Läsare om gåtan: ”Inbjuder till tidsresor”

Bloggen drar igång igen ”på riktigt” först i mitten av september – detta eftersom jag fram till dess kommer att vara delaktig i SvD.se:s valbevakning. Men ni fick ju ändå en mjukstart genom att försöka hitta platsen där läsaren Jan Dock tog en bild i somras.

Lösningen är att bilden föreställer Ektorpet – 1700-talsbyggnaden på Waldemarsudde på Djurgården. Snabbast med rätt lösning av er läsare var Anna Lena Söderling följd av Thomas Knuthammar, Frederick Grönberg, Mikael Lindström och Ulf Loeper.

bild-4-(1)

Jan Dock bidrar också med fördjupning om platsen. Och när det gäller Waldemarsudde är förstås prins Eugen i fokus. Så här skriver Jan Dock: ”Prins Eugen föddes 1 augusti 1865 och avled 1947 i sitt hem – slottet på ”W-udden”, som han kallade sitt älskade Waldemarsudde. Han köpte 1899 platsen och beställde byggnaden av Ferdinand Boberg 1903. 1905 kunde han sedan flytta in i slottet. På denna udde invid Ryssviken finns alltjämt kvar tre byggnader från mitten av 1700-talet. Den gamla oljekvarnen från 1785 (redan på 1730-talet fanns ett oljeslageri där), det gamla huset i vilket prins Eugen bodde under byggnationen samt det grönmålade Ektorpet, från början använd som fiskarstuga”.

Här en bild på prins Eugen vid Waldemarsudde:

eugwal

Foto: TT

Jan Dock fortsätter: ”Under Prins Eugens tid var Ektorpet tjänstebostad (under drygt 40 år för en av hans trotjänare, Nils Brehmer). Ur prinsens testamente framgår att han gärna såg att Ektorpet framledes kunde användas såsom en sommarservering. Han testamenterade ju hela sin trädgård och bostad med all konst (av honom själv och samlad genom åren) till staten (svenska folket) och önskade att ”Udden” skulle vara tillgänglig. Två år efter hans död (1949) kunde Café Ektorpet öppna!”.

Här är en bild på Ektorpet tagen av Stadsmuseets Lennart af Petersens 1948 som finns på Stockholmskällan:

ekgammal

Så här beskriver Jan Dock sin egen känsla för platsen: ”Att kunna stanna till vid Ektorpet på Waldemarsudde och njuta av naturen alla årstider är en sann fröjd!”.

Det har även kommit in många upplevelser av Café Ektorpet från er läsare. Det märks att det för många är en populär plats att avnjuta soliga dagar på:

Thomas Driving: ”När vi kommer från någon utställning på Valdemarsudde, landar vi ibland på kaféet. Det är fascinerande att försöka tänka sig hur Ryssviken såg ut på prins Eugens tid. Torvald Lonäs berättar i sin bok ”trettio år vid pinn” hur han låg med sin 95:a i Ryssviken och torkade segel, prinsens chaufför kom ut och bad dem behålla seglen uppe, eftersom han just påbörjat en målning. Miljön inbjuder till tidsresor”.

Anna Lena Söderling: ”Café Ektorpet har ett underbart läge och är som en välkomnande oas. Där har jag njutit gott kaffe och frasiga våfflor! Perfekt i kombination med ett besök intill – det fantastiska Prins Eugens Waldemarsudde”.

Thomas Knuthammar: ”Ektorpet – porten till Waldemarsudde – erbjuder en vacker vy över Ryssviken in mot stan. Och dessutom är huset charmigt och målat i en skön grön färg. Väl värt att besöka för en kopp kaffe”.

Rebecca Stadener: ”Jag har ofta fikat vid Ektorpet och tycker att det är mysigt. Särskilt på våren när det är så vackert på Djurgården och ca 300 meter därifrån finns ett Liljekonvaljställe. Magiskt”.

Ulf Loeper: ”Bokstavligen en grön oas mitt i storstaden som för tankarna till landet och svunna tider”.

Anders Burman: ”På väg längs gångvägen till Waldemarsudde för besök på utställning, pockar våffeldoften på från Café Ektorpet! Senaste besöket på cafét var med dottern i barnvagn på uteserveringen. Väl på plats med kaffe och nygräddade våfflor på tallriken, betraktar jag med intresse det pittoreska huset, som duckar under de stora djurgårdsekarna. Funderar över det sammansatta intrycket av denna djurgårdsgröna byggnad. Huset är litet och kompakt i volym, men samtidigt med byggnadsdetaljer lånade från större svenska herrgårdars klassicism, med pilastarar, fönsterfrontoner och homejor. Snickeridetaljer och skorstenar är något överdimensionerade i skalan i förhållande till byggnadens storlek. Väl hemma googlar jag och får reda på att det ursprungligen är ett fiskartorp från 1700-talet. Senare troligen utbyggt, dekorerat och grönmålat, för att passa in i prins Eugens landskapspark som grindstuga”.

Pia Rudolfsson Goyer: ”Jag flyttade till Oslo för 17 år sedan, men när jag såg bilden kände jag mig genast igen. Under mina år i Stockholm promenerade jag och mina väninnor ofta på Djurgården och jag har alltid fascinerats av det bedårande lilla grön-grå huset som är så typiskt svenskt!”.

Britt-Marie Almström: ”Waldemarsudde blev en rofylld oas för nervösa stockholmare tidigt på 50-talet. Och Ektorpet var bättre då. Minns att jag var där med skolkamrat sommaren 1957 första gången. På den tiden fanns ingen strandpromenad fram till Blockhusudden utan det var privata sjötomter fram till 1969. Älskade Djurgårdsekar… berätta för oss det ni vet om oss, era tillfälliga gäster”.

Andree: ”Det jag kommer ihåg så var det 40 år sen och jag hade just träffat en mycket trevlig tjej. Vi tog en promenad till prinsens hem och därefter åt vi goda våfflor på Ektorpet innan vi vandrade hemåt!!”.

