Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då har det blivit dags att återuppta bloggandet igen efter uppehållet. Jag har haft en intensiv period av bokskrivande som i september kommer att resultera i guideboken Mitt Stockholm.

Egentligen ska det vara sommaruppehåll för bloggen nu, men jag kan inte låta bli att klämma in en sommargåta. Eftersom SvD har bytt plattform kommer ni i fortsättningen även att hitta Mitt Stockholm-bloggen på en ny adress. Ni är välkomna till www.svd.se/om/mitt-stockholm. Växla gärna över dit och testa nya gåtan!

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Johan Lindberg

Som jag tidigare nämnde kommer jag nu att göra ett blogguppehåll eftersom jag ska skriva en guidebok om vår kära huvudstad. Det känns extra roligt att den kommer att heta just Mitt Stockholm – den kommer att vara i samma anda som de andra i Karavan förlags ”Mitt-serie”. Kom gärna med tips om det är något ni tycker ska finnas med i boken. Allt från sevärdheter till kaféer, bästa shoppingvalen och favoritrestauranger. Mejla i så fall till mittstockholm@svd.se. Vi hörs igen här på bloggen i slutet av sommaren eller i höst!

Ta så länge gärna ta en titt på SvD:s specialgjorda Stockholmsfilmer. Här är är de 30 filmer som jag – tillsammans med fotograf Kjell Svensson – har gjort här i bloggen.

En av mina personliga favoriter är intervjun med Margit Claesson. Hon blev 1958 Stockholms första kvinnliga busschaufför. När jag över 50 år senare mötte 90-årige Margit berättar hon med inlevelse att det fanns manliga passagerare som vägrade gå på bussen i början. I kortfilmen får du också känna hur det var att åka trådbuss 1964. Ta chansen och följ med till 1960-talets Stockholm! Se filmen här.

Här samtliga filmer i den ordning de har sänts (sedan juni 2012):

1) SERGELS TORG – följ med till Sergels torg och se hur platsen en gång såg ut. Den här fina bilden togs av SvD-läsaren Gunnar Nordqvist i slutet av 1950-talet. I dag ligger här fontänen vid Sergels torg. Klicka på bilden för att se kortfilmen:

Hamngatan-från-nuvarande-Sergelstorg

2) GALLERIAN/NK-HUSETHär får ni färdas till 1970-talet och se hur det såg ut på Hamngatan innan Gallerian byggdes.

3) NORRMALMSTORGBland annat ges en inblick i Norrmalmstorgsdramat:


4) KLARAKVARTEREN. Följ med och få en inblick i rivningarna som skakade Stockholm.

5) HÖTORGET. Se hur det såg ut innan Hötorgsskraporna sköt i höjden.

Foto: Scanpix

6) DJURGÅRDENFölj med på en 1970-talstur till Djurgården.

7) STAFFAN TJERNELDHär en film om mannen som första säsongens filmer byggde på. En fascinerande man som bland annat utmanade Ingmar Bergman.

8) ”BOMBEN PÅ STRÖMMEN”. Den här filmen var startskottet för bloggens gåtor. Med hjälp av läsarna löste vi Gunnar Nordqvists ”mysterium” (se lösningen här).

9) BYGGANDET AV HÖGTORGSSKRAPORNA. SvD-läsaren Holger Joné var med och byggde Hötorgsskraporna – hör honom berätta till de bilder han tog då.

10) ”EN BOMBAD STAD”. SvD-läsaren Fritz Ericson berättar om den otäcka känslan när de gamla husen revs. Han gick på 1950-talet runt och fotograferade i Stockholm.

11) SKATEBOARDTRICK I HÖGDALEN. Följ med till den nya skateboardparken!

12) FLOTTANS UPPVISNINGMorgan Deile gav oss en inblick i hur det gick till när Flottan hade övning på Stockholms ström 1967.

