Bonusgåta: Var togs denna läsarbild?

Hej igen kära bloggläsare. Jag hoppas att ni har haft en strålande sommar! Det blir här en smygstart på bloggsäsongen. Bloggen drar igång ”på riktigt” först i mitten av september – detta eftersom jag fram till dess kommer att vara delaktig i SvD.se:s valbevakning.

Men det kliar i bloggfingrarna och jag kan därför inte låta bli att ge er en liten utmaning redan nu. Det får bli en ”bonusgåta”– det vill säga en gåta som inte bjuder på flera ledtrådar och inte heller en lika grundlig lösning som de andra.

Jag bygger gåtan på ett mejl som kom under sommaren från läsaren Jan Dock. Så här skrev han: ”Vid en skön promenad nyligen ute på en vacker plats i Stockholm som jag och min fru (och många stockholmare) verkligen tycker om – fick jag ögonen på detta motiv vid en paus”.

Här är Jan Docks bild:

bild-3(1)

Frågan är förstås: Var i Stockholm är bilden tagen? Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Svaret får du om en vecka: Fredag 29 augusti här på bloggen.

Det har kommit fler fina läsarbilder under sommaren. Här från Gunnel Boström som skriver så här: ”Jag arbetar i Stadshagen och går dit varje morgon nästan hela vägen. Den här morgonen såg jag speglingen i vattenpölen och ville dela med mig”. Här är bilden:

bild

• Ta också gärna en titt på ”direktrapporten” om 28 juni 1914 som jag och Stadsarkivets Mats Hayen gjorde! 28 juni var det ju exakt 100 år sedan Franz Ferdinand sköts i Sarajevo, vilket ledde till första världskriget. Vi skildrade hur dagen var i Stockholm – parallellt med berättelsen om vad som hände i Sarajevo samma tid. När Franz Ferdinand sköts var ett cykellopp i fokus i den svenska huvudstaden:

x

LÄS DEN OVANLIGA DIREKTRAPPORTEN – KLICKA PÅ DENNA LÄNK OCH FÖLJ MED TILL 1914!

• Det kom in många fina läsarhistorier och Stockholmsbilder från krigsåren 1914-18. Via denna länk finner du Björn Vinbergs mejl om farfaderns tid i kolhamnen:

Kollämpare-i-Värtan

Via denna länk kan du läsa fler läsarhistorier om Stockholm 1914–18.

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

graf

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här några exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

• Här en kortfilm om Sergels torg förr och nu. Se förvandlingen här.

 Den här filmen med ett bilquiz blev otroligt populär – det är faktiskt en av de mest sedda egenproducerade filmen som gjorts på SvD.se med över 50 000 visningar. Se 10 bilar från 1960-talets Stockholm och gissa bilmärket. Här är klippet:

• Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde i en dubbelmatch mot två läsare som vann en bloggutmaning. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo… Ta en titt här på denna unika kortmatch.

Lycka till med gåtan och mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen.

Njut av Stockholmspärlor i hängmattan

Då vill jag önska alla bloggläsare en riktigt trevlig sommar! Jag har här samlat en del godbitar från bloggen som ni kan läsa/titta på/lyssna på i hängmattan. Om ni har några ideer om ämnen för hösten så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

Ta gärna en titt på ”direktrapporten” om 28 juni 1914 som jag och Stadsarkivets Mats Hayen gjorde! 28 juni var det ju exakt 100 år sedan Franz Ferdinand sköts i Sarajevo, vilket ledde till första världskriget. Vi skildrade hur dagen var i Stockholm – parallellt med berättelsen om vad som hände i Sarajevo samma tid. När Franz Ferdinand sköts var ett cykellopp i fokus i den svenska huvudstaden:

x

LÄS DEN OVANLIGA DIREKTRAPPORTEN – KLICKA PÅ DENNA LÄNK OCH FÖLJ MED TILL 1914!

• Det kom in många fina läsarhistorier och Stockholmsbilder från krigsåren 1914-18. Via denna länk finner du Björn Vinbergs mejl om farfaderns tid i kolhamnen:

Kollämpare-i-Värtan

Via denna länk kan du läsa fler läsarhistorier om Stockholm 1914-18

Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

graf

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen.

Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här några exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm! ”Sanslöst att det såg ut så i Stockholm”, skrev läsaren Anna Karlsson om denna bild i ett mejl.

• Här en kortfilm om Sergels torg förr och nu. Se förvandlingen här.

 

 Den här filmen med ett bilquiz blev otroligt populär – det är faktiskt en av de mest sedda egenproducerade filmen som gjorts på SvD.se med över 50 000 visningar. Se 10 bilar från 1960-talets Stockholm och gissa bilmärket. Här är klippet:

Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde i en dubbelmatch mot två läsare som vann en bloggutmaning. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo… Ta en titt här på denna unika kortmatch.

 

Ha nu en riktigt skön sommar! I september är jag tillbaka med nya inlägg om Stockholm förr och nu.

