Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Ålstensgatan i Bromma. Foto: Johan Lindberg

Då är det dags för lösningen på veckans Stockholmsgåta. Som många av er har listat ut så handlar det om Ålstensgatan i Bromma – de så kallade Per Albin-husen. Där bodde nämligen statsminister Per Albin Hansson under många år.

Här en bild på Per Albin Hansson vid huset:

Per Albin Hansson på Ålstensgatan. Foto: Okänd

Innan vi berättar mer om Per Albin Hansson och huset vill jag bara konstatera hur roligt det är att så många har engagerat sig i veckans gåta. 309 rätta svar har mejlats in. Gåtan lades ju ut natten till måndag. Redan klockan 9 på måndagsmorgonen hade följande 111 läsare mejlat in rätt svar:

Sten Ericsson var allra snabbast, sedan följde Mikael Jonsson, Stefan R Grazia, Anders Hansén, Catherine Rumenius, Charlotte Steen, Karin Hernmarck, Johan Hultgren, Johan Bohman, Christer Levihn, Jörgen Gustavsson, Stefan Friberg, Annika Rane, Göran Dahlgren, Ulla Risling, Martin Sahlborn, Patrik Pollare, Hans Tingsäter, Fia Liljedahl, Margareta Sundell, Marcus Fridenäs, Ann-Charlotte Kardälv Wikström, Britt-Marie Mellqvist, Margareta Sundell, Anders Lehman, Mats Arvidsson, Lotta Runnestad, Nils-Olof Dahlgren, Peder Ahlberg, Niclas Bergström, Rolf Asmundsson, Jacob Lindberg, Kent Persson, Jakob Gidlund, Nicklas Wallin, Anders Melin, Ingrid Nelly, Olle Castelius, Johan Orange, Peter Ohrstedt, Anders B Jansson, Peter Sandblad, Rolf Hertzman, Bo Lindström, Tomas Börjesson, Andreas Kaltenegger, Vera Svanberg, Lars Hägg, Lena Lilja-Svanberg, Per Sjöblom, Jesper Ingre, Robert Trygg, Marit Pehrson, Johan Kuylenstierna, Anita Ranke, Per-Olof Kristoffersson, Benny Liberg, Lars Westin, Henrik Paulsson, Skille Svensson, Olle Persson, Mikael Bouveng, Anita Söderlind, Erik Alphonse, Björn Krogstad, Björn I Gustafsson, Erik Lindmark, Ewa Bergman, Carl-Henrik Bratt, Sten Wennerström, Per Zetterquist, Mats Rendel, Birgitta Carlsson, Rebecca Svedin, Lars Ingeson, Åke Torneklint, Karl-Olov Fentorp, Per Janérus, Thomas Arvidsson, Mats Engström, Arne Hilldén, Anne-Christine Norström, Anton Askenström, Lennart Löfgren, Niklas Lenkel, Johan Lindman, Mats, Suzanne M Tapper, Rolf Körnemark, Richard Thorstrand, Staffan Thunell, Anders Gunnarsson, Arne Persson, Margita Nordell, Catharina Hartsö, Anita Englund, Per Lodin, Staffan Skott, Staffan Ekeroth, Richard Hede, Ralph Emtemark, Rebecca Stadener, Bror Martin Nilsson, Kerstin Lundgren, Folke Westling, Peer Kinnmark, Johan Andersson, Philip Wahrén, Robin Elfving, Gunnar Arnkvist och Ami Christophersson.

Och efter dessa kom alltså ytterligare 197 rätta svar. Som vanligt har jag besvarat alla, men den här gången kan jag erkänna att jag började känna mig lite seg när svaren fortsatte att droppa in på tisdagskvällen… Tur att ni skriver så underhållande mejl!