13) TELEFONTORNET. 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

14) STUREPLAN FÖRR OCH NUVi tog ett samtal med Ella Öström, 82, och Frida Wall, 28 om Stureplan. I denna kortfilm finns flera fina bilder och du får också följa med på en åktur till Stureplan med spårvagn 1962.
15) FÖRSTA KVINNLIGA BUSSCHAUFFÖRENMargit Claesson blev 1958 Stockholms första kvinnliga busschaufför. 90-åringen berättar här att det fanns manliga passagerare som vägrade gå på bussen i början.
16) TV-EKENSe här fascinerande bilder om SvD-läsaren Jan Dock tog från sin balkong på Oxenstiernsgatan 1957 – och på 1980-talet.
17) MYSTISKA KOPPARKISTANSedan handlade det ju om en kopparkista som sedan 1963 är inmurad i Åhléns City på Klarabergsgatan.Vi intervjuar här Per Liljander som var med vid inmurandet.
18) HORNSGATAN. Se klassisk plats på Söder förvandlas.
19) BILQUIZET. Den här filmen blev otroligt populär – det är faktiskt den mest sedda egenproducerade filmen som gjorts på SvD.se med över 43 000 visningar. Se 10 bilar från 1960-talets Stockholm och gissa bilmärket.

Svaret är förstås redan publicerat – följ denna länk för att få facit!

20) RAIN MAN-STJÄRNOR TYCKER TILL. Robert Gustafsson och Jonas Karlsson, aktuella med Rain Man på Rival svarar öppenhjärtigt på frågor om huvudstaden. De berättar också om sina tvångstankar.

21) S:T ERIKSPLAN. Se hur denna välkända Stockholmsplats har förändrats sedan 1963.

22) J-O OCH ÄPPLETS UTMANING. Bordtennislegendarerna utmanar SvD-läsarna med ett trick – samt svarar på frågor om Stockholm förr och nu.

23) DE TRIXADE BÄST AV LÄSARNAKampen var hård, men till slut fick vi fram en segrarduo bland läsarna – som till och med utförde tricket bättre än legendarerna…

24) DUBBEL MED ETT ÄPPLE…Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde sedan upp i dubbelmatch mot de två läsarna som vann utmaningen. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo…
 
25) OMDISKUTERAD BYGGNAD. Se hur det gick till när SEB-huset byggdes vid Sergels torg
. 

26) KRITISERAT HUSFölj med till Folkungagatan och möt några av de boende i det orange huset. Se också hur det såg ut förr och nu på platsen.

27) VILL MÖTA DROTTNING KRISTINAFölj med till Västerlånggatan och möt E-Type på hans restaurang Aifur där han talar om sina Stockholmsdrömmar.

28) TESTA BILQUIZ NR 2. Den här gången är det inte enbart amerikanare:

bil8500

29) STOCKHOLMSUTSTÄLLNINGEN 1930 Ta en titt på fina färgbilder från 1930-talets Stockholm. 92-årige Rune Norgren berättar till bilderna om sitt besök på den historiska utställingen – som nioåring. Bland annat berättar Rune om att en Pommac kostade ”astronomiska 75 öre”.

mix

30) LUCIA-FIRANDET 1964 Följ med på resa bakåt i tiden till Lucia-firandet 1964. Det var inte bara Sveriges Lucia som var på Stockholms gator.

usalucia
Johan Lindberg

bonus1

Då är det dags för lösningen på den utmaning som läsaren Jan Eklund bjöd på. De två bilderna föreställer Filmhuset på Borgvägen 1 vid Gärdet. Snabbast med rätt lösning var Monica Rolfner följd av Stefan R Grazia, Rebecca Stadener, Mark Kaiser och Calle Berg. Gåtan hann bara ligga ute några minuter innan de första mejlade in rätt svar. Snabbt jobbat! Här är andra bilden:

bonus2

Så här skriver Jan Eklund om sina bilder: ”Tack för kluriga och intressanta gåtor, som jag ofta går bet på. Jag gjorde för några år sedan en observation av en arkitektonisk ”ögonflirt”. Ögat sitter alltså på Filmhusets västra gavel och för att få syn på det måste man alltså gå upp mellan Gärdesskolan och ”Campus Gärdet” eller från norr mellan FMV (Försvarets materielverk) och helikopterlandningsplatsen på Gärdet. Den andra är en lite mer dyster bild av Filmhusets baksida”.