”Farfar tvättades i kastrull efter dagen i kolhamnen 1915″

Då har det kommit in ännu en fin läsarhistoria och Stockholmsbild från krigsåren 1914-18. Här mejlet som kom från Björn Vinberg:

Kollämpare-i-Värtan

”Fotografiet från kolhamnen i Värtan togs 1915, innan importen av kol började klinga av i Stockholm under första världskriget. Lämparen längst till höger är min farfar, Karl Magni Vinberg, 40, från närliggande Andra gatan i Hjorthagen. Med sambon Hilda, 33, och sonen Allan, 7, bebor han ett rum och kök i nyligen uppförda arbetarbostäder, medialt uppmärksammade p g a ”sundhet”: Vatten, avlopp, diskbänk och självfallet gasspis. Min farmor hävdade 30 år senare att detta bostadsprojekt hade initierats av den socialt brinnande Anna Lindhagen (S). På gasspisen fräste Hilda de 150 struvor som hon i kartonger och per omnibuss dagligen for med till te-salongen på NK, då i södra strykjärnshusen vid Stureplan. Olle och svärdotter Lena fräser struvor efter Hildas recept. Dock ej till avyttring. Ordet ”sambo” var okänt i äktenskapliga sammanhang. Då hette det ”att vara gift på stockholmska”. På gasspisen värmde Hilda vatten varje kväll i en omfångsrik kastrull, uti i vilken Kalle, stående och helt nödvändigt, blev tvagad när han kom från knoget i hamnen”.

Här en bild till från Björn Vinberg:

skola

Så här berättar han vidare: ”På andra bilden poserar första klassen i Hjorthagens skola strax före examen 1916. Den har koppling till kollämparfotografiet. Killen i vitt och fyra från höger i bakre raden är Kalles och Hildas son – med tiden min fader Allan. Strax efter fotograferingen flyttade den lilla familjen till Skara i Västergötland. Kolbåtarna och påhuggen för Kalle blev allt färre och bristen på mat allt svårare. Kriget jagade iväg dem. utan prut. Strax utanför Skara fanns Hildas föräldrar med potatisland och värphöns. Kalle fick jobb i det kommunala och kyrkoförvaltningen hade ett torp att arrendera. Men först gifte de sig hos borgmästaren. ”Ett äktenskap på stockholmska” hade blivit för mycket för den allmänna opinionen i lilla Skara”.

Via denna länk kan du läsa fler läsarhistorier. Återigen stort tack för alla intressanta mejl efter ”direktrapporten” om 28 juni 1914 som jag och Stadsarkivets Mats Hayen gjorde i helgen!  I lördags var det ju exakt 100 år sedan Franz Ferdinand sköts i Sarajevo, vilket ledde till första världskriget. Vi skildrade hur dagen var i Stockholm – parallellt med berättelsen om vad som hände i Sarajevo samma tid. Bilden här föreställer två av huvudpersonerna i respektive stad denna dag: Axel Wilhelm Persson och Gavrilo Princip.

x

LÄS DEN OVANLIGA DIREKTRAPPORTEN – KLICKA PÅ DENNA LÄNK OCH FÖLJ MED TILL 1914!

Om någon av er andra har en berättelse eller bilder från släktalbum eller liknande så får ni förstås också gärna mejla till mittstockholm@svd.se.

Läsare: Limpbiten var som en skatt

x

Tack för alla vänliga mejl efter ”direktrapporten” om 28 juni 1914 som jag och Stadsarkivets Mats Hayen gjorde i helgen!  I lördags var det ju exakt 100 år sedan Franz Ferdinand sköts i Sarajevo, vilket ledde till första världskriget. Vi skildrade hur dagen var i Stockholm – parallellt med berättelsen om vad som hände i Sarajevo samma tid. Bilden här ovan föreställer två av huvudpersonerna i respektive stad denna dag: Axel Wilhelm Persson och Gavrilo Princip.

LÄS DEN OVANLIGA DIREKTRAPPORTEN – KLICKA PÅ DENNA LÄNK OCH FÖLJ MED TILL 1914!

Som vanligt kom det in flera intressanta mejl från er läsare. Exempelvis från Rune Englund som berättar följande: ”Min mor, Eva Englund, född i Stockholm 1907, berättade att de hade väldigt dåligt med mat. Inte bara på grund av kriget utan också på grund av fattigdomen. En gång under första världskriget gick hon och en lekkamrat på Fridhemsgatan och plötsligt upptäckte de en bit limpa liggande på trottoaren. De kastade sig omedelbart över limp-biten och rusade in i närmaste port och uppför trapporna för att ingen annan skulle hinna ta ifrån dem skatten!! Sen satt de två flickorna och knaprade på den hårda biten tills den var slut. De blev inte mätta, men oj vad gott det hade varit!”.

Jag fick också ett spännande telefonsamtal som bekräftade att de svenskar som var bland de första att få höra om skotten i Sarajevo var friidrottslandslaget. Just denna dag var det nämligen landskamp mot Ungern i Budapest. Så här berättar Jan Häckner – vars far Yngve Häckner deltog i landskampen 28 juni 1914:

”Min far berättade ibland om den här dagen. Det stod 6-6 mellan Sverige och Ungern när det var dags för sista grenen där pappa kastade spjut. Han vann grenen, men den kunde inte riktigt slutföras eftersom det ropades ut i högtalarna om skotten i Sarajevo. Svenskarna fick väldigt bråttom att bege sig hemåt, eftersom de var rädda att kriget skulle bryta ut snabbt”.

Att befinna sig just i Ungern var förstås speciellt eftersom den mördade Franz Ferdinand var kronprins och ärkehertig av Österrike-Ungern. Vi måste förstås också nämna att Yngve Häckner tre år senare satte världsrekord. Detta trots att han drabbats av spanska sjukan under krigsåren och läkarna trodde då att Yngve aldrig mer skulle kunna tävla.

