av lägenhet i Traneberg. Bifogar en bild som jag tog för några år sedan när man rev fastigheterna på andra sidan gatan”.

image

 

Foto: Peter Nordström

Johan Esseen: ”Jag bodde i början av nittitalet i ett av barnrikehusen, på Geijersvägen. Trivdes fantastiskt bra i den lilla men yteffektiva 2:an. Mycket välplanerade och trevliga hus, även om det 50 år tidigare oftast bodde familjer om 6-7 personer på dessa 49 kvm. Badrummet i lägenheten jag hyrde av Stockholmshem var i originalskick från 30-talet: toalett med spollåda i taket och kedja med porslinshandtag att dra i. Högt badkar på tassar och väggmonterat tvättställ med separata kranar. Precis som i Stadsmuseets lägenhet på Stickelbärsvägen, och fortfarande fräscht”.

Åke Johnsson: ”Att jag fick för mig var bilden var tagen, beror nog på ett synminne från 1984, då jag genom mitt fönster i landstingets regionplanekontor såg ungefär samma vy (innan utsikten byggdes för). – Kontoret hade f.ö. fr.o.m. detta år – med en hel del beklagande – utlokaliserats från femte höghuset vid Sergels torg till ett relativt nybyggt hus som också inrymde laborantskolan. [ Något en del intressant med detta hus var (och kanske är) att en dörr inne i huset ledde ut till den bergvägg som det var byggt intill. .. Så klätterövningar 'inomhus' vore fullt tänkbara .. ]”.

Du kan också ta en titt på bildsvepet där vi har samlat några exempel på uppmärksammade brott i Stockholms historia – bläddra gärna i bildspelet och läs historierna.

kärlekny

Foto: Stadsarkivet

Ta också gärna en titt på någon av kortfilmerna som gjorts här på bloggen – se denna länk eller klicka på bilden.

Välkommen tillbaka till en ny Stockholmsgåta här på bloggen framöver.

 

Ett Jas Gripen-plan under övningen Iceland Air meeting på Island

. Brännpunkt direkt

Världens 7 dyraste miliätärmakter

Lista

Så rustar världens sju dyraste militärmakter upp.

Polis dödade tre på barnsjukhus

Kabul

En afghansk polis ska ha skjutit ihjäl minst tre utlänningar.

”Människan utrotade inte mammutarna”

Ny svensk forskning ger en annan bild.

”Vågar inte sova för mardrömmarna”

Psykologen

”Du behöver hjälp.”

”De har kapat tre
år av mina studier”

300 lärarstudenter får utbildning underkänd.

”Bostadsrobot” knep lägenheter

bostadsbluff

”I praktiken har det varit omöjligt att få en lägenhet.”

”Ingen ursäkt för att skriva sådant här”

Flera politiker kritiska till S-mans blogginlägg.

S-politiker: Tiggarna åker BMW

Kommunalråd bloggade om att tiggare snattat oxfilé.

Rebecca & Fiona: ”Vänstern, förena er”

Albumaktuella

”Vi måste hålla ihop”.

Nya fall kopplas till Madeleine

Portugal

18 brott länkas till Madeleine McCanns försvinnande.

”Många blir hellre postorderfruar”

kolumn

Ola Wong om rysk bitterhet.