Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Ni ska nu få lite ny hjälp till senaste filmutmaningen. I detta filmklipp från Stockholm 1964 och 1967 får ni se 10 bilar på 45 sekunder och er uppgift blir att namnge bildmodellerna. Men ni som inte är så hemma på bilar kan som sagt fokusera på de fina Stockholmsmiljöerna.


KLICKA PÅ BILDEN och ta en tur till 1960-talets Stockholm. Då syns bild nr 8 något tydligare.

Här är några av gissningar på bild 8:

Stefan Grazia tror att vi befinner oss på Hamnagatan – närmare bestämt vid Norrmalmstorg.

Så här skriver Anna Jonsson: ”Jag får en känsla av att det är Hamngatan, kanske vid Nybroplan? Otroligt häftigt att se den här miljön där jag nu dagligen går förbi när jag ska till skolan. Gula övergångsställen och vänstertrafik på Hamngatan – snacka om en annan tid!”.

Sven Ericsson är inne på ett annat spår: ”Min känsla är att det är vid Norra Bantorget, men den är knepig”.

Anders Svensson skriver: ”Får en känsla av platsen där i dag Sergels torg ligger. Men å andra sidan vore det sanslöst om det såg ut så då. Ser fram emot facit!”.

Många har lämnat blankt på just nr 8. Vad tror ni andra? Mejla in din gissning till mittstockholm@svd.se. Numrera helt enkelt bilarna från 1–10. Ni som hellre vill fokusera på Stockholmsvyerna gör motsvarande lista över var i staden bilen befinner sig… Betänketiden blir den här gången längre än för övriga Stockholmsgåtor. Vi kommer på vägen fram till lösningen 15 februari att återkomma med ledtrådar här på bloggen.


OM NI VILL SE FLER GÅTOR OCH FILMER OM STOCKHOLM – FÖLJ DENNA LÄNK

Just i dag är det förresten 100 år sedan Gustaf De Laval avled. Dagens Under strecket i SvD handlar just om detta – läs Anders Johnsons text via denna länk. Jag vill också rekommendera det senaste avsnittet i den härligt ambitiösa poddradioserien som Centrum för Näringslivshistoria håller i. I dagens avsnitt belyses supersnillet Gustaf De Laval och ett av hans många företag – AB Separator, senare Alfa Laval.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.