Tack för utmaningen Jan! Det är så roligt när ni läsare bidrar med bilder. Här lite kortfakta om Filmhuset. Byggnaden ritades åt Svenska Filminstitutet av berömde arkitekten Peter Celsing (1920–1974) – även mannen bakom Kulturhuset (invigt 1974) och Riksbanken (1976). Filmhuset stod klart 1971. Här en bild tagen nyligen av SvD:s Lars Pehrson:

fh

”Inget vanligt jävla hus” lär Filminstitutets grundare Harry Schein ha sagt som utgångspunkt för byggprojektet. Fönstren på framsidan ska föra tankarna till en filmremsa. Följ denna länk för en kul kortfilm om invigningen den 18 januari 1971 – filmen finns på filmarkivet.se. Filmen är på 29 minuter och innehåller bland annat Harry Scheins vassa invigningstal – med en känga till de som motsatte sig projektet. Kritiken framgår också av inslaget när privatpersoner uttalar sig om att husprojektet var alltför kostsamt. Andra utrycker dock glädje över det moderna bygget. Även en avspänd statsminister Olof Palme finns med i filmen. Hans tal avslutas med att han ”förklarar denna romantiska verkstad invigd”.

Ett mer modernt inslag finns här – från P4 Radio Stockholm om renoveringen 2010.

I en artikel i Aftonbladet 2001 skriver Gunder Andersson om Filmhuset. I texten står det bland annat om en betraktelse av Susanne Roger i tidskriften TM (Teknik & Människa). Här ett utdrag ur Gunders text: ”Enligt en allmänt omfattad historieskrivning – som säkert kan vara sann – satt arkitekten Peter Celsing och Harry Schein på Operabaren och skissade huset på en servett. Susanne Roger konstaterar försynt att för Celsing var estetiken viktigare än funktionen. Han förordade ”nybrutalistiska” lösningar, och lät från början armeringsjärn sticka ut från väggarna. Det avstyrdes. Vi som var med minns med fasa den långhåriga, hårdsträviga mattan i entrén som många vrickade fötterna på. Men också de små, glashala marmorpölarna i foajéns röda matta, där Celsing föreställt sig att en galaklädd publik skulle ta sig en spontan svängom. Det uppskattades inte av den tidens filmstudenter, föga galaklädda. Allt detta är nu borta sedan länge”.

Här några röster från er läsare:

Jörgen Gustavsson: ”För mig var gåtan jättenkel, eftersom jag har haft ungefär den utsikten från mitt arbetsrum på FMV! Det är Filmhusets östra sida – mot Tre Vapen, som inhyser bland annat Försvarets materielverk. Ögat kom till på fasaden för att den inte skulle bli alltför trist, när Filmhuset av säkerhetsskäl inte fick ha några fönster mot husen med den militära verksamheten”.

Håkan: ”Jag minns när Filmhuset byggdes 1967/68. Då var det en debatt om fönster mot armestaben. Militären var rädda för radikala filmstudenter med teleobjektiv. Därför blev det inga fönster. Harry Schein kontrade med en konstnärlig utsmyckning i form av ett öga. Vi kallade det för Harrys öga. Som kikade in på generalerna”.

Carl Modén (från Augsburg): ”Det är Filmhusets fasad mot FMV. På grund av sekretess fick man inte ha några fönster åt det hållet, så arkitekt satte dit ett öga istället. Jag bodde några år vid Karlaplan och besökte cinematekets visningar flera gånger i veckan ibland. Det är många bra filmer jag sett där, och rätt många dåliga som jag sovit mig igenom”.

Thomas Molin: ”Ögat är placerat på baksidan av Filmhuset på Gärdet och ”tittar” på Försvarets materielverk, FMV. Försvarsmakten tillät inte att Filmhuset försågs med fönster på baksidan när det byggdes för att minimera risken för spionage, spionögat kunde de dock inte stoppa!”.

Jan-Olov Sundqvist: ”Från utsidan en av de fulaste byggnaderna i Stockholm, men faktiskt ganska trevlig inuti. Jag har tidigare ofta ätit lunch på Filmhuset, och jag har ofta varit och sett kvalitetsfilmer där. Jag har också varit där på helt vanliga konferenser (utan filmanknytning)”.

Rebecca: ”Jag minns när jag satt för några år sedan och för första gången var uppe tillsammans med en skrivpartner och skulle få ja eller nej på manus-stöd. Jag vågade inte titta på konsulenten när hen skulle fälla sitt omdöme. Så jag stirrade nonchalant ut genom fönstret på gräsmattan utanför. Så sa filmkonsulenten: Ja men jag stöder det här projektet. Yes tänkte jag för mig själv. Nu kommer det att bara gå spikrakt framåt med alla filmprpduktioner. O ja. Men det var ändå ett oskuldsfullt roligt och ljust minne. Back in the days”.