Fredrik: ”När jag såg bilden var jag nästan säker på att jag varit där och att det var på Djurgården. Måste ha varit när jag bodde i stan och ofta cyklade eller joggade på Djurgården. Det kunde hända att jag satte mig på ett fik då. Jag kom på namnet på stället genom att googla ”Djurgården fik grön villa”. Då får man upp Café Ektorpet en bit ner. Sedan kan man bildgoogla Café Ektorpet och man ser lätt att det är samma hus”.

Jan Öhrström: ”Jag har jobbat en sommar på 70-talet som vakt på museet där och har därför gått förbi huset en massa gånger. Man gick mest runt i salarna i svart kostym och såg bister ut. En underbar miljö, men det var för varmt med kostymen kommer jag ihåg”.

Olle Falk: ”Jag brukar knalla runt i Stockholm och hobbyplåta. Ett av målen är en god fika och det får man på Cafè Ektorpet. Dessutom i trevlig omgivning. Rekommenderas!”.

Jan Dock mejlar också över en bild på en tavla ur en bok om Waldemarsudde skriven av Gustav Lindgren (1948). Det är en målning av prins Eugen från 1909 som föreställer just Ektorpet:

Ektorpet-W-udden-013

Har någon av er andra läsare också något eget att berätta om Ektorpet eller egna bilder så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.  

• Ta också gärna en titt på ”direktrapporten” om 28 juni 1914 som jag och Stadsarkivets Mats Hayen gjorde! 28 juni var det ju exakt 100 år sedan Franz Ferdinand sköts i Sarajevo, vilket ledde till första världskriget. Vi skildrade hur dagen var i Stockholm – parallellt med berättelsen om vad som hände i Sarajevo samma tid. När Franz Ferdinand sköts var ett cykellopp i fokus i den svenska huvudstaden:

x

LÄS DEN OVANLIGA DIREKTRAPPORTEN – KLICKA PÅ DENNA LÄNK OCH FÖLJ MED TILL 1914!

• Det kom in många fina läsarhistorier och Stockholmsbilder från krigsåren 1914-18. Via denna länk finner du Björn Vinbergs mejl om farfaderns tid i kolhamnen:

Kollämpare-i-Värtan

Via denna länk kan du läsa fler läsarhistorier om Stockholm 1914–18.

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

graf

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här några exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

• Här en kortfilm om Sergels torg förr och nu. Se förvandlingen här.

 Den här filmen med ett bilquiz blev otroligt populär – det är faktiskt en av de mest sedda egenproducerade filmen som gjorts på SvD.se med över 50 000 visningar. Se 10 bilar från 1960-talets Stockholm och gissa bilmärket. Här är klippet:

• Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde i en dubbelmatch mot två läsare som vann en bloggutmaning. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo… Ta en titt här på denna unika kortmatch.

Lycka till med gåtan och mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen.

Nya bilden kan lösa veckans gåta

Roligt med alla gissningar på veckans Stockholmsgåta. Gåtan bygger alltså på ett mejl som kom under sommaren från läsaren Jan Dock. Så här skrev han: ”Vid en skön promenad nyligen ute på en vacker plats i Stockholm som jag och min fru (och många stockholmare) verkligen tycker om – fick jag ögonen på detta motiv vid en paus”.

Här är en ny bild som kan ge mer klarhet:

ny

Via denna länk hittar du första ledtråden. Frågan är förstås: Var i Stockholm är bilden tagen? Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Svaret kommer på fredag 29 augusti här på bloggen.

Här ytterligare några läsargissningar:

Gösta Jansson: ”För att klara en sådan detaljbild bör man nog vara född i grannkvarteret. Hur som helst är min gissning Lilla Hasselbacken”.

Anne Wandel: ”Kul med bildgåtor igen! Gröna stugan, Ursviksvägen i Sundbyberg tycker jag att det ut som”.

Susanne: ”Eftersom mitt favoritställe är Per-Anders Fogelströms terrass, gissar jag på fiket som ligger där”.

• Ta också gärna en titt på ”direktrapporten” om 28 juni 1914 som jag och Stadsarkivets Mats Hayen gjorde! 28 juni var det ju exakt 100 år sedan Franz Ferdinand sköts i Sarajevo, vilket ledde till första världskriget. Vi skildrade hur dagen var i Stockholm – parallellt med berättelsen om vad som hände i Sarajevo samma tid. När Franz Ferdinand sköts var ett cykellopp i fokus i den svenska huvudstaden:

x

LÄS DEN OVANLIGA DIREKTRAPPORTEN – KLICKA PÅ DENNA LÄNK OCH FÖLJ MED TILL 1914!

• Det kom in många fina läsarhistorier och Stockholmsbilder från krigsåren 1914-18. Via denna länk finner du Björn Vinbergs mejl om farfaderns tid i kolhamnen:

Kollämpare-i-Värtan

Via denna länk kan du läsa fler läsarhistorier om Stockholm 1914–18.

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

graf

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här några exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

• Här en kortfilm om Sergels torg förr och nu. Se förvandlingen här.

 Den här filmen med ett bilquiz blev otroligt populär – det är faktiskt en av de mest sedda egenproducerade filmen som gjorts på SvD.se med över 50 000 visningar. Se 10 bilar från 1960-talets Stockholm och gissa bilmärket. Här är klippet:

• Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde i en dubbelmatch mot två läsare som vann en bloggutmaning. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo… Ta en titt här på denna unika kortmatch.

Lycka till med gåtan och mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen.

Bonusgåta: Var togs denna läsarbild?

Hej igen kära bloggläsare. Jag hoppas att ni har haft en strålande sommar! Det blir här en smygstart på bloggsäsongen. Bloggen drar igång ”på riktigt” först i mitten av september – detta eftersom jag fram till dess kommer att vara delaktig i SvD.se:s valbevakning.

