Nils Ferlins staty snart tillbaka

Det har kommit in flera läsarmejl med frågor angående den klassiska Nils Ferlin-statyn på Klarabergsgatan. Den togs bort i samband med upprustningen av gatan förra året och lyser ännu med sin frånvaro ett och ett halvt år senare.  Här en bild som jag tog i dag:

fer

Här en bild från när statyn stod på platsen:

ferlin

Foto: TT

Så här skriver läsaren Lena Göransson: ”Jag undrar vad som har hänt med Nils Ferlin-statyn! Han var på något sätt en trygg punkt där på Klarabergsgatan på vägen till jobbet. Jag har försökt att få svar på olika håll, men inte fått något svar. Vet ni?”.

Kalle S: ”Jag besöker Stockholm regelbundet via jobbet och har lagt märke till att man har tagit bort Nils Ferlin. Han brukade ju alltid stå där med sin halsduk (ditstoppad av någon) om vintern och med sin klassiska cigarett. Trist! Jag fattar inte att den togs bort”.

Men vi kan lugna både Lena och Kalle. Så här svarar Maria Erlandsson, kommunikatör på Trafikkontoret: ”Nils Ferlins staty förvaras för närvarande på Stadsmuseet och kommer att vara tillbaka på sin ursprungliga plats med sin bänk i december 2014. Bänken står för närvarande på Klara kyrkogård och kommer alltså också att flyttas tillbaka”.

Med andra ord kommer Nils Ferlin åter kunna få en halsduk runt halsen när snön drar in över huvudstaden i vinter. Bronsstatyn är gjord av Karl Göte Bejemarks och har sedan 1982 stått på Nils Ferlins torg – platsen mellan Klarabergsgatan 35 och 37.

ferlinhalsduk

Bild från 1999 – någon vänlig person har sett till att Nils Ferlins staty får lite värme. Foto: TT

Har ni några egna bilder på Nils Ferlin-statyn? Mejla i så fall gärna till mittstockholm@svd.se.

Här en bild som kom in från läsaren Olle Nilsson som han tog 2007:

läsarbild

Här några fler läsarröster:

Olof Stroh: ”Jag har dessvärre ingen bild, men undrar när han fick en metallcigarett i munnen. På den tiden jag rökte – fram till 1998-02-07 – fanns där bara ett hål vid läppen och eftersom jag ofta passerade brukade jag sätta en cigarett i munnen på honom. Tror inte jag var ensam om det”.

Jörgen G: ”Jag har liten berättelse om Ferlinnstatytyn som ”ickestaty på sin vanliga plats” och därför inte någon bild. Jag deltog i Stockholms Fotomaraton i augusti. Framåt nattkröken, när man efter att drygt halvt dygns jagande efter bra motiv över mer eller mindre omöjliga teman dök ett upp där jag tänkte – äntligen nåt som har en enkel bra lösning om jag inte kommer på något bättre. Temat var ”Snubbe”. Snabbt upp på Klarabergsgatan för att finna en bra vinkel och ett bra ljus för att avbilda Nils. Pytt – ingen staty. På trappan satt ett gäng andra snubbar som klart visade att de inte ville bli fotograferade. Idén gick om intet. Trött, besviken och irriterad lyckades jag fånga sista bussen hemåt för ett par timmars tupplur inför de kommande bildutmaningarna. Snubblar i ingångsdörren och faller som en fura rakt in i bussen. Busschauffören reser sig och skriker rakt ut. Kan trösta henne med att jag enbart ådragit mig smärre blessyrer. Jag har inte inte gjort mig mer illa än att jag kan fortsätta tävlingen och efter ytterligare elva timmar kunna gå i mål. Målet (liksom starten 24 timmar tidigare) är vid Stadsmuseet, där Nils tillfälligt är inhyst. I fototävlingen blev jag emellertid oplacerad”.

Bosse: ”Tack för beskedet att Nisse kommer tillbaka till jul”.