Här två äldre bilder från Filmhuset. Först Vilgot Sjöman – filmregissör och författare – den 12 mars 1988:

x

Foto: Anders Kallersand/SvD/TT

Och här en bild från 1980: Regissören Ingmar Bergman tillkännager här i Filmhusets inre att han ska göra en ny storfilm med titeln ”Fanny och Alexander”. Till vänster: Jörn Donner, vd för Filmhuset:

x2

Foto: Jan Collsiöö/TT

Har någon av er läsare någon egen upplevelse av Filmhuset? Mejla i så fall gärna till mittstockholm@svd.se.

Johan Lindberg

SvD-läsaren Jan Eklund har alltså en utmaning till er läsare. Nu får ni en ny bild på samma byggnad. Var har han varit?

bonus2

Här har ni den första bilden en gång till:

bonus1

Frågan är alltså: Var i Stockholm tog han den? Mejla till mittstockholm@svd.se om du har en gissning. Svaret kommer torsdag kväll.

Johan Lindberg

Som jag tidigare nämnde ska jag snart ta ett blogguppehåll. Gåtan om Bellmanhuset var den sista ”ordinarie” gåtan på ett tag. Detta eftersom jag ska skriva en guidebok om vår kära huvudstad.

Men ni ska få en klurighet till före uppehållet – nämligen en ”bonusgåta” från en läsare. Det är Jan Eklund som har tagit den här bilden:

bonus1

Frågan är: Var i Stockholm tog han den? Mejla till mittstockholm@svd.se om du har en gissning. Till bonusgåtorna är det ju inte lika många ledtrådar och inte heller samma ”uttömmande” lösning. Men jag hoppas att ni vill anta utmaningen!

När det gäller guideboken känns det extra roligt att den kommer att heta precis som bloggen: Mitt Stockholm. Den kommer att vara i samma anda som de andra i Karavan förlags ”Mitt-serie”. Kom gärna med tips om det är något ni tycker ska finnas med i boken. Allt från sevärdheter till favoritrestauranger. Mejla i så fall till mittstockholm@svd.se.

Johan Lindberg

belllösnhuset

Foto: Johan Lindberg

Lösningen på veckans Stockholmsgåta är Bellmanhuset Urvädersgränd 3 på Södermalm. Snabbast med rätt lösning var Jörgen Gustavsson följd av Jan Öhrström, Bosse Lindahl, Maud Berlin och Åke Spets. Tack alla läsare för den stora entusiasmen. Av drygt 500 gissningar var det till slut 127 läsare som prickade rätt. Jag är mycket imponerad av de 14 som klarade detta på första bilden!

Den här platsen är förstås mest känd för att Carl Michael Bellman bodde här under fyra år – 1770 till 1774. Och det var inte vilka år som helst – det var kanske hans mest kreativa period. Stadsarkivets Mats Hayen kan Bellman utan och innan. Han tog mig med in i huset som ägs av ordenssällskapet Par Bricole. Här Mats Hayen i ett av de två gavelrum högst upp där skalden Carl Michael Bellman hade sin bostad:

bellhayen

Här ett skrivbord på platsen där Carl Michael Bellman en gång i tiden satt och skapade:

belllösnrumsuts

Foto: Johan Lindberg

Det man ska veta är att Carl Michael Bellman hade en helt annan utsikt när han bodde här tillsammans med sin bror på 1770-talet: ”Då skymdes inte sikten av hus utan det var en härlig utsikt mot vattnet. Under sin period här skrev Bellman bland annat merparten av Fredmans epistlar. Säkerligen inspirerades han mycket av den sköna Stockholmsutsikten från fönstret när han exempelvis skrev Stolta stad”, säger Mats Hayen och sneglar ut genom fönstret.

Inga av skaldens egna möbler är bevarade, men i Bellmans gamla rum finns tidstypiska möbler.

– Sängen är hämtad från Gripsholm så det är fullt tänkbart att Bellman sov i just den här sängen under besöken på slottet, säger Mats Hayen.

Tror du att Carl Michael Bellman mådde bra under de fyra år han bodde här?