Jag har valt ut två godbitar ur era mejl:

Mats Arvidsson: ”God morgon! Dagens bild ser ut att vara Ålstensgatan 40. Det radhus på Ålstensgatan som beboddes av Per Albin Hansson 1933-1946. Radhusen byggdes av Olle Engkvist (Bygg Oleba) och ritades av Paul Hedqvist. Min far var anställd på Bygg Oleba i 35 år från 1944 till 1979 då han gick i pension. Lite lustigt är det att just nr 40 är det enda huset som har en utbyggd absid och alltså är något större än de andra. Jag är själv uppvuxen i nr 54 och hade även huset ett antal år på 80-talet då jag hade köpt det av mina föräldrar”.

Anita Englund: ”Jag gick i Ålstensskolan på sextiotalet och minns därför Ålstensgatan väldigt väl. Inte minst Avas godisaffär”.

Aldrig tidigare har så många gissat rätt. Med andra ord: Jag utlovar en betydligt svårare gåta nästa vecka!

Nu mer om Per Albin Hansson och huset: Varför blev då detta funkishus en viktig symbol? Jo, bostaden gjorde statsminister Per Albin Hansson folklig på allvar. Anders Isaksson (1943–2009), som skrev en biografi i fyra delar om S-ledaren, beskrev bland annat detta i en intervju med tidningen Sveriges Arkitekter.

När Per-Albin Hansson hade sin 50-årsbjudning i radhuset 1935 blev symboliken som tydligast:

– Det var statsminister Per Albin i ett vanligt hus utan tjänstefolk. Hans fru Sigrid, Per Albin själv och dottern spillde i kaffe till kalasgästerna, alla var där, sade Anders Isaksson.

Per Albin Hansson fick flera politiska efterföljare som bodde i radhus, som exempelvis Olof Palme i Vällingby och Ingvar Carlsson i Tyresö.

Hur hamnade då Per Albin Hansson i Bromma? Orsaken var att en god vän, byggmästare Olle Engkvist, hade byggt radhusen i Ålsten. Engkvist var på väg mot konkurs eftersom de som skulle köpa husen hade drabbats hårt av Krügerkraschen. Per Albin Hansson såg därför Ålstenshusen som ett bra val av bostad. Nu var just Per Albins hus lite speciellt – det finaste i området. Det enda med rundel och betydligt större än de andra. Per Albin fick det också billigare mot att han blev områdets affischnamn. I dag ses alla ”Per Albin-husen” som väldigt fina radhus och priserna är därefter.

Jag besökte platsen förra veckan och tog då denna bild:

Foto: Johan Lindberg

Här är några viktiga stolpar kring Per Albin Hansson (1885-1946) – en av tidernas mest omtalade svenska statsministrar:

• Var statsminister 1932–1946 (med ett kort uppehåll 1936).

• Införde under en remissdebatt 1928 begreppet ”Folkhemmet” i den socialdemokratiska retoriken.

• Sade i ett tal några dagar före Andra världskriget 1939 – de klassiska orden: “Vår beredskap är god.”

• Som statsminister under Andra världskriget fick han ta många viktiga beslut som av eftervärlden har fått blandad kritik. Sverige hölls utanför kriget, men det fattades många kontroversiella beslut – som exempelvis när tyska trupper fick åka tåg genom Sverige till Finland (för att bekämpa Ryssland) och även till Norge. Per Albin Hansson var även den som tog beslutet om ”Baltutlämningen” 1945.

• Levde i två familjer. Han hade med hustrun Sigrid Vestdahl barnen Anna Lisa och Per Gunnar. Efter skilsmässan 1926 flyttade han ihop med Elisabeth Fryckberg och de fick två döttrar. Per Albin Hansson vistades långa tider hos båda familjerna, vilket pressen var medveten om men aldrig skrev om.

• Avled av en hjärtattack 6 oktober 1946. Det inträffade precis efter att han klivit av spårvagnen efter ett möte en sen kväll på väg till hemmet på Ålstensgatan.

Per Albin Hansson vid spårvagnen i Bromma 1945. Foto: Okänd

Hoppsan. Det blev ju nästan en historielektion, men jag tycker att det är en historia om vår huvudstad som är värd att känna till. Även om många av er kanske redan kände till det mesta.

Välkomna tillbaka på måndag då nästa gåta kommer. Då ska det handla om något helt annat.

Har du själv någon gåta som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.


OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.