Men det kliar i bloggfingrarna och jag kan därför inte låta bli att ge er en liten utmaning redan nu. Det får bli en ”bonusgåta”– det vill säga en gåta som inte bjuder på flera ledtrådar och inte heller en lika grundlig lösning som de andra.

Jag bygger gåtan på ett mejl som kom under sommaren från läsaren Jan Dock. Så här skrev han: ”Vid en skön promenad nyligen ute på en vacker plats i Stockholm som jag och min fru (och många stockholmare) verkligen tycker om – fick jag ögonen på detta motiv vid en paus”.

Här är Jan Docks bild:

bild-3(1)

Frågan är förstås: Var i Stockholm är bilden tagen? Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Svaret får du om en vecka: Fredag 29 augusti här på bloggen.

Här några av gissningarna som hittills kommit in:

Lena Johansen: ”Någonstans längre ut på Djurgårdsvägen, närmare Thielska galleriet, på höger sida gissar jag”.

Göran Blomquist: ”Längst bort på Åsögatan mot Fåfängan där kulturhusen tar vid”.

Anders Eriksson, Täby: ”Jag tror mig känna igen Skansen”.

Det har kommit fler fina läsarbilder under sommaren. Här från Gunnel Boström som skriver så här: ”Jag arbetar i Stadshagen och går dit varje morgon nästan hela vägen. Den här morgonen såg jag speglingen i vattenpölen och ville dela med mig”. Här är bilden från Karlbergsvägen:

bild

• Ta också gärna en titt på ”direktrapporten” om 28 juni 1914 som jag och Stadsarkivets Mats Hayen gjorde! 28 juni var det ju exakt 100 år sedan Franz Ferdinand sköts i Sarajevo, vilket ledde till första världskriget. Vi skildrade hur dagen var i Stockholm – parallellt med berättelsen om vad som hände i Sarajevo samma tid. När Franz Ferdinand sköts var ett cykellopp i fokus i den svenska huvudstaden:

x

LÄS DEN OVANLIGA DIREKTRAPPORTEN – KLICKA PÅ DENNA LÄNK OCH FÖLJ MED TILL 1914!

• Det kom in många fina läsarhistorier och Stockholmsbilder från krigsåren 1914-18. Via denna länk finner du Björn Vinbergs mejl om farfaderns tid i kolhamnen:

Kollämpare-i-Värtan

Via denna länk kan du läsa fler läsarhistorier om Stockholm 1914–18.

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

graf

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här några exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

• Här en kortfilm om Sergels torg förr och nu. Se förvandlingen här.

 Den här filmen med ett bilquiz blev otroligt populär – det är faktiskt en av de mest sedda egenproducerade filmen som gjorts på SvD.se med över 50 000 visningar. Se 10 bilar från 1960-talets Stockholm och gissa bilmärket. Här är klippet:

• Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde i en dubbelmatch mot två läsare som vann en bloggutmaning. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo… Ta en titt här på denna unika kortmatch.

Lycka till med gåtan och mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen.

Njut av Stockholmspärlor i hängmattan

Då vill jag önska alla bloggläsare en riktigt trevlig sommar! Jag har här samlat en del godbitar från bloggen som ni kan läsa/titta på/lyssna på i hängmattan. Om ni har några ideer om ämnen för hösten så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

Ta gärna en titt på ”direktrapporten” om 28 juni 1914 som jag och Stadsarkivets Mats Hayen gjorde! 28 juni var det ju exakt 100 år sedan Franz Ferdinand sköts i Sarajevo, vilket ledde till första världskriget. Vi skildrade hur dagen var i Stockholm – parallellt med berättelsen om vad som hände i Sarajevo samma tid. När Franz Ferdinand sköts var ett cykellopp i fokus i den svenska huvudstaden:

x

LÄS DEN OVANLIGA DIREKTRAPPORTEN – KLICKA PÅ DENNA LÄNK OCH FÖLJ MED TILL 1914!

• Det kom in många fina läsarhistorier och Stockholmsbilder från krigsåren 1914-18. Via denna länk finner du Björn Vinbergs mejl om farfaderns tid i kolhamnen:

Kollämpare-i-Värtan

Via denna länk kan du läsa fler läsarhistorier om Stockholm 1914-18

Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

graf

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen.

Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här några exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm! ”Sanslöst att det såg ut så i Stockholm”, skrev läsaren Anna Karlsson om denna bild i ett mejl.

• Här en kortfilm om Sergels torg förr och nu. Se förvandlingen här.

 

 Den här filmen med ett bilquiz blev otroligt populär – det är faktiskt en av de mest sedda egenproducerade filmen som gjorts på SvD.se med över 50 000 visningar. Se 10 bilar från 1960-talets Stockholm och gissa bilmärket. Här är klippet:

Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde i en dubbelmatch mot två läsare som vann en bloggutmaning. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo… Ta en titt här på denna unika kortmatch.

 

Ha nu en riktigt skön sommar! I september är jag tillbaka med nya inlägg om Stockholm förr och nu.

”Farfar tvättades i kastrull efter dagen i kolhamnen 1915″

Då har det kommit in ännu en fin läsarhistoria och Stockholmsbild från krigsåren 1914-18. Här mejlet som kom från Björn Vinberg:

Kollämpare-i-Värtan

”Fotografiet från kolhamnen i Värtan togs 1915, innan importen av kol började klinga av i Stockholm under första världskriget. Lämparen längst till höger är min farfar, Karl Magni Vinberg, 40, från närliggande Andra gatan i Hjorthagen. Med sambon Hilda, 33, och sonen Allan, 7, bebor han ett rum och kök i nyligen uppförda arbetarbostäder, medialt uppmärksammade p g a ”sundhet”: Vatten, avlopp, diskbänk och självfallet gasspis. Min farmor hävdade 30 år senare att detta bostadsprojekt hade initierats av den socialt brinnande Anna Lindhagen (S). På gasspisen fräste Hilda de 150 struvor som hon i kartonger och per omnibuss dagligen for med till te-salongen på NK, då i södra strykjärnshusen vid Stureplan. Olle och svärdotter Lena fräser struvor efter Hildas recept. Dock ej till avyttring. Ordet ”sambo” var okänt i äktenskapliga sammanhang. Då hette det ”att vara gift på stockholmska”. På gasspisen värmde Hilda vatten varje kväll i en omfångsrik kastrull, uti i vilken Kalle, stående och helt nödvändigt, blev tvagad när han kom från knoget i hamnen”.

