X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Denna vecka ska vi fortsätta fokusera på den utmaning som i fredags lades ut här i Mitt Stockholmbloggen. I detta filmklipp från Stockholm 1964 och 1967 (tagen från Spårvägsmuseets unika inspelning som aldrig i sin helhet visats offentligt) får ni se 10 bilar på 45 sekunder som SvD:s bildredaktör Kjell Svensson har klippt ihop. Han har tagit ut 10 amerikanare och er uppgift blir att namnge bildmodellerna.

Men ni som inte är så hemma på bilar kan fokusera på den fina Stockholmsmiljöerna. Det blir med andra ord som tio Stockholmgåtor i en…

En av gissningarna på denna bild här nedan kom från Anna Jonsson: ”Såg det verkligen ut så på Strandvägen? Det är i alla fall min gissning. Häftigt att se rörliga bilder från vänstertrafikens Stockholm!”. Se klippet här:

KLICKA PÅ BILDEN och ta en tur till 1960-talets Stockholm.

En ”ledtråd” vi vill ge när det gäller bilmärkena är att ni ska få några av läsarsvaren som gäller bil 10 – alltså den sista bilen i klippet. Här tror Pär Oldertz Buick SpecialUrban Sohlmér tror på Pontiac Tempest medan Bo-Lennart Fahlén är inne på Oldsmobile F-85. Vad tror ni andra?

Mejla in din gissning till mittstockholm@svd.se. Numrera helt enkelt bilarna från 1–10. Ni som hellre vill fokusera på Stockholmsvyerna gör motsvarande lista över var i staden bilen befinner sig… Allra bäst är det förstås om ni klarar på både och. Betänketiden blir den här gången längre än för övriga Stockholmsgåtor. Vi kommer på vägen fram till lösningen 15 februari att återkomma med ledtrådar här på bloggen.

• Sedan vill jag också göra en liten ”efterlysning” till er bloggläsare. I SvD:s ny satsning Hyreskollen rapporterar läsare in sina hyror och jämför om deras hyra är rimlig (följ denna länk). Vi skulle gärna vilja träffa några hyresgäster från olika generationer som har bott i ett och samma hyreshus – men under olika årtionden. Kom gärna med tips till mittstockholm@svd.se.

Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fallgärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.