Tack för den stora entusiasm som ni läsare visare efter den senaste Stockholmsgåtan om Lindarängens flyghamn. Ta gärna en titt på bildsvepet här om du vill lära dig mer om Stockholms flygplatshistoria.

Lindarängens_flyghamn

 

Vilket slanguttryck är bäst/värst?

Flera läsare har mejlat in och undrat om jag kan göra något fördjupande om Stockholmsslang. Jag funderar på att göra något kring detta framöver, men redan nu ska ni i alla fall få ett roligt smakprov från förr. Det är ett klipp från Sveriges Radio som ni hittar via denna länk. Åke Söderblom berättar sagan om Rödluvan på Stockholmsslang – inte helt lätt att hänga med…

åke

Här en bild från ur filmen Klar till drabbning, 1936: Sickan Carlsson och Åke Söderblom.

I bloggen Snitsaren finns faktiskt texten till Åke Söderbloms version av Rödluvan. Ta gärna en titt här.

Ni läsare får gärna komma med exempel på era värsta/bästa exempel på Stockholmsslang. Mejla era tips till mittstockholm@svd.se.

Läsaren Micke Rahm har mejlat i ett liknande ämne: ”När det begav sig (?), utvecklades lokala dialekter och egna ord i de olika stadsdelarna. Med det menar jag inte bara direkta slanguttryck, som dora, sillöga, blejd, lax, spänn och andra, utan även kodsnack som var unikt för ett område. Jag höll t.ex. hus en del på söder på 70-talets slut, och minns ett ”språk” om fungerade så att man kastade om stavelserna i ett ord så att det blev svårt att förstå. Exempel: högtalare blev taghölare, skiftnyckel blev nyftskickel, och hästhoppning blev hosthäppning. Sådana här saker tycker jag är en viktig del av stadens historia, som faktiskt håller på att falla i glömska”, skriver han.

Givetvis får ni även mejla in exempel i Micke Rahms anda.

Så här skriver läsaren Bengt Carlsson: ”Jag har huvudet fullt av gammal stockholmsslang, men jag vill bara pepåka att det Micke Rahm skriver om kallas backslang – eller på slang – bala taklänges. Läderveken – för väderleken, Pisse Mugg – för Musse Pigg, pissa på tallfället – passa på tillfället och många fler”.

Eftersom jag har en del andra jobbprojekt framöver – bland annat ska jag vara inblandad i satsningen kring SvD:s bragdguld – kommer nästa Stockholmsgåta först söndag 7 december. Men då blir det å andra sidan en riktigt tuff utmaning!

 

 

Se mer av Brommas invigning 1936

Tack för den stora entusiasm som ni läsare visare efter den senaste gåtan om Lindarängens flyghamn. Jag fick även många mejl kopplade till Bromma och Arlanda eftersom det i bildsvepet fanns historiska bilder därifrån.

Flera av er läsare reagerade på bilden från Brommas invigning 1936 och som jag poängterade i bildsvepet så var nazistflaggan vid denna tidpunkt Tysklands officiella flagga.

800px-Bromma_flygplats_invigning_1936

Mer fakta om bilden fick ni i bildtexten till denna bild i svepet (se här). Några läsare vill veta ännu mer om invigningen. För er kan jag rekommendera en film i Filmarkivet som ni kan nå via denna länk. Det är riktigt häftiga rörliga bilder från invigningen samt även bilder av Stockholm från ovan!

Läsaren Lina har följande fråga: ”Så Hermann Göring bodde alltså i Stockholm under en period. Vilka andra kända och ö-kända internationella ”historiska” personer har bott eller besökt Sverige? Tack för alla intressanta svar du ger i bloggen på saker som för mig och många andra är okända”. 