Här en bild till från Björn Vinberg:

skola

Så här berättar han vidare: ”På andra bilden poserar första klassen i Hjorthagens skola strax före examen 1916. Den har koppling till kollämparfotografiet. Killen i vitt och fyra från höger i bakre raden är Kalles och Hildas son – med tiden min fader Allan. Strax efter fotograferingen flyttade den lilla familjen till Skara i Västergötland. Kolbåtarna och påhuggen för Kalle blev allt färre och bristen på mat allt svårare. Kriget jagade iväg dem. utan prut. Strax utanför Skara fanns Hildas föräldrar med potatisland och värphöns. Kalle fick jobb i det kommunala och kyrkoförvaltningen hade ett torp att arrendera. Men först gifte de sig hos borgmästaren. ”Ett äktenskap på stockholmska” hade blivit för mycket för den allmänna opinionen i lilla Skara”.

Via denna länk kan du läsa fler läsarhistorier. Återigen stort tack för alla intressanta mejl efter ”direktrapporten” om 28 juni 1914 som jag och Stadsarkivets Mats Hayen gjorde i helgen!  I lördags var det ju exakt 100 år sedan Franz Ferdinand sköts i Sarajevo, vilket ledde till första världskriget. Vi skildrade hur dagen var i Stockholm – parallellt med berättelsen om vad som hände i Sarajevo samma tid. Bilden här föreställer två av huvudpersonerna i respektive stad denna dag: Axel Wilhelm Persson och Gavrilo Princip.

x

LÄS DEN OVANLIGA DIREKTRAPPORTEN – KLICKA PÅ DENNA LÄNK OCH FÖLJ MED TILL 1914!

Om någon av er andra har en berättelse eller bilder från släktalbum eller liknande så får ni förstås också gärna mejla till mittstockholm@svd.se.

Läsare: Limpbiten var som en skatt

x

Tack för alla vänliga mejl efter ”direktrapporten” om 28 juni 1914 som jag och Stadsarkivets Mats Hayen gjorde i helgen!  I lördags var det ju exakt 100 år sedan Franz Ferdinand sköts i Sarajevo, vilket ledde till första världskriget. Vi skildrade hur dagen var i Stockholm – parallellt med berättelsen om vad som hände i Sarajevo samma tid. Bilden här ovan föreställer två av huvudpersonerna i respektive stad denna dag: Axel Wilhelm Persson och Gavrilo Princip.

LÄS DEN OVANLIGA DIREKTRAPPORTEN – KLICKA PÅ DENNA LÄNK OCH FÖLJ MED TILL 1914!

Som vanligt kom det in flera intressanta mejl från er läsare. Exempelvis från Rune Englund som berättar följande: ”Min mor, Eva Englund, född i Stockholm 1907, berättade att de hade väldigt dåligt med mat. Inte bara på grund av kriget utan också på grund av fattigdomen. En gång under första världskriget gick hon och en lekkamrat på Fridhemsgatan och plötsligt upptäckte de en bit limpa liggande på trottoaren. De kastade sig omedelbart över limp-biten och rusade in i närmaste port och uppför trapporna för att ingen annan skulle hinna ta ifrån dem skatten!! Sen satt de två flickorna och knaprade på den hårda biten tills den var slut. De blev inte mätta, men oj vad gott det hade varit!”.

Jag fick också ett spännande telefonsamtal som bekräftade att de svenskar som var bland de första att få höra om skotten i Sarajevo var friidrottslandslaget. Just denna dag var det nämligen landskamp mot Ungern i Budapest. Så här berättar Jan Häckner – vars far Yngve Häckner deltog i landskampen 28 juni 1914:

”Min far berättade ibland om den här dagen. Det stod 6-6 mellan Sverige och Ungern när det var dags för sista grenen där pappa kastade spjut. Han vann grenen, men den kunde inte riktigt slutföras eftersom det ropades ut i högtalarna om skotten i Sarajevo. Svenskarna fick väldigt bråttom att bege sig hemåt, eftersom de var rädda att kriget skulle bryta ut snabbt”.

Att befinna sig just i Ungern var förstås speciellt eftersom den mördade Franz Ferdinand var kronprins och ärkehertig av Österrike-Ungern. Vi måste förstås också nämna att Yngve Häckner tre år senare satte världsrekord. Detta trots att han drabbats av spanska sjukan under krigsåren och läkarna trodde då att Yngve aldrig mer skulle kunna tävla.