Vi fortsätter nu med andra spännande läsarröster. Rickard Wall skriver så här: ”Sommaren 1914 var min morfar Jonas Olof Lundqvist 12 år, och som de allra flesta mindre bemedlade på den tiden var han tvungen att sluta och lämna skolan efter femte klass och istället ta arbete för att bidra till familjens försörjning. Han började som springpojke för något företag på Norrmalm. Uppdragen, eller skubben som det kallades då, utförde han utrustad med skor som saknade sulor – så fattig var alltså min morfar som barn. Man kan egentligen säga att han var barfota men hade så att säga lagt en skohätta över fötterna. En lite regnig dag under denna sommar tog hans arbete honom till Kreditanken vid Norrmalmstorg – just den banken där Norrmalmstorgsdramat skulle komma att utspelas knappa 60 år senare. Vätan från regnet gjorde att bankkundernas skosulor denna dag gav ett skoavtryck på bankens marmorgolv. Morfars blev förstås inte skoavtryck utan istället fotavtryck. Någon ur bankpersonalen upptäckte detta, och utbrast: ”Men har du inte skor, käre pojke?”. Min 12-årige morfar svarade med oförminskad värdighet: ”Jo, det har jag, men jag har inga sulor”. Många gånger hörde jag morfar berätta denna historia – i samband med släktträffar, tillsammans med oss barnbarn och ibland på tu man hand så att säga. Varje gång grät morfar floder av tårar när han berättade – denna berättelse och andra i samma stil. Nå, morfar följde med i Sveriges utveckling till Välfärdsland under 1900-talet. I mitten av 1950-talet skaffade sig morfar en butik i ett kvarter invid Norrmalmstorg. Då och då hände det sig att han tog sig en promenad och gick till den gamla Kreditbank. Han ställde sig på samma plats där han stått som barn utan sulor omkring ett halvt sekel tidigare. Nu hade han sulor till sina skor. Man kan förstås bara gissa vilka tankar som gick igenom morfars huvud vid de tillfällen han stod där”. 

Sedan kom en bild från Britt-Marie Almström med följande beskrivning: ”Här har vi familjen Falk på Drottninggatan 67 år 1904″:

bild

Hans Vångberg mejlade detta: ”Här två bilder från 1917. Min mor och mormor står längst till höger på trappan till SJ’s tjänstebostad. Morfar, anställd vid Liljeholmens järnvägsverkstäder (Marievik), och mormor berättade ofta, när dom ännu levde (till 1970-talet) hur eländigt det var med mat och mycket annat, bla hur usel veden till uppvärmningen var. Den andra bilden visar en av de två längorna som var SJ:s tjänstebostäder. I bakgrunden ett då nybyggt hus som var bla kommunalhus och hade restaurang och hyresbostäder, det finns kvar idag, se bild 3 som jag fotade 2012″.

Resize-of-Liljeholmsbostaden-1917-barn-och-mor

Save0002

Kommunalhus-Liljeholmen-år-2012

Så här skriver Arne Hartelius: Denna bild är mest på skoj då den inte är från Stockholm utan från Göteborg. Dock är den föredömligt daterad, den 16 mars 1914. På bilden syns min far (till höger) och min farbror”:

16mars1914PappaRagnarframsida-(1)

 

16mars1914PappaRagnarbaksida2-(2)

Rebecca Stadener har följande att berätta för oss: ”Min farfar Nils Stadener var född i Paris eftersom hans pappa Sam Stadener ( d.ä) var verksam som präst där då. När farfar kom tillbaka till Paris efter första världskriget vägrade man ibland att svara på frågor eller han fick ingen taxi då de trodde att han var tysk med den brytningen. Kanske inget direkt om Stockholm men ändå en anekdot om kriget. Farfar var född 1902 i Paris. och kom tillbaka som student senare EFTER första världskriget”.

Om någon av er andra har en berättelse eller bilder från släktalbum eller liknande så får ni förstås också gärna mejla till mittstockholm@svd.se.

Vi gav er ju också en rejäl utmaning under dagen: Att att hitta fem fel på 40 sekunder i detta tv-klipp om Stockholm 1914:

tv

Facit hittar ni via denna länk! Vinnare blev Hans Lyrholm som prickade in alla 5 rätt!

Så här såg Svenska Dagbladet ut dagen efter skotten i Sarajevo – alltså 29 juni 1914Klicka på denna länk eller på bilden för att kunna läsa ordentligt. Det finns många spännande uttryck som visar att tidningen har några år på nacken:

svd1

Här är följande sidan från SvD 29 juni 1914. Även har kan du via denna länk – eller genom att klicka på bilden – ta en närmare titt:

svd2

För er som inte har lyssnat på podcasten Mitt Stockholm – ta gärna chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor.

Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här). Senast var vi på Högbergsgatan på Södermalm. Den som promenerade med denna gång var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt här på 90-talet.

dörr

Helena berättar i podcasten om Söders förvandling sedan 1990-talet. Hon tycker att det har blivit för polerat. Helena berättar också öppenhjärtigt under den avspända promenaden om förvandlingen när hon som förortsbo började på Södra Latin: ”Jag kom hit med blont hår, spretlugg, axelvaddar och kläder i turkost och vitt. Inom en månad hade jag hennarött hår, mockajacka från Myrorna, Dr Martins-skor och boken Brott och straff i väskan”, berättar hon i podcasten.

