Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för lösningen på veckans Stockholmsgåta. Svaret är: Hörnet Götgatan/Folkungagatan.

Så här såg det ut på platsen 1908 (bild från Stockholmskällan):

Foto: Oscar Heimer/Stockholms Stadsmuseum

Så här såg platsen ut när jag besökte den häromdagen:

Foto: Johan Lindberg

Jag utlovade ju en historia om alkohol och död. Den har jag hämtat från Stockholmskällan. I det här gathörnet låg värdshuset Hamburg fram till 1908 – då den översta bilden togs. Huset revs sedan 1912. Krogen var välbesökt och nämns bland annat av Carl Michael Bellman. Men Hamburg blev också känt för något annat.

Stockholms galgbacke låg vid nuvarande Hammarbyhöjden. Den sista offentliga avrättningen vid Skanstull ägde rum 1862.Den dödsdömde kördes i bödelskärra längs Götgatan och då lät man denne få en sista sup just på Hamburg. De ska ha fått välja mellan brännvin, porter och champagne. En som har beskrivit scenerna är Erland Heurlin: ”De spridde dödens kalla fläkt omkring sig deras gång var vacklande och deras blick skygg, bojorna rasslade vid deras steg och beväpnade män gingo vakt vid deras sida”, skrev han bland annat.

Glasen som användes sparades och den dödsdömdes namn graverades in. Det sägs att Jacob Johan Anckarström – som mördade Gustav III på maskeradbalen på Operan 1792 – ska ha varit den första som fick sitt namn ingraverat. Anckarström halshöggs sedan inför en stor skara åskådare. En teori när det gäller glasen är att de så småningom såldes till en amerikansk miljonär.

Vill du läsa mer om detta kan du besöka Stockholmskällan och se en fördjupande artikel från Södermalmsnytt.

Skåpet där ”sista supen” förvarades finns förresten kvar! Läs mer här på Stadsmuseets hemsida.

Nu till era historier. Som vanligt var det många SvD-läsare som gissade rätt och hade en berättelse. Här är några:

Mats Ceder: ”I det nuvarande huset i hörnan hyrde jag Philip von Schantz gamla ateljé högst uppe på vinden under ett antal år. Efter hans död 1998 så fick jag kontakt med hans änka och blev då tillfrågad om jag ville överta den 60 kvadratmeter stora ateljén uppe på vinden. En fantastisk lokal med takbjälkar och takfönster samt en liten balkong uppe på taket mot Götgatan. Med anledning av bildgåtans alkoholtema så fick jag berättat för mig att uppe i Philips ateljé var det ofta samlingar med dåtidens stora inom konstvärlden och där det inte snålaste med dryckerna. Vid inflyttningen i Philips ateljé hittade jag också en halvt urdrucken flaska Jameson. Hans sista whiskey som jag naturligtvis sparade som ett minne över en betydande konstnär”.

Henrik Notfors: ”Jag har varit och hälsat på några som jag kände i det vita huset till vänster i bilden. Det var äldre lägenheter med jungrukammare innanför köket och högt i tak. Jag har också sprungit förbi korsningen när jag sprang midnattsloppet för några år sedan. Har bott på hotell Malmen i närheten på 90-talet. Min far bodde ett tag på Folkungagatan på 40-talet”.

Maria Lindström: ”Gått den sträckan ett antal gånger, till lilla bion på hörnet längre ner och förstås som sig bör i Stockholmsnatten till 7-eleven. Hittade en rolig bild på Stockholmskällan från 1967 (http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=22397), en vy tagen norrut från Skatteskrapan, där man inte hade känt igen sig alls om det inte varit för din gåta för ett par veckor sen där jag fick reda på livet före Söderledstunneln!! Letade på Stockholmskällan för att se om avståndet kunde stämma mellan de två husen så känner mig lite ”fuskig” den här gången måste jag erkänna”.

Micke Seid: ”De minnen jag har från platsen är särskilt från grannkällaren norr om Folkungagatan där rockhaket RITZ, i de mörka valven under Hotell Malmen, var hela stans nattliga vardagsrum under några hektiska och högljudda år från slutet av sjuttiotalet till mitten av åttitalet. Band som Strindbergs, Imperiet, Wilmer X, Tom Robinson Band, Barracudas, Nomads, Duran Duran, Mink DeVille, Reeperbahn, Ratata, Lustans Lakejer, Ubangi, Dag Vag, Gun Club, Stevie Ray Vaughan, Hanoi Rocks, Tom Verlaine och Mother’s Finest m.fl. kunde upplevas på en scen inte mycket större än ett frimärke. Det klubbades också friskt, Micke Goulos körde slick jazz i Zanzibar eller Tomas Gyllings (b)astunga reggae i Tropicopop, beroende på vilken kväll det var. En bärs betingade 22 kronor. Var man svulten fanns Dagens Pasta för 28 bagis, eller en Grillbiff Bearnaise för 39 sekiner. Kvasibarnen prata dikt och hinkade vin i baren för 70 spänn pavan. Krogpriserna har onekligen eskalerat drastiskt på tre decennier…”.

Per Lodin: ”Gick förbi Göta Lejon varje dag i över två år när jag jobbade på Åsögatan. Konstant mycket folk, väldigt många uteliggare som låg och sov/hängde vid porten till Göta Lejon”.