Vi fortsätter nu med andra spännande läsarröster. Rickard Wall skriver så här: ”Sommaren 1914 var min morfar Jonas Olof Lundqvist 12 år, och som de allra flesta mindre bemedlade på den tiden var han tvungen att sluta och lämna skolan efter femte klass och istället ta arbete för att bidra till familjens försörjning. Han började som springpojke för något företag på Norrmalm. Uppdragen, eller skubben som det kallades då, utförde han utrustad med skor som saknade sulor – så fattig var alltså min morfar som barn. Man kan egentligen säga att han var barfota men hade så att säga lagt en skohätta över fötterna. En lite regnig dag under denna sommar tog hans arbete honom till Kreditanken vid Norrmalmstorg – just den banken där Norrmalmstorgsdramat skulle komma att utspelas knappa 60 år senare. Vätan från regnet gjorde att bankkundernas skosulor denna dag gav ett skoavtryck på bankens marmorgolv. Morfars blev förstås inte skoavtryck utan istället fotavtryck. Någon ur bankpersonalen upptäckte detta, och utbrast: ”Men har du inte skor, käre pojke?”. Min 12-årige morfar svarade med oförminskad värdighet: ”Jo, det har jag, men jag har inga sulor”. Många gånger hörde jag morfar berätta denna historia – i samband med släktträffar, tillsammans med oss barnbarn och ibland på tu man hand så att säga. Varje gång grät morfar floder av tårar när han berättade – denna berättelse och andra i samma stil. Nå, morfar följde med i Sveriges utveckling till Välfärdsland under 1900-talet. I mitten av 1950-talet skaffade sig morfar en butik i ett kvarter invid Norrmalmstorg. Då och då hände det sig att han tog sig en promenad och gick till den gamla Kreditbank. Han ställde sig på samma plats där han stått som barn utan sulor omkring ett halvt sekel tidigare. Nu hade han sulor till sina skor. Man kan förstås bara gissa vilka tankar som gick igenom morfars huvud vid de tillfällen han stod där”. 

Sedan kom en bild från Britt-Marie Almström med följande beskrivning: ”Här har vi familjen Falk på Drottninggatan 67 år 1904″:

bild

Hans Vångberg mejlade detta: ”Här två bilder från 1917. Min mor och mormor står längst till höger på trappan till SJ’s tjänstebostad. Morfar, anställd vid Liljeholmens järnvägsverkstäder (Marievik), och mormor berättade ofta, när dom ännu levde (till 1970-talet) hur eländigt det var med mat och mycket annat, bla hur usel veden till uppvärmningen var. Den andra bilden visar en av de två längorna som var SJ:s tjänstebostäder. I bakgrunden ett då nybyggt hus som var bla kommunalhus och hade restaurang och hyresbostäder, det finns kvar idag, se bild 3 som jag fotade 2012″.

Resize-of-Liljeholmsbostaden-1917-barn-och-mor

Save0002

Kommunalhus-Liljeholmen-år-2012

Så här skriver Arne Hartelius: Denna bild är mest på skoj då den inte är från Stockholm utan från Göteborg. Dock är den föredömligt daterad, den 16 mars 1914. På bilden syns min far (till höger) och min farbror”:

16mars1914PappaRagnarframsida-(1)

 

16mars1914PappaRagnarbaksida2-(2)

Rebecca Stadener har följande att berätta för oss: ”Min farfar Nils Stadener var född i Paris eftersom hans pappa Sam Stadener ( d.ä) var verksam som präst där då. När farfar kom tillbaka till Paris efter första världskriget vägrade man ibland att svara på frågor eller han fick ingen taxi då de trodde att han var tysk med den brytningen. Kanske inget direkt om Stockholm men ändå en anekdot om kriget. Farfar var född 1902 i Paris. och kom tillbaka som student senare EFTER första världskriget”.

Om någon av er andra har en berättelse eller bilder från släktalbum eller liknande så får ni förstås också gärna mejla till mittstockholm@svd.se.

Vi gav er ju också en rejäl utmaning under dagen: Att att hitta fem fel på 40 sekunder i detta tv-klipp om Stockholm 1914:

tv

Facit hittar ni via denna länk! Vinnare blev Hans Lyrholm som prickade in alla 5 rätt!

Så här såg Svenska Dagbladet ut dagen efter skotten i Sarajevo – alltså 29 juni 1914Klicka på denna länk eller på bilden för att kunna läsa ordentligt. Det finns många spännande uttryck som visar att tidningen har några år på nacken:

svd1

Här är följande sidan från SvD 29 juni 1914. Även har kan du via denna länk – eller genom att klicka på bilden – ta en närmare titt:

svd2

För er som inte har lyssnat på podcasten Mitt Stockholm – ta gärna chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor.

Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här). Senast var vi på Högbergsgatan på Södermalm. Den som promenerade med denna gång var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt här på 90-talet.

dörr

Helena berättar i podcasten om Söders förvandling sedan 1990-talet. Hon tycker att det har blivit för polerat. Helena berättar också öppenhjärtigt under den avspända promenaden om förvandlingen när hon som förortsbo började på Södra Latin: ”Jag kom hit med blont hår, spretlugg, axelvaddar och kläder i turkost och vitt. Inom en månad hade jag hennarött hår, mockajacka från Myrorna, Dr Martins-skor och boken Brott och straff i väskan”, berättar hon i podcasten.

Här är hon tillbaka på skolgården i samband med inspelningen av podcasten:

sl

Om ni vill lägga till en dimension i upplevelsen kan ni promenera mellan platserna samtidigt som ni lyssnar. Ta då gärna hjälp av kartan som ni kan få upp och även ladda ner via denna länk. Du kan även klicka på kartbilden här nedan om du vill få fram hela kartan:

graf

Ni kan också se platserna som vi besöker i ett bildspel som du hittar via denna länk – givetvis bilder både från förr och nu. Här ett exempel – Lars Pehrsons dramatiska bild från när Katarina kyrka brann 1990:

kat

Det som skiljer den här satsningen från tidigare Mitt Stockholm-material är att den är exklusiv för SvD-prenumeranter. Om du inte prenumererar kan du dock prova SvD digital för 1 kr i en månad. Sedan övergår det i vanlig prenumeration om du inte säger upp den.

Här en manual för hur du når podden. Det är några steg, men ska gå på ett kick om allt går som det ska med all teknik.

Så här gör du som prenumerant för att ta del av Mitt Stockholm-podden:

1. Logga in på svd.se/minasidor. Ditt användarnamn är din mejladress eller ditt kundnummer. Om du inte kan ditt lösenord kan du enkelt få ett nytt skickat till dig genom att trycka på knappen ”Glömt ditt lösenord?”