Här är hon tillbaka på skolgården i samband med inspelningen av podcasten:

sl

Om ni vill lägga till en dimension i upplevelsen kan ni promenera mellan platserna samtidigt som ni lyssnar. Ta då gärna hjälp av kartan som ni kan få upp och även ladda ner via denna länk. Du kan även klicka på kartbilden här nedan om du vill få fram hela kartan:

graf

Ni kan också se platserna som vi besöker i ett bildspel som du hittar via denna länk – givetvis bilder både från förr och nu. Här ett exempel – Lars Pehrsons dramatiska bild från när Katarina kyrka brann 1990:

kat

Det som skiljer den här satsningen från tidigare Mitt Stockholm-material är att den är exklusiv för SvD-prenumeranter. Om du inte prenumererar kan du dock prova SvD digital för 1 kr i en månad. Sedan övergår det i vanlig prenumeration om du inte säger upp den.

Här en manual för hur du når podden. Det är några steg, men ska gå på ett kick om allt går som det ska med all teknik.

Så här gör du som prenumerant för att ta del av Mitt Stockholm-podden:

1. Logga in på svd.se/minasidor. Ditt användarnamn är din mejladress eller ditt kundnummer. Om du inte kan ditt lösenord kan du enkelt få ett nytt skickat till dig genom att trycka på knappen ”Glömt ditt lösenord?”

2. På Mina sidor klickar du på fliken Mina erbjudanden

3. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

4. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Så här gör du som inte är prenumerant:

1. För att lyssna på podden behöver du en aktiv SvD prenumeration.

2. Du kan prova SvD digital i en månad för 1 kr. Klicka här. Om du gillar SvD digital så övergår din provmånad automatiskt till en tillsvidareprenumeration på SvD digital. Om du säger upp din prenumeration inom provmånaden betalar du endast 1 kr.

3. Efter att du har tillgång till SvD digital loggar du in på SvD.se/minasidor med de inloggningsuppgifter du valde vid din beställning. Podden hittar du sedan under Mina erbjudanden.

4. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

5. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Ni får gärna komma med önskemål om vilka gator vi ska besöka framöver. Välkomna att lyssna!

 

Just då: Direktrapport om Stockholm 1914

kö2

Stockholm under första världskriget. Foto: Stadsmuseet

I dag är det en spännande satsning här på bloggen – nämligen en ”direktrapport” från 28 juni 1914!  I dag är det ju exakt 100 år sedan Franz Ferdinand sköts i Sarajevo, vilket ledde till första världskriget. Men hur var 28 juni 1914 i Stockholm? Under lördagen får ni svaret genom en direktrapport här på bloggen som skildrar händelserna i huvudstaden med klockslag – parallellt med att vi berättar om det som hände i Sarajevo samma tid.

KLICKA PÅ DENNA LÄNK OCH FÖLJ MED TILL 1914!

Vi börjar med morgonen då vi berättar hur och var en vanlig stockholmare vaknade upp. Vad åt de till frukost? Hade de någon tanke på världskrig denna morgon? Tack vare Stadsarkivets Mats Hayen, som kommer att vara med mig fram till kl 16 i direktrapporten, kan vi ge spännande och för de flesta helt okänd detaljinformation.

Vi vill också ge er en rejäl utmaning under dagen. Försök att hitta fem fel i detta tv-klipp om Stockholm 1914. Det är ganska lurigt, men försök klara det utan Google:-) Det är bara 40 sekunder långt, så testa gärna. Ett pris väntar den som är snabbast med rätt lösning. Svaret mejlar ni till mittstockholm@svd.se eller om ni svarar med ett direktmeddelande i direktrapporten.

Här är tv-klippet:

tv

Facit hittar ni via denna länk! Vinnare blev Hans Lyrholm som prickade in alla 5 rätt!

Sedan vill vi förstås gärna få in läsarbilder från släktalbum eller liknande – ni kan mejla redan nu till mittstockholm@svd.se. Målet är att genom läsarna fördjupa bilden av Stockholm 1914 och få fram pärlor som inte finns i arkiven. Att vi genom livebloggen kan lära oss ännu mer om huvudstadens historia. Så har du bilder från tiden 1914-1918 eller åren däromkring så mejla gärna in dem. Det är förstås också välkommet om ni har några fakta eller en berättelse från tiden.

Ställ gärna frågor om allt kring första världskriget och hur det var i Stockholm, till Stadsarkivets Mats Hayen. Mejla till mittstockholm@svd.se. Det blir spännande – hoppas ni hakar på!

Här kan du se en karta från Stockholm 1914 där jag och Stadsarkivets Mats Hayen har prickat in några av de byggnader som fanns – och inte fanns – i Stockholm för 100 år sedan. Följ denna länk för större format eller klicka på bilden:

29nyh-mitt-sthlm-karta-1914

Karta: Stadsarkivet. Grafik: Jenny Alvén

Om ni vill detaljstudera kartan rekommenderar jag ett besök på Stockholmskällan.

Så här såg Svenska Dagbladet ut dagen efter skotten i Sarajevo – alltså 29 juni 1914. Klicka på denna länk eller på bilden för att kunna läsa ordentligt. Det finns många spännande uttryck som visar att tidningen har några år på nacke:

svd1

Här är följande sidan från SvD 29 juni 1914. Även har kan du via denna länk – eller genom att klicka på bilden – ta en närmare titt:

svd2

För er som inte har lyssnat på podcasten Mitt Stockholm – ta gärna chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor.

Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här). Senast var vi på Högbergsgatan på Södermalm. Den som promenerade med denna gång var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt här på 90-talet.

dörr

Helena berättar i podcasten om Söders förvandling sedan 1990-talet. Hon tycker att det har blivit för polerat. Helena berättar också öppenhjärtigt under den avspända promenaden om förvandlingen när hon som förortsbo började på Södra Latin: ”Jag kom hit med blont hår, spretlugg, axelvaddar och kläder i turkost och vitt. Inom en månad hade jag hennarött hår, mockajacka från Myrorna, Dr Martins-skor och boken Brott och straff i väskan”, berättar hon i podcasten.

Här är hon tillbaka på skolgården i samband med inspelningen av podcasten:

sl

Om ni vill lägga till en dimension i upplevelsen kan ni promenera mellan platserna samtidigt som ni lyssnar. Ta då gärna hjälp av kartan som ni kan få upp och även ladda ner via denna länk. Du kan även klicka på kartbilden här nedan om du vill få fram hela kartan:

graf

Ni kan också se platserna som vi besöker i ett bildspel som du hittar via denna länk – givetvis bilder både från förr och nu. Här ett exempel – Lars Pehrsons dramatiska bild från när Katarina kyrka brann 1990:

kat

Det som skiljer den här satsningen från tidigare Mitt Stockholm-material är att den är exklusiv för SvD-prenumeranter. Om du inte prenumererar kan du dock prova SvD digital för 1 kr i en månad. Sedan övergår det i vanlig prenumeration om du inte säger upp den.

Här en manual för hur du når podden. Det är några steg, men ska gå på ett kick om allt går som det ska med all teknik.

Så här gör du som prenumerant för att ta del av Mitt Stockholm-podden:

1. Logga in på svd.se/minasidor. Ditt användarnamn är din mejladress eller ditt kundnummer. Om du inte kan ditt lösenord kan du enkelt få ett nytt skickat till dig genom att trycka på knappen ”Glömt ditt lösenord?”

2. På Mina sidor klickar du på fliken Mina erbjudanden

3. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

4. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Så här gör du som inte är prenumerant:

1. För att lyssna på podden behöver du en aktiv SvD prenumeration.

2. Du kan prova SvD digital i en månad för 1 kr. Klicka här. Om du gillar SvD digital så övergår din provmånad automatiskt till en tillsvidareprenumeration på SvD digital. Om du säger upp din prenumeration inom provmånaden betalar du endast 1 kr.

3. Efter att du har tillgång till SvD digital loggar du in på SvD.se/minasidor med de inloggningsuppgifter du valde vid din beställning. Podden hittar du sedan under Mina erbjudanden.

4. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

5. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Ni får gärna komma med önskemål om vilka gator vi ska besöka framöver. Välkomna att lyssna!

 

Stockholm 1914 i liveblogg på lördag

potatis

Stockholm under första världskriget. Foto: Stadsmuseet

På lördag ska vi testa något annorlunda och spännande! Då är det exakt 100 år sedan Franz Ferdinand sköts i Sarajevo, vilket ledde till första världskriget. Men hur var 28 juni 1914 i Stockholm? Under lördagen får ni svaret genom en direktrapport här på bloggen som skildrar händelserna i huvudstaden med klockslag – parallellt med det som hände i Sarajevo.

Vi drar igång klockan 7.30 på morgonen då vi berättar hur och var en vanlig stockholmare vaknade upp. Vad åt de till frukost? Hade de någon tanke på världskrig denna morgon? Tack vare Stadsarkivets Mats Hayen, som kommer att vara med mig fram till kl 16 i direktrapporten, kan vi ge spännande och för de flesta helt okänd detaljinformation.

Vi kommer berätta om vilka stora och små händelser som präglade denna sommardag 1914 – exempelvis målgången av en stor cykeltävling på Stadion och om ett lik som flyter iland på Södermalm. Det blir också många bilder och mycket statistik som ger svar på spännande frågor: Vad var vanligaste yrket? Hur många kvinnor satt i kommunfullmäktige? Vad kostade mjölken?

Sedan vill vi förstås gärna få in läsarbilder från släktalbum eller liknande – ni kan mejla redan nu till mittstockholm@svd.se. Målet är att genom läsarna fördjupa bilden av Stockholm 1914 och få fram pärlor som inte finns i arkiven. Att vi genom livebloggen kan lära oss ännu mer om huvudstadens historia. Så har du bilder från tiden 1914-1918 eller åren däromkring så mejla gärna in dem. Det är förstås också välkommet om ni har några fakta eller en berättelse från tiden.

På lördag går det förstås också att ställa frågor om allt kring första världskriget och hur det var i Stockholm, till Stadsarkivets Mats Hayen. Ni kan mejla in frågor redan nu. Det blir spännande på lördag – hoppas ni hakar på!

Läsarbilder från branden i Katarina kyrka

Trevligt med alla positiva läsarmejl efter podcasten om Högbergsgatan. Nu har jag samlat läsarbilder och historier om gatan i ett nytt bildsvep som ni når via denna länk. Där hittar ni bland annat den här bilden som är tagen av Andreas Jonsson på Högbergsgatan – dagen efter branden i Katarina kyrka 18 maj 1990:

kat

 

Foto: Andreas Jonsson

Så här berättar Andreas: ”Folk gick omkring under tystnad där uppe kring kyrkan och betraktade den omfattande förödelsen”. Fler bilder här.

Om ni inte redan har lyssnat på podcasten om Högbergsgatan får ni gärna göra det (instruktion längre ner i inlägget). I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor.

Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här). Den här gången är vi alltså på Högbergsgatan på Södermalm. Den som guidar oss på denna promenad är skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt här på 90-talet.

dörr

Helena berättar i podcasten om Söders förvandling sedan 1990-talet. Hon tycker att det har blivit för polerat. Helena berättar också öppenhjärtigt under den avspända promenaden om förvandlingen när hon som förortsbo började på Södra Latin: ”Jag kom hit med blont hår, spretlugg, axelvaddar och kläder i turkost och vitt. Inom en månad hade jag hennarött hår, mockajacka från Myrorna, Dr Martins-skor och boken Brott och straff i väskan”, berättar hon i podcasten.

Här är hon tillbaka på skolgården i samband med inspelningen av podcasten:

sl

Om ni vill lägga till en dimension i upplevelsen kan ni promenera mellan platserna samtidigt som ni lyssnar. Ta då gärna hjälp av kartan som ni kan få upp och även ladda ner via denna länk. Du kan även klicka på kartbilden här nedan om du vill få fram hela kartan:

graf

Ni kan också se platserna som vi besöker i ett bildspel som du hittar via denna länk – givetvis bilder både från förr och nu. Här ett exempel – Lars Pehrsons dramatiska bild från när Katarina kyrka brann 1990:

kat

Snabbast denna vecka med rätt svar av er läsare var Dan Sydner följd av Bo Nilsson, Jan Öhrström, Leo Giertz och Andreas Jonsson.

Mejla gärna in egna bilder eller en historia från Högbergsgatan – mejla till mittstockholm@svd.se.

Det som skiljer den här satsningen från tidigare Mitt Stockholm-material är att den är exklusiv för SvD-prenumeranter. Om du inte prenumererar kan du dock prova SvD digital för 1 kr i en månad. Sedan övergår det i vanlig prenumeration om du inte säger upp den.

Här en manual för hur du når podden. Det är några steg, men ska gå på ett kick om allt går som det ska med all teknik.

Så här gör du som prenumerant för att ta del av Mitt Stockholm-podden:

1. Logga in på svd.se/minasidor. Ditt användarnamn är din mejladress eller ditt kundnummer. Om du inte kan ditt lösenord kan du enkelt få ett nytt skickat till dig genom att trycka på knappen ”Glömt ditt lösenord?”

2. På Mina sidor klickar du på fliken Mina erbjudanden

3. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

4. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Så här gör du som inte är prenumerant:

1. För att lyssna på podden behöver du en aktiv SvD prenumeration.

2. Du kan prova SvD digital i en månad för 1 kr. Klicka här. Om du gillar SvD digital så övergår din provmånad automatiskt till en tillsvidareprenumeration på SvD digital. Om du säger upp din prenumeration inom provmånaden betalar du endast 1 kr.

3. Efter att du har tillgång till SvD digital loggar du in på SvD.se/minasidor med de inloggningsuppgifter du valde vid din beställning. Podden hittar du sedan under Mina erbjudanden.

4. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

5. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Ni får gärna komma med önskemål om vilka gator vi ska besöka framöver. Välkomna att lyssna!

 

Helena af Sandeberg tar ut Söder-pärlor

dörr

Svaret på veckans Stockholmsgåta är Högbergsgatan på Södermalm. Det är också denna gata som är i fokus när satsningen på poddradio om Stockholms gator i dag fortsätter. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor.

Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här). Den här gången är vi alltså på Högbergsgatan på Södermalm. Den som guidar oss på denna promenad är skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt här på 90-talet.

Helena berättar i podcasten om Söders förvandling sedan 1990-talet. Hon tycker att det har blivit för polerat. Helena berättar också öppenhjärtigt under den avspända promenaden om förvandlingen när hon som förortsbo började på Södra Latin: ”Jag kom hit med blont hår, spretlugg, axelvaddar och kläder i turkost och vitt. Inom en månad hade jag hennarött hår, mockajacka från Myrorna, Dr Martins-skor och boken Brott och straff i väskan”, berättar hon i podcasten.

Här är hon tillbaka på skolgården i samband med inspelningen av podcasten:

sl

Om ni vill lägga till en dimension i upplevelsen kan ni promenera mellan platserna samtidigt som ni lyssnar. Ta då gärna hjälp av kartan som ni kan få upp och även ladda ner via denna länk. Du kan även klicka på kartbilden här nedan om du vill få fram hela kartan:

graf

Ni kan också se platserna som vi besöker i ett bildspel som du hittar via denna länk – givetvis bilder både från förr och nu. Här ett exempel – Lars Pehrsons dramatiska bild från när Katarina kyrka brann 1990:

kat

Snabbast denna vecka med rätt svar av er läsare var Dan Sydner följd av Bo Nilsson, Jan Öhrström, Leo Giertz och Andreas Jonsson.

Mejla gärna in egna bilder eller en historia från Högbergsgatan – mejla till mittstockholm@svd.se.

Det som skiljer den här satsningen från tidigare Mitt Stockholm-material är att den är exklusiv för SvD-prenumeranter. Om du inte prenumererar kan du dock prova SvD digital för 1 kr i en månad. Sedan övergår det i vanlig prenumeration om du inte säger upp den.

Här en manual för hur du når podden. Det är några steg, men ska gå på ett kick om allt går som det ska med all teknik.

Så här gör du som prenumerant för att ta del av Mitt Stockholm-podden:

1. Logga in på svd.se/minasidor. Ditt användarnamn är din mejladress eller ditt kundnummer. Om du inte kan ditt lösenord kan du enkelt få ett nytt skickat till dig genom att trycka på knappen ”Glömt ditt lösenord?”