Bosse L: ”Hörnet  Folkungagatan-Götgatan söder ut med ryggen mot hotell Malmen. Är stockholmare i femte generation, söder. Kör snöröjning i de kvarteren på Söder”.

Lasse Blomgren: ”Efter att ha växt upp i skatteskrapans skugga, blev detta hemmamark under 50- och 60-talet. På den tiden gick jag och samlade tomglas i kåkarna kring Skåneparken, som den hette då och pantade dessa på bolaget, som låg på Kocksgatan och Folkungagatan. Sen gick man på bion Picadilly på Götgatan och såg veckan filmer”.

Ulla Wannbäck: ”Jag bodde många år i kvarteret och kände mycket väl igen huset på bilden. Ändå tog det en stund innan polletten trillade ner. I kvarteret låg på 60-talet biografen Smultronstället (hette tidigare Ugglan) som under några år spelade kvalitetsfilmer; bl.a en lång Ingmar Bergmanserie och en serie ryska filmer. Dit gick jag ofta. Det fanns en mycket speciell målning av Stockholm på ena väggen. Undrar om den togs till vara när huset revs? 1966 försvann bion och andra hus och under flera år var tomten en dyster parkeringsplats i väntan på att det skulle byggas parkeringshus. Men av de planerna blev intet. I stället blev det bostäder i 70-talsfärgen orange ritade av arkitekten Bengt Lindroos. Huset fick epitetet Stockholms fulaste hus för ett antal år sedan. Utanpå kanske, men innanför den plåtiga fasaden bodde vi jättefint med en stor grönskande innergård”.

Stefan R Grazia: ”Jag bodde i slutet av 70-talet under tre år på Kocksgatan 5, som tillhör denna del av kvarteret. Konserterna hördes rätt bra inne på gården där jag bodde. Jag bodde i en ubåt (=en etta på 20 kvadrat) på Kocksgatan 5 1979—83. Trångt, men det fungerade. Mitt emot huset låg Malmens pianobar, som efter ett tag bytte namn till MacAllan. Ett litet stamlokus då. Andra trevliga ställen var ju Mosebacke Etablissemang i Git Magnussons och Bosse Stenhammars regi. Behagligt gångavstånd från det aktuella kvarteret. Så jag blev stammis även där… Det kvarteret var ett riktigt nav; nära till allt. T-bana, Bolaget, mataffär, järn- och musikhandel mm. Posten snett emot det aktuella huset. Och fanns det inte där, så fanns ju Götgatan och Ringen. Jag tyckte att det kvarteret nästan var världens nav. Så det var lite vemodigt att flytta längre upp på Kocksgatan i september 1983…”.

Karl-Olov Fentorp: ”Ett litet minne har jag från Göta Lejon. Var där och såg för många år sedan den nu aktuelle Jerry Williams när han spelade i föreställningen Jerka 2002 baserad på hans liv. Minns honom också när han var med i Cats på China Teatern 1987, vilken vig katt! Från gamla skattehuset på andra sidan har jag också minnen långt bak i tiden, i början av 1970-talet. Jag ställde upp som fritidsgranskare av självdeklarationer. Vi fick oss tilldelade storleksordningen 3000 deklarationer och ett beräknat schema för när delleveranser av granskade deklarationer skulle lämnas med eventuella kommentarer till taxeringsnämnden. Med det betinget kunde det ju inte bli så många minuter i genomsnitt för varje deklaration. Kommer också ihåg hur de politiskt tillsatta nämndemännen fungerade ibland. Där framfördes inte alltid sakliga synpunkter på hur deklaranterna skulle bedömas, illa dolt framfördes åsikten att vissa förtjänade att klämmas åt hårdare medan andra kunde bedömas mildare. Det gav verkligen en nyttig inblick i hur granskningen och bedömningen fungerade”.

Stina Hebert: ”Vad roligt att jag hade rätt och var först! Jag bodde tidigare på Gotlandsgatan och promenerade på Götgatan och Folkungagatan ofta. Just den här delen av Söder tillhör inte min favorit, av någon anledning är upplevelsen alltid att det är mulet väder där, men jag kom ihåg första gången jag såg den utbytta gatstenen vid kaféet och jag blev alldeles uppfylld av texten. Jag hörde sedan att det bara var ett konstprojekt och att det alltså inte var en verklig kärlekshistoria, men det förtog ändå inte känslan”.

Snabbast med rätt svar av de 317 som mejlade in rätt svar denna vecka var alltså Stina Hebert. Sedan följde Alexander Olsson, Anna Svensson, Jan-Peter Falk och Ulla Wannbäck.

Vi har ju tidigare här på bloggen berättat om den läsvärda nedräkningen som skildrar Stockholms politiska historia. I dag handlar det om just om alkohol i genomgången (där varje dag fokuserar på ett bestämt år i kommunfullmäktiges 150-åriga historia). 1885 var det nämligen debatt om kommunens stora inkomster från brännvinsförsäljningen (mycket viktigare är skatteinkomsterna vid denna tid). Den 5 februari kl 10 blir det också ett öppet tisdagssamtal i Stadshuset på samma tema då  Stadsarkivets Mats Hayen och dryckeshistoriker Henrik Mickos kommer att prata om forna tiders brännvinskrig.

Har du en egen historia om platsen så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

I morgon kommer en ny utmaning som är lite annorlunda. För er som inte kan hålla er till dess: Följ denna länk

Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.