2. På Mina sidor klickar du på fliken Mina erbjudanden

3. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

4. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Så här gör du som inte är prenumerant:

1. För att lyssna på podden behöver du en aktiv SvD prenumeration.

2. Du kan prova SvD digital i en månad för 1 kr. Klicka här. Om du gillar SvD digital så övergår din provmånad automatiskt till en tillsvidareprenumeration på SvD digital. Om du säger upp din prenumeration inom provmånaden betalar du endast 1 kr.

3. Efter att du har tillgång till SvD digital loggar du in på SvD.se/minasidor med de inloggningsuppgifter du valde vid din beställning. Podden hittar du sedan under Mina erbjudanden.

4. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

5. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Ni får gärna komma med önskemål om vilka gator vi ska besöka framöver. Välkomna att lyssna!

 

Just då: Direktrapport om Stockholm 1914

kö2

Stockholm under första världskriget. Foto: Stadsmuseet

I dag är det en spännande satsning här på bloggen – nämligen en ”direktrapport” från 28 juni 1914!  I dag är det ju exakt 100 år sedan Franz Ferdinand sköts i Sarajevo, vilket ledde till första världskriget. Men hur var 28 juni 1914 i Stockholm? Under lördagen får ni svaret genom en direktrapport här på bloggen som skildrar händelserna i huvudstaden med klockslag – parallellt med att vi berättar om det som hände i Sarajevo samma tid.

KLICKA PÅ DENNA LÄNK OCH FÖLJ MED TILL 1914!

Vi börjar med morgonen då vi berättar hur och var en vanlig stockholmare vaknade upp. Vad åt de till frukost? Hade de någon tanke på världskrig denna morgon? Tack vare Stadsarkivets Mats Hayen, som kommer att vara med mig fram till kl 16 i direktrapporten, kan vi ge spännande och för de flesta helt okänd detaljinformation.

Vi vill också ge er en rejäl utmaning under dagen. Försök att hitta fem fel i detta tv-klipp om Stockholm 1914. Det är ganska lurigt, men försök klara det utan Google:-) Det är bara 40 sekunder långt, så testa gärna. Ett pris väntar den som är snabbast med rätt lösning. Svaret mejlar ni till mittstockholm@svd.se eller om ni svarar med ett direktmeddelande i direktrapporten.

Här är tv-klippet:

tv

Facit hittar ni via denna länk! Vinnare blev Hans Lyrholm som prickade in alla 5 rätt!

Sedan vill vi förstås gärna få in läsarbilder från släktalbum eller liknande – ni kan mejla redan nu till mittstockholm@svd.se. Målet är att genom läsarna fördjupa bilden av Stockholm 1914 och få fram pärlor som inte finns i arkiven. Att vi genom livebloggen kan lära oss ännu mer om huvudstadens historia. Så har du bilder från tiden 1914-1918 eller åren däromkring så mejla gärna in dem. Det är förstås också välkommet om ni har några fakta eller en berättelse från tiden.

Ställ gärna frågor om allt kring första världskriget och hur det var i Stockholm, till Stadsarkivets Mats Hayen. Mejla till mittstockholm@svd.se. Det blir spännande – hoppas ni hakar på!

Här kan du se en karta från Stockholm 1914 där jag och Stadsarkivets Mats Hayen har prickat in några av de byggnader som fanns – och inte fanns – i Stockholm för 100 år sedan. Följ denna länk för större format eller klicka på bilden:

29nyh-mitt-sthlm-karta-1914

Karta: Stadsarkivet. Grafik: Jenny Alvén

Om ni vill detaljstudera kartan rekommenderar jag ett besök på Stockholmskällan.

Så här såg Svenska Dagbladet ut dagen efter skotten i Sarajevo – alltså 29 juni 1914. Klicka på denna länk eller på bilden för att kunna läsa ordentligt. Det finns många spännande uttryck som visar att tidningen har några år på nacke:

svd1

Här är följande sidan från SvD 29 juni 1914. Även har kan du via denna länk – eller genom att klicka på bilden – ta en närmare titt:

svd2

För er som inte har lyssnat på podcasten Mitt Stockholm – ta gärna chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor.

Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här). Senast var vi på Högbergsgatan på Södermalm. Den som promenerade med denna gång var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt här på 90-talet.

dörr

Helena berättar i podcasten om Söders förvandling sedan 1990-talet. Hon tycker att det har blivit för polerat. Helena berättar också öppenhjärtigt under den avspända promenaden om förvandlingen när hon som förortsbo började på Södra Latin: ”Jag kom hit med blont hår, spretlugg, axelvaddar och kläder i turkost och vitt. Inom en månad hade jag hennarött hår, mockajacka från Myrorna, Dr Martins-skor och boken Brott och straff i väskan”, berättar hon i podcasten.

Här är hon tillbaka på skolgården i samband med inspelningen av podcasten:

sl

Om ni vill lägga till en dimension i upplevelsen kan ni promenera mellan platserna samtidigt som ni lyssnar. Ta då gärna hjälp av kartan som ni kan få upp och även ladda ner via denna länk. Du kan även klicka på kartbilden här nedan om du vill få fram hela kartan:

graf

Ni kan också se platserna som vi besöker i ett bildspel som du hittar via denna länk – givetvis bilder både från förr och nu. Här ett exempel – Lars Pehrsons dramatiska bild från när Katarina kyrka brann 1990:

kat

Det som skiljer den här satsningen från tidigare Mitt Stockholm-material är att den är exklusiv för SvD-prenumeranter. Om du inte prenumererar kan du dock prova SvD digital för 1 kr i en månad. Sedan övergår det i vanlig prenumeration om du inte säger upp den.

Här en manual för hur du når podden. Det är några steg, men ska gå på ett kick om allt går som det ska med all teknik.