– Ja, det tror jag. Han jobbar då vid tullen och han framför ordensparodier som heter ”Bacchi orden” i ett hus vid nuvarande Medborgarplatsen. Han är också kär under den här perioden – först i Inga Lissander och sedan i Ulla Winbladh. Det är också i de här rummen som han skriver Gustafs skål – hyllningen till Gustav III revolutionsåret 1772, vilket gör att kungen får upp ögonen för honom. Det var helt klart en bra och kreativ period i Bellmans liv, berättar Mats Hayen., berättar Mats Hayen.

I rummet finns också Bellmans dödsmask på en av väggarna i nivå med hans egen längd. Han lär ha varit 182 cm lång. Här syns dödsmasken bredvid kakelugnen:

dm

Historien om detta hus är spännande. Det byggdes efter den stora branden 1723 då 500 hus brann ner och Katarina kyrka nästan helt förstördes. Under 1800-talet var det faktiskt nära att huset hade brunnit ner i en annan storbrand i området. Branden spred sig faktiskt ända till grannhuset – hade ett hus till drabbats så hade alltså inte Bellmans gamla hus funnits kvar i dag… Denna brand 1857 ledde förresten också till att Mosebacke torg skapades på delar av det brunna området.

I början av 1800-talet hade en del stockholmare fortfarande koll på att Bellman hade bott i byggnaden, men ett antal ägarskiften gjorde att den kunskapen föll i glömska. ”I början av 1900-talet lyckas två Bellman-forskare finna att Bellman hade varit mantalsskriven här. De ser också att det var under just dessa fyra år som Bellman skrev huvuddelen av Fredmans epistlar. När huset sedan är till salu lyckas ordenssällskapet Par Bricole, som Bellman var med och grundade, köpa loss huset”, berättar Mats Hayen.

Lyckligtvis var rummen där Bellman hade bott relativt orörda. De som ägde huset vid försäljningen hade nämligen varit konservativa och inte velat göra några större förändringar i huset. D en 4 februari 1940 – 200 år efter Bellmans födelse – invigdes Bellmanhuset med bland andra kronprins Gustav (VI) Adolf och prins Eugen närvarande.

– Tillägget som gjordes var Riddarsalen som än i dag används av oss i Par Bricole. Här låg före 1940 husets trädgård, berättar Mats Hayen.

Riddarsalen är verkligen vacker. Längs väggarna hänger ordenssällskapets riddarsköldar:

pb

rs

Foto: Mats Hayen

En gång i månaden får allmänheten komma in i Bellmanhuset. Första söndagen varje månad visas huset upp av en guide – nästa gång, 5 april, av just Mats Hayen. Även Bellmansångaren Sten Magnus Petri medverkar. Årets söndagsvisningar är dessutom jubileumsvisningar eftersom Bellman fyller 275 år i år (1740–2015). Det blir därför extra mycket Bellman i år. Par Bricole storsatsar på Bellmandagen den 26 juli med evenemang i Kungsträdgården och vid Bellmansro. Stadsarkivet kommer dessutom att ha en Bellmanvecka 20–24 juli. Mer om hur ”Bellman 275 år” firas hittar ni här.

mh

Foto: Mats Hayen

Läsaren Cilla Ulfberg löste gåtan sedan Stomatolskylten dykt upp i en av ledtrådarna:

gat3500

Så här skriver Cilla Ulfberg: ”Nu blev det nästan för lätt. Det är Bellmans hus på Urvädersgränd 3. Stomatolskylten känner jag igen eftersom min mans farfar far var Mauritz Larsson. Mauritz Larsson, uppfinnare och konstnär, gjorde själva konstruktionsarbetet på uppdrag av Grumme & Son. Skylten blev den första i Stockholm med ”rörligt ljus”, i november 1909 var det invigning. Tekniken är 1361 glödlampor och likströmsdrivna reläer/brytare, fiffigt ihopkopplade i sekvenser så det blir en rörlig reklam. Skylten satt först på gamla Katarinahissen men flyttades 1932 till nuvarande plats. Företaget Cederroth äger skylten som inte går att K-märka så dess framtida öde vilar i deras och fastighetsägarens händer. Mauritz Larsson har för övrigt en eller kanske två tavlor på Nationalmuseum. En vacker dag kanske de plockas fram. Han uppfann även X-kroken och var delaktig, vilket inte bekräftat eller dokumenterat men det är nämnt i släkten, i framtagandet av rullagret tillsammans med SKF som fick patent på det 1918”.