Tack för frågan, Lisa. Jag tänkte börja med att höra med er läsare: Vilka kända/ö-kända personer från utlandet som besökt Stockholm genom åren känner ni till? Mejla gärna till mittstockholm@svd.se så kan jag framöver göra en sammanställning. Det bästa är förstås om det finns bildbevis för besöket!

Andra läsarröster som kom in efter senaste gåtan har jag redan publicerat – här ytterligare två:

Kalle: ”På Lindarängen flög jag inte, men på Skarpäcks flygfält med gräs att landa på flög jag Cessna 150 och 172. De sista tio åren var det segelflygplanens tillhåll som bogserades upp av gamla svenskbyggda MFI som står för Malmö Flyg Industrier. Tidigt 1970 började man bygga Skarpnäcks bostäder och behövde marken”.

Per Schönning: ”Kul att du valde ABAs flyghangar i gissningstävlingen. Som ordförande i Djurgården-Lilla Värtans Miljöskyddsförening, DLV, agerade jag för att få denna hangar k-märkt när den hotades av rivning i slutet av 1990-talet. Den var då väldigt nergången men det lyckades och flyghangaren i Lindarängen är nu med i listan på länets 189 byggnadsminnen. Hangaren rustades upp. Min tanke var att hangaren åter skulle bli sporthall för Djurgårdens och Värtans idrottsföreningar. Den var ju ispalats 1931–37 men den blev nu lager för petrolemprodukter”.

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen. Nästa Stockholmsgåta inleds söndag 7 december, men givetvis kommer det några inlägg innan dess om Stockholm förr och nu. Välkommen tillbaka!

Lindarängen – flygcentrum före Bromma

IMG_2153

Lösningen på veckans Stockholmsgåta är Lindarängen i Frihamnen. Närmare bestämt Lindarängens flyghamns hangar – som fortfarande finns kvar trots att flygen för länge sedan slutat lyfta från platsen.

Platsen är inte tillåten att besöka för allmänheten, men jag blev guidad runt av Torbjörn Persson, enhetschef på Containerterminalen, och en annan person som verkligen kan Frihamnen utan och innan – nämligen Kurt Lilja. Han är uppvuxen i ett hus i Frihamnen och arbetade här ända till pensionen.

hangarnu

Foto: Johan Lindberg

– Det känns lite märkligt att det är samma plats, säger Kurt Lilja och tittar runt på alla containrar. När jag växte upp här på 1950-talet var det sjö där vi står nu framför hangaren. Hade det varit på 50-talet hade jag stått i vattnet nu…

– Jag minns hur spännande det var med flygplanen när de lyfte härifrån och landade ute i vattnet här.

På den färska bilden ovan skyms hangaren något av containrar. Ta nu en titt på nästa bild – den är tagen på samma plats på 1930-talet ur nästan exakt samma vinkel. Den visar tydligt att Kurt Lilja mycket riktigt hade stått i vattnet om det hade varit under mitten av 1900-talet… Vilken skillnad:

Lindarängens_flyghamn

Lindarängen har en mycket intressant historia. Härifrån gick personflygningarna både inrikes och utrikes innan Bromma och Arlanda kom in i bilden. Dessutom har det spelats SM-finaler i ishockey i hangaren… Ta gärna en titt på bildsvepet via denna länk om du vill veta mer om Lindarängen.

Bland de som flög från platsen var Hermann Göring – även detta kan du läsa mer om i bildsvepet. När det gäller Göring kan jag, för den som vill fördjupa sig mer, även rekommendera Lennart Anderssons bok ”Hermann Göring och Sverige – från flyghjälte till massmördare”. Här en bild från Görings tid som pilot i Sverige:

göring1

En annan spännande sak med platsen är att Lindarängen var i centrum för Lysande landning – Stieg Trenter-boken som även filmatiserats – här kan ni se den via SVT:s öppna arkiv.

