Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags att svara på ännu en läsarfråga. Anna Jansson kom med följande undran: ”Hej Mitt Stockholm! Jag är nyinflyttad på Söder och hörde någon säga att världens största skyddsrum, som skulle skydda staden mot atombomber, finns på Söder. Stämmer det verkligen?”.

Svar: Hej Anna! Ja, så är det faktiskt. Det handlar om Katarinagaraget vid Slussen i Stockholm. När det stod färdigt 1957 var det världens största atombombssäkra skyddsrum och Europas största parkeringshus. Anläggningen hade plats som skyddsrum för cirka 20 000 personer och som P-hus för 550 bilar. Byggnaden smälter in i berget och man kan tro att bensinstationen tar slut en kort bit in i berget.

kat3

Foto: Holger Ellgaard

Där börjar dock tunnlarna… De 51,4 ton tunga detonationsportarna ska kunna rullas fram och skydda människorna inuti tunneln. Här ska tryckvågen från en eventuell atombomb ta stopp. I dag känns detta förstås avlägset, men när Katarinagaraget började byggas 1952 var hotet påtagligt. 1955 kunde IC-stationen på Katarinavägen invigas och två år senare var hela garaget färdigt.

Så här såg det ut under byggandet 1955 (bild från Stadsmuseet publicerad på Stockholmskällan):

kat2

105 000 kubikmeter berg sprängdes totalt bort. Anläggningen hade försetts med ett eget reservkraftverk som producerar 750 000 watt och drivs av sju stora dieselmotorer. Luftreningsaggregat och en anläggning för nedkylning och avfuktning av luften hade byggts. För att få ner temperaturen och fukten som 20 000 människokroppar skapade hade man anlagt isbassänger som rymde 200 ton is som skulle kyla ner luften.

Här ytterligare en bild tagen vid ett senare tillfälle:

ny

Foto: Stockholms stadsmuseum

Varje sektion var målad i olika färger – tanken var att det skulle ge en lugnande effekt på de 20 000 chockade människorna som eventuellt skulle tvingas ta skydd i utrymmet på 16 000 m². Notera dock att endast 5 000 hade fått en sängplats… När Katarinagaraget väl stod färdigt blev det omedelbart ett landmärke i Stockholm. ”När Tre Kronor vunnit VM-guld i Moskva 1957 togs Sven Tumba och hela laget till Katarinagaraget. Det var lite som Globen på den tiden”, har Christer Andersson, stationsföreståndare för OKQ8-macken sagt i en intervju.

Det finns elva inrymningsvägar. De största är från Katarinavägen och Tjärhovsgatan. Som alla skyddsrum var det möjligt att förvandla garaget till ett krigsdugligt skyddsrum inom 48 timmar.

Via denna länk kan du också se en kortfilm som Stadsmuseet gjort om skyddsrummet.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om du har något att tillföra när det gäller skyddsrum och Kalla kriget i huvudstaden.

Om ni vill läsa mer om Kalla krigets Stockholm så är du välkommen att läsa detta tidigare inlägg på bloggen.

Sedan får ni också gärna ta en titt på filmen om en militärövning på Strömmen 1967 via denna länk.

Lösningen på veckans bonusgåta finner ni förresten via denna länk. Det gällde ju två statyer – här är den ena:

MAJ_3494x_f1000

 

På måndag kommer nästa gåta här på bloggen – välkomna tillbaka då!

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.