Så här gör du som prenumerant för att ta del av Mitt Stockholm-podden:

1. Logga in på svd.se/minasidor. Ditt användarnamn är din mejladress eller ditt kundnummer. Om du inte kan ditt lösenord kan du enkelt få ett nytt skickat till dig genom att trycka på knappen ”Glömt ditt lösenord?”

2. På Mina sidor klickar du på fliken Mina erbjudanden

3. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

4. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Så här gör du som inte är prenumerant:

1. För att lyssna på podden behöver du en aktiv SvD prenumeration.

2. Du kan prova SvD digital i en månad för 1 kr. Klicka här. Om du gillar SvD digital så övergår din provmånad automatiskt till en tillsvidareprenumeration på SvD digital. Om du säger upp din prenumeration inom provmånaden betalar du endast 1 kr.

3. Efter att du har tillgång till SvD digital loggar du in på SvD.se/minasidor med de inloggningsuppgifter du valde vid din beställning. Podden hittar du sedan under Mina erbjudanden.

4. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

5. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Ni får gärna komma med önskemål om vilka gator vi ska besöka framöver. Välkomna att lyssna!

 

Stockholm 1914 i liveblogg på lördag

potatis

Stockholm under första världskriget. Foto: Stadsmuseet

På lördag ska vi testa något annorlunda och spännande! Då är det exakt 100 år sedan Franz Ferdinand sköts i Sarajevo, vilket ledde till första världskriget. Men hur var 28 juni 1914 i Stockholm? Under lördagen får ni svaret genom en direktrapport här på bloggen som skildrar händelserna i huvudstaden med klockslag – parallellt med det som hände i Sarajevo.

Vi drar igång klockan 7.30 på morgonen då vi berättar hur och var en vanlig stockholmare vaknade upp. Vad åt de till frukost? Hade de någon tanke på världskrig denna morgon? Tack vare Stadsarkivets Mats Hayen, som kommer att vara med mig fram till kl 16 i direktrapporten, kan vi ge spännande och för de flesta helt okänd detaljinformation.

Vi kommer berätta om vilka stora och små händelser som präglade denna sommardag 1914 – exempelvis målgången av en stor cykeltävling på Stadion och om ett lik som flyter iland på Södermalm. Det blir också många bilder och mycket statistik som ger svar på spännande frågor: Vad var vanligaste yrket? Hur många kvinnor satt i kommunfullmäktige? Vad kostade mjölken?

Sedan vill vi förstås gärna få in läsarbilder från släktalbum eller liknande – ni kan mejla redan nu till mittstockholm@svd.se. Målet är att genom läsarna fördjupa bilden av Stockholm 1914 och få fram pärlor som inte finns i arkiven. Att vi genom livebloggen kan lära oss ännu mer om huvudstadens historia. Så har du bilder från tiden 1914-1918 eller åren däromkring så mejla gärna in dem. Det är förstås också välkommet om ni har några fakta eller en berättelse från tiden.

På lördag går det förstås också att ställa frågor om allt kring första världskriget och hur det var i Stockholm, till Stadsarkivets Mats Hayen. Ni kan mejla in frågor redan nu. Det blir spännande på lördag – hoppas ni hakar på!

Läsarbilder från branden i Katarina kyrka

Trevligt med alla positiva läsarmejl efter podcasten om Högbergsgatan. Nu har jag samlat läsarbilder och historier om gatan i ett nytt bildsvep som ni når via denna länk. Där hittar ni bland annat den här bilden som är tagen av Andreas Jonsson på Högbergsgatan – dagen efter branden i Katarina kyrka 18 maj 1990:

kat

 

Foto: Andreas Jonsson

Så här berättar Andreas: ”Folk gick omkring under tystnad där uppe kring kyrkan och betraktade den omfattande förödelsen”. Fler bilder här.

Om ni inte redan har lyssnat på podcasten om Högbergsgatan får ni gärna göra det (instruktion längre ner i inlägget). I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor.

Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här). Den här gången är vi alltså på Högbergsgatan på Södermalm. Den som guidar oss på denna promenad är skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt här på 90-talet.

dörr

Helena berättar i podcasten om Söders förvandling sedan 1990-talet. Hon tycker att det har blivit för polerat. Helena berättar också öppenhjärtigt under den avspända promenaden om förvandlingen när hon som förortsbo började på Södra Latin: ”Jag kom hit med blont hår, spretlugg, axelvaddar och kläder i turkost och vitt. Inom en månad hade jag hennarött hår, mockajacka från Myrorna, Dr Martins-skor och boken Brott och straff i väskan”, berättar hon i podcasten.

Här är hon tillbaka på skolgården i samband med inspelningen av podcasten:

sl

Om ni vill lägga till en dimension i upplevelsen kan ni promenera mellan platserna samtidigt som ni lyssnar. Ta då gärna hjälp av kartan som ni kan få upp och även ladda ner via denna länk. Du kan även klicka på kartbilden här nedan om du vill få fram hela kartan:

graf

Ni kan också se platserna som vi besöker i ett bildspel som du hittar via denna länk – givetvis bilder både från förr och nu. Här ett exempel – Lars Pehrsons dramatiska bild från när Katarina kyrka brann 1990:

kat

Snabbast denna vecka med rätt svar av er läsare var Dan Sydner följd av Bo Nilsson, Jan Öhrström, Leo Giertz och Andreas Jonsson.

Mejla gärna in egna bilder eller en historia från Högbergsgatan – mejla till mittstockholm@svd.se.

Det som skiljer den här satsningen från tidigare Mitt Stockholm-material är att den är exklusiv för SvD-prenumeranter. Om du inte prenumererar kan du dock prova SvD digital för 1 kr i en månad. Sedan övergår det i vanlig prenumeration om du inte säger upp den.

Här en manual för hur du når podden. Det är några steg, men ska gå på ett kick om allt går som det ska med all teknik.