2. På Mina sidor klickar du på fliken Mina erbjudanden

3. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

4. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Så här gör du som inte är prenumerant:

1. För att lyssna på podden behöver du en aktiv SvD prenumeration.

2. Du kan prova SvD digital i en månad för 1 kr. Klicka här. Om du gillar SvD digital så övergår din provmånad automatiskt till en tillsvidareprenumeration på SvD digital. Om du säger upp din prenumeration inom provmånaden betalar du endast 1 kr.

3. Efter att du har tillgång till SvD digital loggar du in på SvD.se/minasidor med de inloggningsuppgifter du valde vid din beställning. Podden hittar du sedan under Mina erbjudanden.

4. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

5. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Ni får gärna komma med önskemål om vilka gator vi ska besöka framöver. Välkomna att lyssna!

 

Klarnar gåtan med denna bild?

Då är det dags för en ny ledtråd till veckans Stockholmsgåta! Den här gåtan leder precis som de senaste fram till platsen för nästa poddavsnitt (satsningen som inleddes under påskhelgen). Frågan: Var i Stockholm är vi?

bild-3-(1)

Foto: Johan Lindberg

En ledtråd är alltså att en uppmärksammad brand skedde på denna gata under 1900-talet. Jag kan nu också avslöja att vi befinner oss på Södermalm. Mejla din gissning till mittstockholm@svd.se. Lösningen avslöjas fredag 13 juni – samma dag som avsnitt fem av podcasten Mitt Stockholm kommer. Den handlar om just denna gata. Det blir även denna gång förutom poddradio-avsnitten en artikel i tidningen, en pdf-karta och bildsvep.

Så här skriver läsaren Hanna om bilden: ”Jag får en känsla av att det är på Götgatan. Samtidigt är det lite märkligt om det här är där eftersom jag går förbi där varje dag och borde kunna veta exakt vilket hus det är…”.

Jag har ju alltså samlat läsarbilder och historier om Pipersgatan i ett nytt bildsvep som ni når via denna länk. Där hittar ni bland annat den här bilden som är tagen av Magnus Tillman – den är tagen från hans lägenhet på Pipersgatan. Han bor nämligen i huset som var lösningen på förra veckans gåta.

IMG_20140526_190004

Om ni inte redan har lyssnat på podcasten om Pipersgatan får ni gärna göra det (instruktion längre ner i inlägget). Stadsarkivets Mats Hayen promenerade alltså tillsammans med mig på gatan.

Mats-&-Johan

Bland annat får ni höra om ”Piperska smällen”. Det var ett uppmärksammat mord som skedde en natt i mars 1926. En direktör söps full av två kumpaner. Sedan sprängdes direktörens taxi av en dynamit – ljusskenet syntes över hela Stockholm och 2 000 fönsterrutor krossades. Ni får också höra om Piperska muren och om hur industrierna tog över här på 1800-talet.

Om ni vill lägga till en dimension i upplevelsen kan ni promenera mellan platserna samtidigt som ni lyssnar. Ta då gärna hjälp av kartan som ni kan få upp och även ladda ner via denna länk. Du kan även klicka på kartbilden här nedan om du vill få fram hela kartan:

kartany

Ni kan också se platserna som vi besöker i ett bildspel som du hittar via denna länk – givetvis bilder både från förr och nu. Här ett exempel där ni kan se bilen efter ”Piperska smällen”:

pip

Det som skiljer den här satsningen från tidigare Mitt Stockholm-material är att den är exklusiv för SvD-prenumeranter. Om du inte prenumererar kan du dock prova SvD digital för 1 kr i en månad. Sedan övergår det i vanlig prenumeration om du inte säger upp den.

Här en manual för hur du når podden. Det är några steg, men ska gå på ett kick om allt går som det ska med all teknik.

Så här gör du som prenumerant för att ta del av Mitt Stockholm-podden:

1. Logga in på svd.se/minasidor. Ditt användarnamn är din mejladress eller ditt kundnummer. Om du inte kan ditt lösenord kan du enkelt få ett nytt skickat till dig genom att trycka på knappen ”Glömt ditt lösenord?”

2. På Mina sidor klickar du på fliken Mina erbjudanden

3. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

4. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Så här gör du som inte är prenumerant:

1. För att lyssna på podden behöver du en aktiv SvD prenumeration.

2. Du kan prova SvD digital i en månad för 1 kr. Klicka här. Om du gillar SvD digital så övergår din provmånad automatiskt till en tillsvidareprenumeration på SvD digital. Om du säger upp din prenumeration inom provmånaden betalar du endast 1 kr.

3. Efter att du har tillgång till SvD digital loggar du in på SvD.se/minasidor med de inloggningsuppgifter du valde vid din beställning. Podden hittar du sedan under Mina erbjudanden.

4. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

5. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här) och som nr 3 Sturegatan (lyssna här). Ni får gärna komma med önskemål om vilka gator vi ska besöka framöver – mejla i så fall till mittstockholm@svd.se. Välkomna att lyssna!