I bildsvepet finns också historiska bilder från Bromma och Arlanda. Där har vi fått stor hjälp från ”guldgruvan” Centrum för Näringslivshistoria. Här ett exempel, hämtad ur Handelsbankens arkiv på Centrum för Näringslivshistoria:

DA1900-37897-SHB006886

Snabbast med rätt lösning denna vecka var Erik Westerdahl följd av Louise Angleryd, Glenn Nilsson, Anders Burman och John Påhlman.

En bok som nyligen kom ut ger ännu mer bakgrund till Lindarängens historia – Anders Johnsons ”Norra Djurgårdsstaden”. Den kan jag rekommendera om ni vill lära er mer om dessa trakter.

Om du har något eget att berätta om Lindarängen så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Nu läggs bilderna även upp på Instagram. Ni som har Instagram får därför gärna lägga in egna bilder där och tagga dessa ”svdmittstockholm”.

Här några läsarmejl om veckans gåta – flera av dessa fördjupar kunskapen om Lindarängen:

Marianne Fridenman: ”Jag kan berätta att jag i min ungdom åkte med Ahrenbergs flyg, sittande på en stor bunt tidningar, en runda runt Stockholm. Det var en stor upplevelse för en tonåring på den tiden. Jag och min mamma och några flera ”tanter” var bjudna av Margit och Albin Ahrenberg som vi kände väl. Dom var bosatta i Danderyd liksom vi andra. Kan ha vara 1947-48. Tyvärr var det ju nermörkt. Vi skulle ju flyga för att se Sthlm by night! Lindarängen var en stor plan. Det låg ju bra mycket utanför ”Storstan”. Ahrenbergs flyg hette ABA och höll till i den här hangaren som du har på bilden. Efter vår landning skulle maskinen fara och leverera de tidningsbuntar som redan var lastade, före oss. Vart vet jag inte”.

Martin Ogarp: ”Jag lunchpromenerade mycket i området på nittiotalet då jag arbetade på Sehlstedtsgatan. Och så tycker jag att de där första åren av flygverksamhet med sjöflygplan är helt fantastiskt… Det är ju bara en mansålder borta…”.

Roger Eriksson: ”När jag gjorde mitt exjobb på Arkitektlinjen handlade det om hela hamnområdet, men mitt fokus låg snarare på Frihamnen och Energihamnen nedanför Hjorthagen. Men jag gjorde en hel del strövtåg genom området, gärna kvällstid för att insupa den mystiska hamnstämningen och såg då byggnaden. Det underlättades av att jag då bodde på Tegeluddsvägen”.

Jan L (Maribor, Slovenien): ”Bilden är absolut från Lindarängen,  närmare bestämt hangaren vid den gamla sjöflygstationen som var något av passagerarflygets vagga i Stockholm med  bland annat Helsingfors som en av de första destinationerna. Flygplantyper som Junkers W34 och JU 52 på flottörer förekom”.

Staffan T: ”Det är intressant att kylmaskinerna som användes då hangaren tjänade som ishockeyarena kom med till det nya Johanneshovs Isstadion på femtiotalet. Vet inte hur länge de användes, men för några år sedan fanns de uppenbarligen kvar som museiföremål”.

Peter N: ”Jag är uppvuxen på Öregrundsgatan och Sandhamnsgatan och på söndagar var det uppstigning med betalande passagerare i ett mindre sjöflygplan. Planet – Saebee – ägdes av Ostermans Aero om jag minns rätt. Det var i början av 50-talet – jag var 5-6 år. Samtidigt kastade man – som ett reklamjippo – ut en massa små fallskärmar med påsar med småbisquier sådana man har på nyponsoppan. En lång och vig ung man snodde åt sig de flesta för egen räkning och tumult uppstod. Folk var mycket upprörda”.

