Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

I slutet av läsarfilmen med Holger Joné (se filmen här) frågade han om någon visste vilken gata det var som syntes på Malmskillnadsgatan.

Det kom många intressanta gissningar från er läsare: Johan Bergström gissade på Hamngatan. Sedan trodde Axel Skough liksom Ove LindströmBeridarebansgatan. Inga dåliga gissningar. Beridarebansgatan var ju också en av de gator som drabbades hårdast av rivningar.

Men svaret är Smålandsgatan – den gick nämligen fram till Malmskillnadsgatan på den tiden. Karl-Olov Fentorp var en av de SvD-läsare som kunde svaret. Han har också en intressant egen historia kopplad till filmen om byggandet av Hötorgsskraporna. Han minns hur stort det kändes när det femte huset byggdes:

”Som blivande byggare var jag givetvis väldigt intresserad av vad som pågick på Nedre Norrmalm och vandrade ofta där under början av 1960-talet. Femte höghuset byggdes av firman Jacobson och Bonnier. När vi i min årskurs närmades oss civilingenjörsexamen bjöd olika byggfirmor in oss för värvningsmiddagar. En av dem hölls i högsta våningen i femte höghuset. Vilka tider, då behövde man som blivande inte jaga jobb utan var i stället jagad. Gatan som Holger frågar efter måste väl vara Smålandsgatan som då gick ända upp till Malmskillnadsgatan.”

Här några fler läsare som var rätt ute:

Carl Johan Törnell: ”Det måste vara Smålandsgatan, som på den tiden fortsatte västerut och korsade Regeringsgatan för att mynna ut i Malmskillnadsgatan”.

Erik Wahlberg: ”Hej. Tror att gatan som kom fram till Malmskillnadsgatan på filmenär Smålandsgatan (vars motsatta ända nu tydligen fått namn efter en berömd regissör)”.

Här lite mer om Smålandsgatan: 1857 sträckte sig Smålandsgatan från Malmskillnadsgatan till Norrmalmstorg, i höjd med Biblioteksgatan. I dag slutar Smålandsgatan dock lite längre österut och sträcker sig över Birger Jarlsgatan, fram till Nybrogatan. På 1960-talet, i samband med Norrmalmsregleringen, försvann den västligaste delen av Smålandsgatan som gick över Regeringsgatan fram till Malmskillnadsgatan.

Här en kartjämförelse från Stockholmskällan som visar hur Smålandsgatan sträcker sig i dag – jämfört med 1957 (vilket ju är strax före Holger Joné tog sina bilder). Ganska stor skillnad va…

Smålandsgatan i dag – och 1957. Källa: Stockholmskällan

Här är en bild från Malmskillnadsgatan ner mot Smålandsgatan. En bild som förstås inte går att ta i dag…

Smålandsgatan från Malmskillnadsgatan 1896. Foto: Stockholms Stadsmuseum.

Och Stockholms Stadsmuseums bild (Lennart af Petersens) är nästan ännu roligare. Smålandsgatan upp mot Malmskillnadsgatan i början av 1960-talet:

Smålandsgatan upp mot Malmskillnadsgatan i början av 1960-talet. Foto: Lennart af Petersens/Stockholms Stadsmuseum

Har du också någon bildgåta du vill ha löst? Eller kanske bara en fin bild från Stockholm. Det måste inte vara en äldre pärla utan kan lika gärna vara en vacker modern bild från ditt smultronställe i stan. Mejla gärna till mittstockholm@svd.se

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.