 

 

 

Uppmärksammad brand ledtråd till gåtan

Då är det dags för en ny ledtråd till veckans Stockholmsgåta! Den här gåtan leder precis som de senaste fram till platsen för nästa poddavsnitt (satsningen som inleddes under påskhelgen). Frågan: Var i Stockholm är vi?

g3

Foto: Johan Lindberg

Fler ledtrådar kommer efter hand – här hittar ni första bilden och här den andra. Ytterligare en ledtråd är att en av 1900-talets mest uppmärksammade bränder i Stockholm skedde på just denna gata. Mejla din gissning till mittstockholm@svd.se. Lösningen avslöjas fredag 13 juni – samma dag som avsnitt fem av podcasten Mitt Stockholm kommer. Det blir även denna gång förutom poddradio-avsnitten en artikel i tidningen, en pdf-karta och bildsvep.

Jag har ju alltså samlat läsarbilder och historier om Pipersgatan i ett nytt bildsvep som ni når via denna länk. Där hittar ni bland annat den här bilden som är tagen av Magnus Tillman – den är tagen från hans lägenhet på Pipersgatan. Han bor nämligen i huset som var lösningen på förra veckans gåta.

IMG_20140526_190004

Om ni inte redan har lyssnat på podcasten om Pipersgatan får ni gärna göra det (instruktion längre ner i inlägget). Stadsarkivets Mats Hayen promenerade alltså tillsammans med mig på gatan.

Mats-&-Johan

Bland annat får ni höra om ”Piperska smällen”. Det var ett uppmärksammat mord som skedde en natt i mars 1926. En direktör söps full av två kumpaner. Sedan sprängdes direktörens taxi av en dynamit – ljusskenet syntes över hela Stockholm och 2 000 fönsterrutor krossades. Ni får också höra om Piperska muren och om hur industrierna tog över här på 1800-talet.

Om ni vill lägga till en dimension i upplevelsen kan ni promenera mellan platserna samtidigt som ni lyssnar. Ta då gärna hjälp av kartan som ni kan få upp och även ladda ner via denna länk. Du kan även klicka på kartbilden här nedan om du vill få fram hela kartan:

kartany

Ni kan också se platserna som vi besöker i ett bildspel som du hittar via denna länk – givetvis bilder både från förr och nu. Här ett exempel där ni kan se bilen efter ”Piperska smällen”:

pip

Det som skiljer den här satsningen från tidigare Mitt Stockholm-material är att den är exklusiv för SvD-prenumeranter. Om du inte prenumererar kan du dock prova SvD digital för 1 kr i en månad. Sedan övergår det i vanlig prenumeration om du inte säger upp den.

Här en manual för hur du når podden. Det är några steg, men ska gå på ett kick om allt går som det ska med all teknik.

Så här gör du som prenumerant för att ta del av Mitt Stockholm-podden:

1. Logga in på svd.se/minasidor. Ditt användarnamn är din mejladress eller ditt kundnummer. Om du inte kan ditt lösenord kan du enkelt få ett nytt skickat till dig genom att trycka på knappen ”Glömt ditt lösenord?”

2. På Mina sidor klickar du på fliken Mina erbjudanden

3. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

4. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Så här gör du som inte är prenumerant:

1. För att lyssna på podden behöver du en aktiv SvD prenumeration.

2. Du kan prova SvD digital i en månad för 1 kr. Klicka här. Om du gillar SvD digital så övergår din provmånad automatiskt till en tillsvidareprenumeration på SvD digital. Om du säger upp din prenumeration inom provmånaden betalar du endast 1 kr.

3. Efter att du har tillgång till SvD digital loggar du in på SvD.se/minasidor med de inloggningsuppgifter du valde vid din beställning. Podden hittar du sedan under Mina erbjudanden.

4. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

5. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här) och som nr 3 Sturegatan (lyssna här). Ni får gärna komma med önskemål om vilka gator vi ska besöka framöver – mejla i så fall till mittstockholm@svd.se. Välkomna att lyssna!

 

 

 

Ungdomar visar sitt stöd för demonstationerna längs med Florissant Avenue i Ferguson. SvD I ST LOUIS

”De har burat in de svarta männen”

Fortsatt spänt i Ferguson efter ännu en dödsskjutning.

”Där märks arvet från slaveriet”

Lista

Fem knäckfrågor för USA:s afroamerikaner.

”Typiskt för mellankrigstiden”

Bildspecial

Ville få väljarna att hicka av rädsla – se de historiska valaffischerna.

Här är slogans det har pratats om

Bildspel

Svårt att veta vilket parti som ligger bakom.

”Ingen moderat väljarflykt till SD.”

SvD/Sifo

S nu piskat • SD nära vågmästarroll.

Så var skillnaden mellan blocken

Senaste sex valen

Största upphämtningen kom 1994.

”Israelkontakter är Hamas akilleshäl”

Gaza

Mellenösternexpert om avrättningarna.

18 uppges ha avrättats av Hamas

Gaza

Männen anklagas för att ha hjälpt Israel.

Draghi: ECB kan inte göra hela jobbet själv

ECB

Kräver politiska reformer i tal i Wyoming.

USA-protest mot närgånget plan

Sju till tio meter

Ska ha genomfört en ”flygakrobatisk manöver”.

Parlamentet ber Costa Rica om ursäkt

Kränkning

”Grovt respektlöst”.

Länderna som står för flest nätattacker

Både hackarnätverk och stater bakom angrepp.

Här är sommarens
hetaste semestermål

ny statistik

Gammal favorit gör comeback.

Testa: Vilken svensk politiker är du?

Unik SvD-kompass

Se vem du liknar mest.

”Fantastiskt, nästan surrealistiskt”

Träning

Dykning mellan kontinentalplattorna.