Christer: ”Jag har indirekta minnen av Frihamnen. Det vill säga jag arbetade ett par år i en del av det röda kontorskomplex som vätter mot filmhuset. Mycket spännande utsikt. Dessutom bodde jag under ett par decennier på Lidingö. Det innebar att jag passerade området på daglig basis utan att åka in i det. Vad jag förstår så har Osterman’s monteringsfabrik blivit kontor och många nya saker har hänt. Jag bor i USA sedan många år och prenumererar härifrån på den digitala versionen av SvD. Bra gåtor”.

Louise: ”Min far arbetade en tid på slutet av 50-talet (jag var knappt 10 år) med Coronet (dansk båttillverkare) och de hade kontor/utställning/lager i en hangar. Jag vet inte hur mycket som är ändrat sen dess, men det måste varit alldeles där”.

Ulf K: ”Rätta svaret på veckans Stockholmsgåta är: Hangarbyggnaden vid Lindarängens flyghamn, även känt som Lindarängens ispalats. Den var allt lite knepig att reda ut, särskilt som jag aldrig varit på den exakta platsen och sitter i Ystad med min dator. Höjdvinkel och riktning från Kaknästornet gav positionen. Eftersom antennerna på tornet inte är symmetriskt placerade kunde man lätt se på vilken sida om tornet bilden var tagen. Kul utmaning!”.

Erik L: ”Svaret på gåtan torde vara Lindarängens flyghamn. Platsen har väl ganska många olika kopplingar till intressanta händelser men Görings postflygningar utgick väl därifrån liksom att Trenters utmärkta deckare Lysande landning utspelar sig där”.

Janne G: ”Har ingen personlig historia, men: Jag bor i Skarpnäck i närheten av Skarpnäcksfältet och har koll på områdets historia. På nittonhundratjugotalet när villaområdena planlades så gjordes plats/reservat för en snabbspårväg från Hammarby till Skarpnäcksfältet. Planen var att anlägga Stockholms flygplats här. Lindarängen hade blivit gammalmodig och flygplatsen i Barkarby låg förfärligt långt ut och stans politiker och företagare ansåg det pinsamt att ha den internationella flyghamnen så ocentralt och med så dåliga kommunikationer dit. Skarpnäck var det ena alternativet och Bromma det andra. Bromma vann. Men under kriget så anlades ett krigsreservflygfält på Skarpnäcksfältet. Det användes senare för racertävlingar för bil och motorcykel och ännu senare som glidflygplansfält. Sedan 1980-talet är det en liten stenstadsenklav. Först på 2000-talet så såldes de sista delarna av järnvägsreservatet till de fastighetsägare som hade gemensam gräns”.

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här några exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

• Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde i en dubbelmatch mot två läsare som vann en bloggutmaning. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo… Ta en titt här på denna unika kortmatch.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen.

Äldre bild kan göra gåtan enklare

Då är det dags för en sista ledtråd till Stockholmsgåtan. Frågan är: Var i Stockholm är bilden tagen? Nu visar jag en äldre bild som visar hur platsen har förändrats. Byggnaden är alltså samma som ni sett på de tidigare bilderna. Skillnaden är förstås att det en gång i tiden var vatten framför byggnaden… Vad är detta för historisk byggnad?

xx

Foto: Okänd

Den här veckan har många läsare haft problem med gåtan. ”Måste vara den svåraste gåtan hittills”, skriver exempelvis Anders Eriksson. Andra läsare menar dock att gåtan var enkel… Så olika det kan vara beroende på vilka trakter av staden vi rör oss i. Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Lösningen kommer torsdag 13 novembehär på bloggen. Då får du också en intressant historia om byggnaden.

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

graf

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här ett exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

Lycka till med gåtan och mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen.

Vilken är den historiska byggnaden?

Då är det dags för en ny ledtråd till Stockholmsgåtan. Frågan är: Var i Stockholm är bilden tagen? Vad är det för historisk byggnad som skymtar bakom dessa containrar?

gata41

Foto: Johan Lindberg

Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Ta gärna även en titt på de tidigare bilderna. Lösningen kommer torsdag 13 novembehär på bloggen. Då får du också en intressant historia om byggnaden.

