X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

ny

Tack för alla roliga mejl som har kommit in om Hotel Continental, som ju var lösningen på veckans Stockholmsgåta. Om ni missade bildsvepet – ta gärna en titt här.

Innan ni får denna fördjupning om Hotel Continental vill jag gärna tipsa om att Faktarummet från Stadsmuseet nu kommer att finnas i Stadsarkivets publika lokaler, Kungsklippan 6. Med andra ord samlas en skatt av Stockholmsinformation under samma tak! Det är invigning för Faktarummet c/o Stadsarkivet torsdagen den 5 mars 17.30. Det pågår en ombyggnad av Stadsmuseets lokaler och nyinflyttning sker 2017. Faktarummet är Stadsmuseets forskarsal där du kan få svar på nästan allt om stadens historia och byggnader. Det går bland annat att söka i en stor samling fotografier, pressklipp och kartor.

Här nu några läsarröster om Continental:

Leo Gillholm: ”Contan som var ett kärt tillhåll för mig i början av 70-talet. Matsalen var ofta fullsatt på kvällarna och i baren var det fin stämning med sedvanliga drinkar och trubadur. En period 1972 bodde jag i Paris och frekventerade då baren i PLM St Jacques. PLM står för Paris-Lyon-Marseille och var namnet på den kedja som drev utmärkta hotell utefter denna järnvägslinje. Hotellet i St Jacques var kronan i verket och dess chef Charles de Marie var mycket modern och dynamisk. I sitt hotell öppnade han en bar som blev mäkta populär, den gick i polynesisk stil och hette Tahonga. Drinkarna innehöll alltid många blommor och smakade gudomligt, servitriserna var av polynesiskt ursprung och vackert klädda. Döm om min förvåning när Contan ett par år senare byggdes om och fick en ny bar med samma namn. Det visade sig att Charles de Marie värvats från Paris till detta Reso-hotell. Tyvärr blev det inte samma snits på drinkarna p g a avsaknad av vackra blommor, svenska utskänkningsregler och dryckesvanor. Miljön var dock så bra som man kunde tänka sig och Länsstyrelsens inspektörer tog sig för pannan när man serverade alkohol i så intagande miljö, men efter några smärre förändringar fick man fortsätta utskänkningen. Nu är hela rasket rivet och jag har inte bott på Contan på 20 år så det var nog dags för en förnyelse. Bygger man upp Tahonga igen så kommer jag tillbaka!”.

Hans: ”Så många minnen från gamla Contan har jag inte, men på 1980-talet hade de en rätt juste bar i någon slags söderhavsstil. Men viktigast i huset var att vid trappan längs Klarabergsgatan låg SJ Resebyrå där jag på 1970-talet kunde beställa tågbiljetter ut i hela Europa (både väst- och öst). Det var på den tiden då SJ hade lite service även till en fattig student!”

Johan N: ”Jag har arbetat i grannhuset på Klarabergsgatan 60 och haft utsikt över hotellet. Kan konstaterar att vara granne med ett hotell är som att titta på en realitysåpa. Mycket har man sett genom fönstren. Och folk är inte blyga…”.

Per Malmberg: ”Jag har inte några egna berättelser från de gamla hotellen. Jag är 35 år och uppvuxen i Stockholm så jag har heller aldrig behövt bo på hotellet. Kan bara säga att det hotell som revs såg ganska bra ut på bilder från 60-talet men från 90-talet och framåt som jag själv kommer ihåg så har det aldrig varit särskilt vackert. Nu ser jag fram emot att det nya blir klart så att jag kan åka högst upp och se samma utsikt du redan sett”.

Jörgen Gustavsson: ”Det första Continentalhotellet var rivet sedan ett drygt decenium när jag besökte Stockholm första gången. Det andra hade jag aldrig behov av att frekventera som hotell, det blir ju lätt så i stan där man bor. Tror att jag tagit en pilsner på Kasper bar (det var väl så den hette?) i början av 80-talet. Och så handlat på Konsum som låg i T-baneplanet några sena kvällar på väg hem. Det var ju en av de få butiker som hade öppet sent helg som söcken på 70-talet. Däremot har jag jobbat en del med Citybanan och har därmed rätt hyfsad uppfattning om hur det kommer att bli i de nedre regionerna i framtiden”.

Richard S: ”Jag kan dela med mig av hur jag kom fram till rätt gissning. Jag bor nämligen inte i Stockholm utan i Lund och har bara besökt Stockholm en handfull gånger. Istället använde jag mig av en 3D-karta för att försöka se den utsikten som visas på bilderna, kombinerat då med en gissning om att det var Kanadas ambassad i förgrunden och att Klara (Clara?) kyrka redan hade gissats på”.

Kerstin H: ”Jag har jag många gånger stått mittemot hotellets entré på busshållplatsen på Klara Vattugränd – knepet för att få sittplats på proppfulla 47:an varma sommardagar när halva Stockholm verkade vara på väg till Djurgården”.

Jan Öhrström: ”Det gamla hotellet var under en massa år favorithotellet för en av mina kompisar ifrån Göteborg. Han blev rätt så förvånad när han senast försökte boka rum där och blev nekad och placerad på något annat ställe i staden. Jag försökte förklara för honom att det snart nog skulle komma att byggas ett nytt hotell på platsen, men det verkar inte vara någon tröst”.

Tack för dessa mejl. Sedan har Centrum för Näringslivshistoria i vanlig ordning mejlat över spännande material om platsen. Här en rolig reklam från 1928. Reklam för Centraltryckeriets stämpelfabrik samt Paragon Specialtryckeri:

reklam1928lrf

Foto: Lantbrukarnas Riksförbund

Den här är också häftig: Inbjudan till soaré 1897 på Hotel W6 (som 1899 blev Continental) på Vasagatan till förmån för Kungsholms barnhem:

meny1897uppföljning

Foto: Föreningen Stockholms Företagsminnen

Även Stadsarkivet har i vanlig ordning bidrag med material. Här en ritning inför bygget av W6-byggnaden från 1883:

A53128_4366-Fasad-W6-1883

Denna är från 1881 – en järntrappa:

A53128_960-detalj-järntrappa-W6-1881

Här en fasadritning från 1898:

A53133_1715-Fasad-1898

Här fasadritning inför bygget av ännu en variant av Hotel Continental 1962:

A83029_45-Fasad-1962

Välkomna tillbaka till en ny gåta onsdag 11 mars. Efter den gåtan kommer det att bli ett blogguppehåll för mig, eftersom jag ska skriva en guidebok om vår kära huvudstad. Det känns extra roligt att den kommer att heta Mitt Stockholm – den kommer att vara i samma anda som de andra i Karavan förlags ”Mitt-serie”. Kom gärna med tips om det är något ni tycker ska finnas med i boken. Allt från sevärdheter till favoritrestauranger. Mejla i så fall till mittstockholm@svd.se. Men som sagt: En gåta till blir det inför upphållet. Den blir lurig!

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.