Tack så mycket för all denna spännande information, Cilla.

Läsaren Linn Mougenot har följande att berätta om huset: ”Golvet på vinden där dödsmasken hänger är lagd med tegelstenar slagna på det tegelbruk som fanns på Stockholms slott under den tid som slottet byggdes. Märkta med S. Att det dessutom spökar i huset kan jag intyga. Själv har jag mött en liten beskäftig person klädd som en gammal bokhållare klädd i svarta skyddsärmar bl.a”.

Fler bilder från platsen finns via denna länk. Det är gruppen Dag Vag som poserade utanför Bellmanhuset 1979. Det står ”Gamla Stan 1979” men det är Bellmanhuset. Klicka på länken till ”Gamla Stan 1979” så får ni se fina svartvita foton tagna av Kärsti Stiege.

Har du en egen historia om platsen så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

Johan Lindberg

Dags för en sista ledtråd till veckans Stockholmsgåta. Var i Stockholm är vi?

gata5500

Foto: Johan Lindberg

Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Som vanligt följer en spännande historia om platsen när lösningen kommer i morgon, fredag. Ta gärna hjälp av de tidigare ledtrådarna. Lycka till!

Johan Lindberg

Dags för en ny ledtråd till veckans Stockholmsgåta. Obs: Nu tagen inifrån byggnaden vi söker. Var i Stockholm är vi? En annan ledtråd är att en ”dödsmask” från en känd stockholmare finns på en av väggarna i ett av rummen högst upp i huset.

gat3500

Foto: Johan Lindberg

Här några nya gissningar:

Britt-Marie Almström: ”Gatubeläggningen ser ut som Prästgatans, men längre kommer jag inte nu. Omöjligt att sluta fundera…”.

Ulvi: ”Bilden föreställer källarnedgången till Klaragården från gatan”.

Max: ”Jag tror att det är taget på Brännkyrkagatan mellan Bellmansgatan och Blecktornsgränd”.

Margaretha: ”Gamla stan: Kåkbrinken – Prästgatan”.

Kalle: ”Jag tror att fotografen står på Slottsbacken och den svarta grunden är Slottskyrkan”.

Hans O: ”Någonstans i bakhuvudet ringer det om Kåkbrinken, så det får bli min gissning!”.

Cristina Sohl Stjernberg: ”Hej, jag tror att bilden är tagen på Baggensgatan i Gamla stan”.

Greger Oxhammar: ”Jag tror att det är Slupskjulsvägen på Skeppsholmen”.

Benkt: Brännkyrkagatan vid Mariatorget”.

Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Som vanligt följer en spännande historia om platsen när lösningen kommer i slutet av veckan.

Johan Lindberg

Dags för en ny ledtråd till veckans Stockholmsgåta. Var i Stockholm är vi?

bh

Foto: Johan Lindberg

Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Ni kommer att få fler bilder de närmaste dagarna. Som vanligt följer en spännande historia om platsen när lösningen kommer i slutet av veckan.

Johan Lindberg

Dags för en ny ledtråd till veckans Stockholmsgåta. Var i Stockholm är vi?

gat2500

Foto: Johan Lindberg

Så här såg ju första bilden ut:

gat1500

Här några av gissningarna hittills:

Anne Wandel: ”En tidig gissning, Engelbrektskyrkan!”.

Stefan R Grazia: Brännkyrkagatan 20, som mig veterligt uppfördes efter den stora branden 1759, i början av 1770-talet av en stenhuggare Johan Petter Blom…”.

Stina: ”Jag gissar på platsen där många svenskar avrättades en hemsk dag på 1500-talet – Stortorget”.

Linus: ”En nästan omöjlig Stockholmsfråga, men det ska ju vara svårt i början så man får en utmaning! Jag gissar på Götgatan”.

Bosse: ”Den här första bilden på stenläggning var ju i knepigaste laget. Kan det möjligen vara framför Östasiatiska museet på Skeppsholmen? Jag har för mig att där är stenläggning framför den svarta fasadfoten”.

Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Ni kommer att få fler bilder de närmaste dagarna. Som vanligt följer en spännande historia om platsen när lösningen kommer i slutet av veckan.