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här några exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

• Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde i en dubbelmatch mot två läsare som vann en bloggutmaning. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo… Ta en titt här på denna unika kortmatch.

Lycka till med gåtan och mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen.

Nya bilden kan lösa knepiga gåtan

Då är det dags för en ny ledtråd till Stockholmsgåtan. Frågan är: Var i Stockholm är bilden tagen?

gata31

Foto: Johan Lindberg

Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Ta gärna en titt på de tidigare ledtrådarna – den första här och den andra här. Lösningen kommer onsdag 19 novembehär på bloggen.

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här några exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

• Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde i en dubbelmatch mot två läsare som vann en bloggutmaning. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo… Ta en titt här på denna unika kortmatch.

Lycka till med gåtan och mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen.

Nya gåtan lockar till gissningar

Då är det dags för en ny ledtråd till Stockholmsgåtan. Frågan är: Var i Stockholm är bilden tagen? Frågan gäller den grå byggnaden till vänster.

gata21

Foto: Johan Lindberg

Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Lösningen kommer torsdag 13 novembehär på bloggen. Första ledtråden hittar du via denna länk.

Här några färska gissningar:

Ola Björkmo: Berwaldhallen”.

Sten H: Lidingöbro värdshus”.

Janne E: ”Hejsan! Jag tror bilden är tagen vid Djurgårdens ridskola. Hunduddsvägen…”.

Thomas Johnson: ”Gissar att det är Etnografiska Museet!”.

Charlotta: ”Tror det är utanför Grönan vid sjösidan, precis där giraffbyggnadskranen står”.

Svante Gelinder: Kinesiska ambassaden”.

Rickard Björklund: ”Jag tror att det är baksidan av scenen som byggdes till Metallicakonserten på Gärdet i somras”.

Oscar Santos: ”Fotot är taget från Östasiatiska museet?”.

Bo Gson Ljung: ”Jag tror att den är tagen vid Etnografiska museet. Mot Kaknästornet”.

Och här några av många gissningarna som kom in efter första ledtråden:

Rikard G: ”Det där ser ut som en av portarna till Friends arenas lastområde”.

Alex O: ”Jag gissar på Wasamuseet”.

Rebecca Stadener: ”Gärdet: Svenska Filminstitutet”.

Jörgen G: ”Modernt, rött och svart får mig att tänka på kontorshuset ovanför norra säcken, med nedgångar ned till spåren, intill Kungsbron. Tror att Kungsbron 2 är adressen”.

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här några exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

• Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde i en dubbelmatch mot två läsare som vann en bloggutmaning. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo… Ta en titt här på denna unika kortmatch.

Lycka till med gåtan och mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen.

Ny gåta: Var i Stockholm är bilden tagen?

Då är det dags för en ny Stockholmsgåta. Frågan är: Var i Stockholm är bilden tagen?

gata11

Foto: Johan Lindberg

Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Nu läggs bilderna även upp på Instagram. Ni som har Instagram får därför gärna kolla in ”svdmittstockholm” som är namnet där. Lösningen kommer torsdag  13 novembehär på bloggen.

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här några exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

• Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde i en dubbelmatch mot två läsare som vann en bloggutmaning. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo… Ta en titt här på denna unika kortmatch.

Lycka till med gåtan och mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen.

Läsare erkänner 50 år gammal ”synd”

ostfang

Efter senaste Stockholmsgåtan uppmanade jag ju er att mejla in egna historier om Arkitekturskolan eller byggnaden som fram till slutet av 1960-talet låg på platsen – Östermalmsfängelset (bilden här ovan). Många läsarberättelser har jag redan publicerat, men så kom i går ett brev som förtjänar ett separat nytt blogginlägg.