Så här gör du som prenumerant för att ta del av Mitt Stockholm-podden:

1. Logga in på svd.se/minasidor. Ditt användarnamn är din mejladress eller ditt kundnummer. Om du inte kan ditt lösenord kan du enkelt få ett nytt skickat till dig genom att trycka på knappen ”Glömt ditt lösenord?”

2. På Mina sidor klickar du på fliken Mina erbjudanden

3. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

4. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Så här gör du som inte är prenumerant:

1. För att lyssna på podden behöver du en aktiv SvD prenumeration.

2. Du kan prova SvD digital i en månad för 1 kr. Klicka här. Om du gillar SvD digital så övergår din provmånad automatiskt till en tillsvidareprenumeration på SvD digital. Om du säger upp din prenumeration inom provmånaden betalar du endast 1 kr.

3. Efter att du har tillgång till SvD digital loggar du in på SvD.se/minasidor med de inloggningsuppgifter du valde vid din beställning. Podden hittar du sedan under Mina erbjudanden.

4. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

5. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Ni får gärna komma med önskemål om vilka gator vi ska besöka framöver. Välkomna att lyssna!

 

Helena af Sandeberg tar ut Söder-pärlor

dörr

Svaret på veckans Stockholmsgåta är Högbergsgatan på Södermalm. Det är också denna gata som är i fokus när satsningen på poddradio om Stockholms gator i dag fortsätter. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor.

Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här). Den här gången är vi alltså på Högbergsgatan på Södermalm. Den som guidar oss på denna promenad är skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt här på 90-talet.

Helena berättar i podcasten om Söders förvandling sedan 1990-talet. Hon tycker att det har blivit för polerat. Helena berättar också öppenhjärtigt under den avspända promenaden om förvandlingen när hon som förortsbo började på Södra Latin: ”Jag kom hit med blont hår, spretlugg, axelvaddar och kläder i turkost och vitt. Inom en månad hade jag hennarött hår, mockajacka från Myrorna, Dr Martins-skor och boken Brott och straff i väskan”, berättar hon i podcasten.

Här är hon tillbaka på skolgården i samband med inspelningen av podcasten:

sl

Om ni vill lägga till en dimension i upplevelsen kan ni promenera mellan platserna samtidigt som ni lyssnar. Ta då gärna hjälp av kartan som ni kan få upp och även ladda ner via denna länk. Du kan även klicka på kartbilden här nedan om du vill få fram hela kartan:

graf

Ni kan också se platserna som vi besöker i ett bildspel som du hittar via denna länk – givetvis bilder både från förr och nu. Här ett exempel – Lars Pehrsons dramatiska bild från när Katarina kyrka brann 1990:

kat

Snabbast denna vecka med rätt svar av er läsare var Dan Sydner följd av Bo Nilsson, Jan Öhrström, Leo Giertz och Andreas Jonsson.

Mejla gärna in egna bilder eller en historia från Högbergsgatan – mejla till mittstockholm@svd.se.

Det som skiljer den här satsningen från tidigare Mitt Stockholm-material är att den är exklusiv för SvD-prenumeranter. Om du inte prenumererar kan du dock prova SvD digital för 1 kr i en månad. Sedan övergår det i vanlig prenumeration om du inte säger upp den.

Här en manual för hur du når podden. Det är några steg, men ska gå på ett kick om allt går som det ska med all teknik.

Så här gör du som prenumerant för att ta del av Mitt Stockholm-podden:

1. Logga in på svd.se/minasidor. Ditt användarnamn är din mejladress eller ditt kundnummer. Om du inte kan ditt lösenord kan du enkelt få ett nytt skickat till dig genom att trycka på knappen ”Glömt ditt lösenord?”

2. På Mina sidor klickar du på fliken Mina erbjudanden

3. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

4. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Så här gör du som inte är prenumerant:

1. För att lyssna på podden behöver du en aktiv SvD prenumeration.

2. Du kan prova SvD digital i en månad för 1 kr. Klicka här. Om du gillar SvD digital så övergår din provmånad automatiskt till en tillsvidareprenumeration på SvD digital. Om du säger upp din prenumeration inom provmånaden betalar du endast 1 kr.

3. Efter att du har tillgång till SvD digital loggar du in på SvD.se/minasidor med de inloggningsuppgifter du valde vid din beställning. Podden hittar du sedan under Mina erbjudanden.

4. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

5. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Ni får gärna komma med önskemål om vilka gator vi ska besöka framöver. Välkomna att lyssna!

 

Stefan Löfven och Mikael Damberg. S valmanifest

Lovar reformer för 40 miljarder

skolfokus

Delar av S-manifest avslöjat i debattartikel.

Sifo: Maktskifte att vänta i Stockholm

Valet 2014

Alliansen halkar efter i ny mätning.

Kiev anklagar nu Moskva för stort krig

hårda ord

Putin: ”Kan ta Kiev på två veckor”.

Giftig svamp såldes på torg

göteborg

”I stort sett lika giftig som den röda flugsvampen”.

”SVT:s vd har satt ribban mycket högt”

Analys

Utmaningar för Hamiltons efterträdare.

Amnesty: Ny våg av etnisk rensning i Irak

ny rapport

”Massakrerna upprörande bevis”.

Nya fiender efter IS erövringar

Nytt läge:

SvD kartlägger det nya säkerhetsläget.

Äppelmos eller
Målilla-loppet?

Berglins

Höstens stora insatser.

”Fara att skuld läggs
på alla muslimer”

BRÄNNPUNKT

”Låt inte islamofobin ta fart.”

”Många i landslaget
lite rädda för Zlatan”

Lindblad: Galet om Svenssons ord stämmer.

Diktatorns rådgivare
flydde med miljoner

Nordkorea

Försvann och dök upp i Ryssland.

10 saker om valet du inte vågat fråga om

LISTA

Jag ångrar min poströst, kan jag ändra?

”Fantastiskt, nästan surrealistiskt”

Träning

Dykning mellan kontinentalplattorna.