Det är skrivet av SvD-läsaren Peter och han har satt rubriken ”Sent ska syndaren vakna” på brevet. Hans berättelse har faktiskt inte bara en koppling till Östermalmsfängelset – utan även till Svenska Dagbladet. SvD skrev nämligen om en gåtfull ouppklarad stöld i oktober 1964. I detta blogginlägg får mysteriet äntligen en förklaring efter 50 långa år…

Så här skriver Peter i brevet: ”Jag var phösare på maskinsektionen, KTH 1964 (eller kanske 1965). Det var oktober och dags att hitta på ett nolleuppdrag för de nyanlända teknologerna. Då kom någon på att det vore roligt att se vad som fanns innanför de mystiska väggarna på det nedlagda kvinnofängelset (då Riksarkivet). Resultatet blev att ”nollan” tog sig in i fängelset och som bevis tagit med sig en tjock bok. Vad att göra? Vi skickade boken till Svenska Dagbladets redaktion. Vi väntade med spänning på en reaktion och den kom den 18 oktober (bifogas). Vi skickade in en liten blänkare att – numera det fina ordet – folianten kom från Kvinnofängelset. Det blev en ny notis den 23 oktober (bifogas). Notisen avslutas, som du kan se, med ”Vem hittade boken?”. Så 50 år efteråt, då fallet säkert är preskriberat, kan jag därmed ge ljus åt hela historien och kanske ska jag också vända mig till Visbypolisen”.

Peter har även bifogat de två notiserna som kom in i SvD 1964. De publicerades på den – i dag av många saknade – humoristiska avdelningen Marginalen. Det där med Visbypolisen var ett skämt i Marginalens anda (se slutet av notis 2 nedan). Men troligtvis tog inte Riksarkivet det hela som ett roligt skämt… De var nog väldigt konfunderade. Hur i all världen hamnade boken hos SvD? Det var heller ingen dyrgrip eller bestseller direkt. Det var en bok med cirka 1 500 handskrivna pensionsansökningar, ”ställda under åren 1917–18 till Prästerskapets änke- och pupillkassa”…

Här är notiserna:

Notis 1, 18 oktober 1964:

faks1

Fem dagar senare – notis 2, 23 oktober 1964:

faks2

Tack för detta brev, Peter, som efter många år bringar klarhet i vad som hände den försvunna boken. Det kan vara lite sent att vända sig till Visbypolisen, men om du gör det kanske detta brev kan anses vara en förmildrande omständighet. Och boken kom ju ganska snabbt tillbaka till sin ägare.

Om någon av er andra har någon historia som ni vill dela med er av så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

Om du vill veta mer om fängelset så ta gärna en titt på bildsvepet som jag har gjort med omkring 30 bilder från platsen. Där får du en bra bild av kvinnofängelsets och Arkitekturskolans historia.

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och Pipersgatan (lyssna här).

graf

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

Jag återkommer på måndag 10 november med en ny lurig gåta. Välkomna tillbaka då!

Kabinen ombord på en Falcon 7X. SvD avslöjar

Utsläpp på tolv ton när SCA:s vd flyger solo

Utsläppet blir 0,32 ton med SAS.

Protester från kust
till kust i USA i natt

Ferguson

Demonstrationer i flera städer.

”Fria vårdvalet blev
ett lyft för de fattiga”

BRÄNNPUNKT

Läkare om sina erfarenheter från Bergsjön.

Löfven: Låt proffsen
i skolan vara proffs

USA-RESAN

Skola i New York inspirerade.

Stort missnöje med Arbetsförmedlingen

Kvalitetsindex

Skatteverket får tummen upp.

Sagolika slottet som kineserna övergav

Bildspecial

9 sovande platser fascinerar.

Försäkringarna som du inte behöver ha

ekonomi

Så vet du vilka som är helt onödiga.

Skrämmande bra av musikalisk halvgud

Veckans skivor

Edda ”någon sorts Mozart”.

Sjöström: Alltid OS-guld som räknas

Kandidat 1

Vad krävs för Bragdguldet?